| cristi202 a întrebat:

Care e faza cu touch pen-ul? Cum funcționează? De ce nu pot folosi un pix normal, sau vreo tija metalica la care sa ii atașez în virf o bucata de silicon, ca la touch pen happy? Ce are diferit?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

In ziua de azi cam toate ecranele sunt capacitive.
Sper ca esti de acord cu asta.
La ecranele rezistive de la inceputuri, conta cat de mult apesi, si mai putin materialul din care era confectionat stylusul.
Doar ca nici atunci nu am vazut stylus de metal sau materiale dure, din motive evidente.

La ecranele capacitive, nu stiu exact din ce material e confectionat varful, dar in mod cert e un material conductiv.
Un ecran capacitiv folosește un câmp electrostatic care înregistrează contactul atunci când câmpul este distorsionat de un conductor.
Stylusul (capacitiv) funcționează intocmai ca degetul uman, făcând contact cu ecranul prin întreruperea câmpului electrostatic.

Dupa cum vezi in acest clip, functioneaza cu metal, dar nu chiar in orice conditii: trebuie sa aiba o suprafata generoasa de contact si sa faca contact cat mai bun cu corpul nostru, preferabil cu mana (pentru descarcare electrostatica).

https://www.youtube.com/watch?v=omXE0Qmg9d8

"Capacitive touch screens use variations in an electrical field instead of physical pressure to register a contact. When you touch a capacitive screen with your finger, it alters the electrical properties of the charged screen in that spot, registering your touch. Styluses are still usable on capacitive screens, but they must be made of a conductive material to transmit the electrical field necessary to register the contact. Commercial capacitive touch screens, such as those used in payment terminals, often include a stylus attached to the device by a conductive wire in order to maintain the necessary electrical field."

14 răspunsuri:
| DemonLord a răspuns:

N-o sa meargă cu invenții.

| cristi202 explică (pentru DemonLord):

Chestia cu pixul era spusa în gluma. Ma interesează cum funcționează touch pen-ul, ce îl face sa activeze ecranul telefonului.

| SpiridusulTuca a răspuns:

Varful este conductiv electric

| cristi202 explică (pentru SpiridusulTuca):

Și o tija de metal ar fi conductiva electric. Plus ca touch - ul are acel "virf" de silicon, și, din cate știu, siliconul nu are conductivitate electrica. Trebuie ca e altceva.

| akqowjwjqkq a răspuns:

Touch pen-ul nu functioneaza cu suprafata, ci cu senzorii din el cu care transmite informatii telefonului/tabletei.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru akqowjwjqkq):

Rrrrrright, Nintendo DS avea touch pen din plastic ULTRA KIOR, stiu ca am rupt vreo 2


touch pen-ul functioneaza EXACT la fel ca si degetul, nu e nici o diferenta OARECARE, doar ca ecranul are o sensibilitate mult mai ridicata si poate "simti" un varf mult mai subtire decat degetul

si, da, poti sa folosesti ce vrei, atat timp cat nu zgarii ecranul

| cristi202 explică (pentru Zuzu1991):

Nu e chiar asa. Am încercat și cu pix, desigur, cu grija ca să nu zgiriu ecranul, cu creion, sau chiar coada unei linguri happy, ca să fie metal continuu, cam cum e la creionul e control, și nici una din ele nu a functionat deloc.

| cristi202 explică (pentru akqowjwjqkq):

Aha, deci e vorba de niște senzori. Mai sa fie, suntem tot mai mult înconjurați de senzori de tot felul, dar la asta nu m-am gindit. happy

| Zuzu1991 a răspuns (pentru cristi202):

Am scris ca nu e din senzori, sunt extrem de putine modele care au senzori in touch pen, si in general sunt doar la produse foarte scumpe (galaxy note, ipad, cu pen cumparat separat, etc.)

ei bine, totusi, trebuie sa aiba o anumita dimensiune care e mult prea mica la un pix pe care il pui pe ceva dur (cand pui pixul pe hartie face o priza mult mai larga, insa pe un ecran, e cam o zecime de milimetru patrat, care e prea putin)

eu am folosit FOARTE BINE un touch pen improvizat dintr-un bat chinezesc de mancare, pe care l-am ascutit si rotunjit varful (inca odata, NICI UN SENZOR)

| cristi202 explică (pentru Zuzu1991):

happy ok, dar eu de ce nu am reusit?

| Zuzu1991 a răspuns (pentru cristi202):

Problema a doua e ca nu toate touch screen-urile suporta pen-uri
de ex. eu am S8+ si i-am luat un pen din cauciuc, care face o priza de aprox 8mm patrati (4x4mm), orice mai mic, il ignora
iar faza cu batul ala a fost pe un handheld vechi, care nu mergea decat cu pen, nu cu degete (tehnologie pre-multi-touch)

| NLS a răspuns (pentru Zuzu1991):

Toate ecranele capacitive functioneaza cu un stylus (stylus pentru display-uri capacitive), conditiile le vezi in clipul de mai sus: materialul din care e construit tot stylusul trebuie sa permita descarcare electrostatica din corpul nostru, sau sa inmagazineze acel material suficienta energie electrostatica, ce apare prin frecare.
Si cum ai zis si tu, e nevoie de o anumita amprenta, nu foarte mare totusi. Nici vorba de 16mm2.

"Handheldul vechi" sunt mari sanse sa fi fost rezistiv, aceste ecrane au functionat exclusiv cu stylusuri rezistive, cu mana in nici un caz.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru NLS):

Dap, din ala a fost, chiar voiam sa imi reeditez raspunsul
de pe vremea windows mobile care mergea numai cu stylus

insa, uite ca asa invat ceva, deci pe astea noi, daca nu conduce energia electrostatica nu merge... interesant, deci cel care a pus intrebarea nu are nici o sansa sa improvizeze ceva, nu prea usor in orice caz

| cristi202 explică (pentru Zuzu1991):

Te - ai prins! happy