| Catalinlupu23 a întrebat:

Daca dau update de bios, se strica laptopul sau e doar un update de performanta pentru acest laptop? Si este neaparat sa dau update de bios?

21 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Upgrade la orice soft se face DOAR daca se intampina probleme cu versiunea veche!
Daca functioneaza bine, atunci NU trebuie facut upgrade, fiindca duce la incetinire sau chiar poate bloca sistemul sau componente a lui.
Acesta este cel mai valabil in cazul BIOS-ului, deoarece exista mare risc sa se blocheze intregul sistem, sa nu mai porneasca, iar re-softarea BIOS-ului se poate face DOAR in service specializat (mai ales in cazul laptop-urilor).

In cazul tau, problema ca nu functioneaza unele taste, problema este din TASTATURA defectata, care trebuie schimbata.
Mai exista si posibilitatea sa folosesti o tastatura exterioara, conectata pe USB.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

Iar producatorii fac update-uri ca sa aiba si programatorii aia ai lor de lucru, nu? Sinteti teroare, oameni buni! Update-urile de BIOS au un scop bine definit si de cele mai multe ori aduc ceva in plus sau rezolva probleme detectate dupa lansarea initiala! Omul a zis ce laptop are, va puteati uita un pic pe Asus.com si ati fi gasit urmatoarele:
Version 210
2019/06/252.28 MBytes
BIOS 210
Optimize system performance

| Bula a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Am reincarcat BIOS-ul de mai multe ori pe diferite sisteme, blocate prin upgrade-area BIOS-ului, DAR
la doar un singur calculator am fost nevoit sa fac upgrade de BIOS pentru a mari limita capacitatii HDD.

Exista foarte putine cazuri cand trebuie sa faci upgrade, dar aceste cazuri sar in ochi chiar in timpul garantiei si se remediaza de fabricant /service-ul acreditat.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

Sintem in 2020 in puii mei. Majoritatea placilor de baza au dual BIOS. Ar trebui sa fie impusa producatorilor treaba asta ca standard. Eu de prin 2000 si ceva cand fac upgrade la placa de baza sau cand ma roaga cineva sa ii fac un sistem asta e primul lucru la care ma uit.

| Bula a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

"Sintem in 2020 in puii mei", dar si roata, si focul exista de mai multe milenii si tot trebuie cunoscut, cum functioneaza. Daca nu le inveti, te poti accidenta, arde, sau chiar sa-ti pierzi casa - dar si viata!
Cand faci ceva, trebuie sa stii si riscurile, precum si cum sa te feresti de ele!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

Daca ai dual BIOS poti sa incepi un update de bios si sa ii tai curentul fara probleme. BIOS-ul principal va fi corupt, la restart isi va restaura automat ala din fabrica, dupa care vei face din nou update la ultima versiune. Legat de "cum functioneaza" sa fim seriosi! Sint sigur ca stii si tu ca Asus are utilitarul ala care face update de BIOS din Windows bine-mersi. Unul dintre putinele lor softuri care sunt si utile si mai si merg cum trebuie... happy

| Bula a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ce spui tu, este valabil doar daca nu si-a salvat un BIOS cu erori in memoria de rezerva.
Dar ce te faci, daca nu ai Windows pe sistem?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

Asa ma gindeam si eu inainte sa citesc un pic mai mult despre cum functioneaza dual-BIOS-ul. Din fericire pentru cazurile in care ai nevoie de el, nu e asa. In cipul de rezerva ai BIOS-ul "factory" si ala nu e rescris niciodata. Sa zicem ca vine cu BIOS 2.0, tu faci update la 2.1, 2.2, 2.3, si la 2.4 iti crapa in timpul procesului de update. Dupa restart, isi va restaura varianta 2.0 de pe cipul de back-ul, si nu varianta 2.3 pe care o aveai inainte de a incerca sa pui 2.4. Daca nu ai Windows pe sistem, bagi frumos de pe stick sau ceva de genul. Depinde de scula si producator.

| anonimg a răspuns:

Recomand ca update-ul de bios să fie făcut numai de către cei care au mai făcut așa ceva, deoarece operațiunea este riscantă; nu că s-ar arde pc-ul ca în cazul unui overcloking, ci se ajunge în imposibilitatea de a nu se mai putea folosi și va trebui să îl duci la service pentru reinstalarea bios-ului.

| Catalinlupu23 explică (pentru anonimg):

Am gasit pe ytb cum sa pun biosul am Asus f550jx

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonimg):

Discutam de UN LAPTOP. Ii face update de BIOS cu bateria in el, deci chiar daca se ia curentul nu are ce se intampla.

| anonimg a răspuns:

Recomand update de bios; dar trebuie să fie făcut de cei care au mai făcut asta.

| NLS a răspuns:

Incearca întâi o alta tastatura funcțională pe alt sistem.
Daca merge, problema e de la tastatura, și nu rezolvi nimic schimbând bios ul cu o versiune mai noua.

Versiunile mai noi de BIOS pot sa lărgească sfera de compatibilitate hardware, (o placa de baza va suporta procesoare noi) sau vor corecta anumite bug-uri sau probleme de performanta între procesor, ram placa de baza și-sau suportul de stocare.
Uneori și probleme de a-l mentare, ce țin de sursa.
Însă taste care nu funcționează - nu.
Soluția e sa înlocuiești tastatura, sau dacă e laptop, sa folosești una externa.

| Digikey a răspuns:

Daca computerul functioneaza nu este nevoie de update.
Update-ul rezolva probleme aparute, conflicte intre periferice etc, compatibilitate pentru unele modele de Hdd etc.
Performanta in niciun caz.

| Catalinlupu23 explică (pentru Digikey):

Am problema ca tastatura nu imi merg cateva taste numai, isi revine cand vrea ea.

| Digikey a răspuns (pentru Catalinlupu23):

Update-ul de bios nu rezolva problema tastaturii.
Trebuie inlocuita.

| Algo098 a răspuns:

Laptopul cu bios-ul din fabrica e functional. Un update nu aduce mai nimic bun. Daca actualizarea bios-ului esueaza laptopul devine nefunctional si trebuie rescris bios-ul (se desface laptopul, se scoate placa de baza, se folosesc dispozitive de scriere/citire si se rescrie bios-ul).

| Algo098 a răspuns:

Erori pot sa apara. Se blocheaza ceva in timpul actualizarii si laptopul devine nefunctiomnal. Biosul din fabrica e perfect. Asa a fost facut si vandut drept un produs finit si functional. Dupa aceea, un update ramane in sarcina utilizatorului. Daca ceva nu merge bine, proprietarul plateste.

| GPA a răspuns:

Update-ul de bios se recomandă atunci când întâmpini incompatibilități hardware, probleme legate de bootare de pe unități de stocare, probleme de performanță, instabilitatea sistemului la overclock(desktop PCB), incompatibilitatea memoriilor RAM cu frecvențe mari, probleme legate de controllerul de memorie.
Fișierul care conține update-ul de bios pentru laptopul tău, pentru placa de bază din laptopul tău, trebuie revizuit în amănunt înainte! Este o situație riscantă dacă din întâmplare instalezi un alt bios sau o altă versiune de bios decât cel furnizat de producătorul plăcii tale de bază din laptop. Având în vedere că laptopurile cu dual bios(două cipuri bios pe placa de bază, unul de backup și unul activ, cel de backup fiind folosit pentru restaurare în cazul unui eșec al update-ului de bios) sunt destul de rare, riscul de a-ți corupe întreg sistemul este foarte mare, doar dacă ești neatent.
Dacă întâmpini cumva următoarele probleme pe care le-am enumerat mai sus, poți să încerci un update de Bios și-ti voi explica și cum se face :
1. Urmărești seria și modelul laptopului tău sau serial numberul (SN)de pe spatele laptopului și intri pe pagina producătorului (căutare produs după SN-serial number)
2. La secțiunea support a laptopului, la Bios/Firmware vei găsi ultimul update de bios pentru laptop.
3. Folosești un stick, îl formatezi FAT32 și-l scanezi de erori în primul rând! Verifici dacă nu există erori pe sectoarele de scriere/citire (cicluri). Vei face următoarele verificări :
•Din sistemul de operare, click dreapta pe volumul disk-ului -> Properties > Tools -> Eror checking.

Folosești acest utilitar pentru scanarea și eliminarea erorilor de pe stick : https://www.google.com/......https?/url
*Click dreapta pe partiția stickului "Surface Test".
Imediat ce-ai terminat, dezactivezi antivirusul sistemului (este posibil să blocheze fișierul de bios), descarci bios-ul iar pe stick dezarhivezi biosul. Pe stick vei dezarhiva doar fișierul rom(biosul în sine), nu și folderul!
Nu face greșeala să scoți stickul direct din laptop! În taskbar va apărea stick-ul montat, folosești funcția "Safe unmount", abia atunci îl poți scoate în siguranță.
Shutdown la laptop, conectezi acumulatorii la o sursă de curent, introduci stickul într-un port Usb 2.0/3.0 în funcție de stick și deschizi bios-ul. În bios vei găsi opțiunea "Q-Flash" sau "Flash" sau "Ez-Flash". Acestea sunt utilitare pentru actualizarea firmwareului.
În utilitar selectezi stick-ul și fișierul cu bios-ul. Accepți faptul că vrei într-adevăr să faci acest update, se va analiza fișierul și se va rescrie bios-ul.

Nu scoți stick-ul! Nu scoți alimentarea!
Sistemul va reporni de două sau de trei ori.

În principiu aceștia sunt pașii pentru un update de bios reușit!

De asemenea, îți recomand să faci și un Backup la biosul existent! Cum faci asta? Din utilitarul Q-Flash sau prin DOS : https://www.download3k.ro/Install-Asus-Afudos.html

| Pica1990 a răspuns:

Nu face prostia asta cu update la bios...lasal asa cum cum e el