| vasile999 a întrebat:

Ce este un ssd si la ce foloseste el pentru un laptop nu prea le am cu astea happy

Răspuns Câştigător
| vLooM a răspuns:

"CE ESTE SSD?

Solid State Disk (SSD) este un tip nou de hard disk in care locul platanelor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de hard disk a fost Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc astfel de harduri. Tehnologia SSD ofera rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile, mai ales, pentru cei care detin un laptop"

"AVANTAJE
Viteza de acces a fişierelor este punctul forte al unui SSD. Pe HDD-uri informaţia se scrie pe un disc de metal care se învârte cu anumite rotaţii pe minut, pe când pe SSD nu există parte mecanică, acestea îşi stochează informaţiile în blocuri de memorie, iar când calculatorul doreşte acea informaţie, o accesează mult mai rapid.

Rezistenţa crescută la şocuri. Hardurile aveau o problemă mare cu acest lucru. De multe ori se defectează partea mecanică a hardului din cauza loviturilor. La SSD rezistenţa la şocuri este mult mai mare. Chiar am văzut câteva teste pe Youtube cu unele SSD-uri pe care se prăjeau ouă. La propriu. Apoi au fost băgate în laptop şi funcţionau impecabil (nu vă recomand totuşi să faceţi asta acasă, aveţi cratiţa pentru ouă).

Fiabilitate. Primele SSD-uri nu au fost chiar fiabile, ele au fost primite prost de unii utilizatori. Poate şi de cei invidioşi pentru că nu îşi permit un astfel de gadget. Însă, odată cu apariţia noilor controllere treaba s-a schimbat. Au fost făcute teste de fiabilitate, au fost stresate şi dacă ţin bine minte, cei de la Intel au garantat că poţi transfera 20 de GB pe zi de informaţie pe SSD-ul de 120 GB Basic. Mi se pare foarte mult pentru un home user, care îşi ia SSD-ul pentru sistemul de operare şi programele pe care le foloseşte des. De obicei SSD-urile de tip SLC rezista mult mai mult timp decât cele MLC, iar cu cât spaţiul de stocare este mai mare, cu atât aceste SSD-uri se uzează mai greu.

Tot aici vă reamintesc faptul că durata de viaţă a SSD-ului este invers proporţională cu viteza de scriere a SSD-ului.

Defragmentarea este inutilă, chiar periculoasă. Nu mai este nevoie să folosiţi defragmentarea, aceasta a fost înlocuită de optimizarea SSD-ului. Sistemele de operare noi chiar fac lucrul acesta automat, o dată la câteva zile, default 7 zile. Organizarea fişierelor se face prin comanda TRIM. Mai multe despre această comandă citiţi aici.

Consum mai mic de energie, spaţiu, greutate, etc. Faţă de cel tradiţional, cu platane, SSD-ul are un consum mult mai mic de energie, foarte important pentru laptopuri sau ultrabook-uri. Pe lângă acesta greutatea este mică, este o jucărie de ~100 grame, rezistenţa la temperaturi destul de mari de până la 70 grade.

DEZAVANTAJE
Chiar dacă este lăudat, trebuie să îl şi criticăm. Acesta are şi câteva minusuri. Cel mai important mi se pare acela că nu există încă tehnologie care să recupereze fişierele de pe SSD. Există fel de fel de programe care încearcă să recupereze fişierele, dar nu prea funcţionează. Nici de cele profesionale nu sunt atât de sigur, există câteva firme pe piaţă la noi, dar nu cred că le pot recupera în totalitate. Pe HDD lucrurile stau diferit.

În alt aspect este acela al preţului. Chiar dacă piaţă SSD-urilor s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, ele încă sunt scumpe, raportul GB/preţ este în dezavantajul cumpărătorului."

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Iti explic simplu:
SSD este un fel de hard disk, care nu are componente mecanice in miscare si sunt mult mai rapide.
Seamana la vedere si au marimea identica cu hard disk-urile cunoscute (se si pot monta direct in locul lor), dar in interior sunt memorii asemanatoare cu stick-urile de memorie USB (nu discuri mecanice ca la hard disk).

| CdeMetal a răspuns:

Are aceeași funcție ca și HDD-ul, dar este mai rapid.
HDD: https://goo.gl/sfdag2
SSD: https://goo.gl/tgwGwY