|

Ce sistem de operare ar trebui sa aleg?Salut! Am decis sa-mi schimb sistem de operare (sau sa-l pastrez) si am urmatoarele variante

-Deepin OS (cel actual care imi place f mult, dar are momente cand se blocheaza tot OS-ul, dar recunosc ca mai trebuie sa-i fac un update)

-Linux MInt

-Zorin OS

-WIndows 7 CRUXVA rog sa si argumentati putin alegerea

10 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Linux Mint / se customizeaza foarte bine (zic eu), si are avantaj fata de alte distributii, baza foarte mare de utilizatori.
Asta o sa te ajute atunci cand ai vreo problema, comunitatea Mint e mare si saritoare. Doar cea Ubuntu o intrece.
E de o simplitate rar intalnita in universul Linux, a avut pana acum 4+1 (Debian) interfete, de acum o sa ramana doar 3 + 1 (Debian Ed)

Nu stiu ce ti se pare urat la Mint, dar personal nu am incercat alte distributii in afara de Ubuntu si Mint, sa pot judeca la rece.
Mint e un mix foarte reusit intre XP si Win 7, + multe alte chichite gasibile doar in lumea Linux.

Uitandu-ma la recomandari generale pentru incepatori, sau pentru cei ce vin de la Windows... multi recomanda Zorin OS si Elementary OS.
Personal inca nu le-am incercat, din considerentele de mai sus (Mint are o comunitate mai mare in spate, e compatibil cu mai multe aplicatii si e mai matur).
Si Ubuntu e matur, bineinteles, doar ca eu prefer Mint. Iar tehnic vorbind, nu e mare diferenta intre ele.

| explică (pentru NLS):

O sa incerc Mint, m-ai convins. Apropo nu am zis ca este urat, am zis ca mi se pare putin uratel IN COMPARATIE cu Deepin OS

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bogdan70001):

M-am uitat acum la Deepin, observ ca e un fel de Windows 10 al Linuxului.
Desigur, mult mai aratos decat Windows 10. laughing

Mint are interfata clasica, binecunoscuta de toata lumea de la Windows XP incoace (sau chiar W95), "colorata" cu diverse efecte si alte artificii imprumutate unele de la Windows 7, altele de la Ubuntu, (si foarte putin de la Windows 10).

Daca vrei ceva mai fresh, incearca-le pe celelalte 2 recomandate, Elementary aduce iz de Apple, in timp ce Zorin promite eleganta si o interfata mai "avantgardista" decat Mint.
Insa ce pierzi, ramane pierdut: compatibilitate mai buna cu pachetele Ubuntu, comunitate uriasa si stabilitate (in ciuda diferitelor pareri de pe net, pe hardware-ul meu Mint Cinnamon a fost rock solid, absolut nici o problema intalnita. Dar l-am instalat de sine statator, nu am reusit sa fac dual boot pe laptop din cauza UEFI. Pe desktop a mers si dual boot)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru NLS):

Da,Deepin are multe bug-uri, iar astazi am avut parte de unul extrem de nasol care facea ca nu ma puteam loga, efectiv era un loop deci am zis ca imi iau Windows 7 CRUX si fac dual boot cu Mint sau Zorin si aia este

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bogdan70001):

Nu cunosc editia Crux (in afara privirii aruncate acum), insa eu sunt adeptul lucrurilor standard.
O fi el aratos, insa de obicei aceste versiuni sunt instabile mai devreme sau mai tarziu.
Eu daca e sa aleg Windows 7 sau 10, as ramane la varianta originala.
Cat mai originala posibil.
(Si daca te deranjeaza una sau alta, poti umbla putin in registrii.
Plus RocketDock sau ceva asemanator (Nexus probabil)), iar daca e Win10, poate un StartIsBack nu ar strica.
Mereu am pus accentul pe functionalitate si stabilitate in primul rand, cat de pompos sau modern arata, conteaza mai putin pentru mine. (Totusi, nu iti imagina ca imi doream sa imbatranesc cu interfata de Windows 98 sau XP).
Doar ca toate schimbarile vizuale din Windows 10 pentru mine sunt o risipa imensa de spatiu (Start Screen, chiar si in noua forma, ecranul de Settings), si au adus cu ele diverse probleme>> drivere lipsa pentru unele periferice, compatibilitate, buguri.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru NLS):

Daca spuneai asta mai devreme laughing) Dupa ce l-am luat am vazut ca este plin de bug-uri si se misca si mai incet decat cel standard chiar daca la descriere zice ca ar trebui sa fie mai rapid.Merge doar in varianta de 32 biti lucru care nu mi s-a specificat nici pe site-ul de unde l-am luat, dar nici in setup.Prin concluzie un rahat de OS, ti-am zis daca imi ziceai asta mai devreme... laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bogdan70001):

Folosesc 10 de peste 1 an.
Original pe laptop, si neoriginal pe PC.
Ambele functioneaza lacrima.
Ca interfata prefer 7, insa nu putem sta pe 7 la nesfarsit.
Programele pe care le folosesc incep sa piarda usor suportul pentru 7.

Pentru un home user care nu are nevoie de programe "specializate", recomand Mint, sau o alta distributie Linux.
Poate dura si cu acelea putin pana le aduci pe linia de plutire (experimentezi care dintre multitudinea de programe free e pe placul tau, instalezi toate programele si obtii stabilitate...).
Pentru un PC puternic, e recomandat Cinnamon
Pentru un PC mai modest, MATE.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
9 răspunsuri:
| a răspuns:

Linux Mint Mate. Da. Se poate custom-iza (Am scris despartit pentru ca atunci cand un cuvant se pronunta altfel, castom, decat se scrie se pune cratima) usor.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Linux Mint, arata bine si aduce a Windows, mie imi place foarte mult.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Ryc):

M-am gandit si la el, dar desi n-are bug - uri ca Deepin mi se pare mai uratel prin comparatie, intrebarea mea este, se poate customiza bine?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează