| antonh1 a întrebat:

Daca fac o poza si nu o postez nicaieri ramane salvata in telefon sau se duce in serverele celor de la google? Am inteles ca au acces la toate datele din telefonul meu.Cativa utilizatori s-au plans pe site-ul celor de la google, spuneau ca au gasit poze de-ale lor in telefonul unor straini.Au voie sa distribuie poze pe care nu le-ai postat nicaieri? Am un cont vechi de google, are cam 6ani si vreau sa-l sterg. Vreau sa stiu daca prin stergerea permanenta a acestui cont se sterg toate informatiile din google drive, photos samd.Cat despre datele stocate in serverele lor, nu stiu daca e posibil sa fac o cerere pentru a fi sterse.

24 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Utilizatorii aia probabil aveau 1234 ca parola si ''strainii'' au spart contul lejer. Daca opresti sincronizarea automata (tutoriale cate vrei pe YouTube) Google nu primeste nici o poza. Oricum teoretic le salveaza ca sa iti faca tie un favor in caz ca se strica telefonul.

| antonh1 explică (pentru Wr3nch):

N-am nimic salvat in google drive si google photos.Contul e vechi, are cam 6ani.Gmailul il stiu decat membrii familiei, mele.Pe telefonul pe care l-am vandut aveam multe poze, dar s-au sters dupa ce i-am facut resetare.

| Alverto a răspuns:

Nu are nicio treabă stocarea imaginilor în telefon cu google, asta nu mai daca ai trimis-o cuiva pe o rețea de socializare. deci nu îți face griji. dar totuși trebuie să îți instalezi ceva-o aplicație de viruși etc

| antonh1 explică (pentru Alverto):

Cand aveam vreo 17-18ani,am folosit pentru prima oara un telefon inteligent si o tableta.Instalam tot felul de jocuri, si aplicatii din magazin play.Nu m-a invatat nimeni, sa intru la permisiuni aplicatii si sa debifez accesul, la camera de exemplu.Am inteles ca aplicatiile astea au contractul cu google, si in momentul cand le dai access, trimite cam tot ce ai in telefon la google(poze, inregistrari audio sau video etc).Gen daca ai ceva musafiri, telefonul continua sa trimita data chiar si cu ecranul blocat.

| oz_1736 a răspuns:

Nu-ti fura google poza nepostata nicaieri. Daca stergi contul nu mai ai acces la magazin play si la nimic ce apartine de ei. You tube, etc

| Osneros a răspuns:

Ce-ar fi să gândești înainte de a "înțelege" la ce are și la ce nu are Google acces?

| antonh1 explică (pentru Osneros):

Tocmai ca nu prea stiu, cam la ce are acces.De aceea am intrebat membrii acestui site, in speranta ca primesc ceva sfaturi.Folosesc un telefon inteligent, de vreo 6ani,dar crede-ma cand iti spun,ca n-am credut niciodata,ca datele noastre sunt vandute altor companii,sau ca dupa ce instalezi un joc sau aplicatie,sa debifezi permisiunile din setari, pentru a nu le da acces la informatii importante. Daca iesi in oras, n-ai pic de intimitate(camere auto, pe strazi, oamenii care filmeaza etc).

| Osneros a răspuns (pentru antonh1):

In cazul acesta, poti sta linistit. Google n-are nevoie de pozele tale. Se vand informatii mai importante decat pozele. Aplicatiile care cer permisiuni dubioase uneori nu au ce face. Citisem ceva pe aceasta tema de la dezvoltatori, dar n-am chef sa caut acum. Aminteste-mi maine daca esti curios si o sa-ti dau surse.
Camerele in oras sunt puse tot pentru siguranta ta, a cetateanului. Daca se intampla, sa zicem, o talharie si nu exista nicio dovada? Macar asa exista camera si politistii pot sa fie incompetenti, dar macar nu pot zice ca-si fac treaba.

| antonh1 explică (pentru Osneros):

Acum ceva timp aveam un samsunt cu Android 5.0 si la fiecare joc instalat sau aplicatie, zicea, ca are nevoie de acces la camera, poze, microfon, spatiu de stocare samd.Pentru ce are nevoie un joc de acces la camera si fotografii? Acum am un telefon cu Android 9, e la zi cu actualizarile.Nu am jocuri pe el, am instalat decat whatsapp.Am intrat la permisiuni aplicatii si am debifat tot, le dau acces doar cand le folosesc, iar cand nu le folosesc blochez accesul.Eu cred ca Google face rost de date cu ajutorul aplicatiilor si jocurilor din magazinul lor. Exemplu: https://www.digitalinformationworld.com/......ssion.html https://www.digitalinformationworld.com/......rvers.html sau https://www.geek.com/......g-1594579/ Tipul ala iti spune adevarul. Google stie tot ce misca in casele noastre, absolut tot.

| Osneros a răspuns (pentru antonh1):

Primul exploit arătat de tine e din iulie 2019, al doilea a fost postat pe Reddit în 6 ianuarie 2020, iar al treilea e din 2014. E clar că primele 2 nu te-au afectat "acum ceva timp" și al treilea exploit cu siguranță a fost reparat de mult.
Totuși, crezi că Google câștigă ceva dacă lasă malware pe Store? Și ce câștigă (indiferent cine) de pe urma pozelor făcute cu telefonul tău sau al meu?

| antonh1 explică (pentru Osneros):

Uita-te mai atent la videoclipul din al 3-lea link.In momentul in care oferi acces unor jocuri sau aplicatii, fac in asa fel incat sa nu iti dai seama ca esti fotografiat sau filmat.Cand vrei sa faci o poza se aude un sunet de la shutterul camerei,ei opresc acel sunet. Google te cunoaste mai bine decat cel mai bun prieten,stie cand mananci,cand dormi,unde mergi,cu cine vorbesti,absolut tot.Ce castiga google? Pentru inceput,nu o sa ai nici un fel de secret,intimitatea iti este incalcata, iar datele despre tine vandute mai departe. De exemplu daca ai un malware, sau acele jocuri din magazin play, au acces la camera, pot stoca poze cu tine in ipostaze intime.Aceste date ori ajung in serverele google, ori pe siteuri spion.La smart tv e acelasi lucru.Imagineaza-ti,intr-o seara cand vii acasa cu sotia si copii de la o petrecere,va schimbati sau vreti sa petreceti mai mult timp impreuna si camera televizorului,va inregistreaza fara sa stiti, tu cum ai reactiona? Eu unul iti spun, ca mi-e foarte teama, par asa niste jucarii telefoanele astea, dar sunt niste arme periculoase in mana cuiva rau intentionat.De cand am aflat, am asa o neliniste, nu ma pot concentra la nimic.Totul pare frumos la suprafata, dar daca stai putin sa te gandesti, nu e nimic in regula.

| Osneros a răspuns (pentru antonh1):

Singura problemă reală e paranoia ta.

| antonh1 explică (pentru Osneros):

Fiecare este liber sa creada ce doreste.Eu iti spun ca e cat se poate de real.Cred ca stii cine are acces 24/24, nu e nevoie sa mentionez.Ma asteptam la un raspuns pe masura, si bine gandit. Oricine poate sa adreseze cuvinte jignitoare. Speram sa putem discuta civilizat.Eu totusi iti multumesc pentru raspuns.Fiecare dintre noi avem propria opinie.

| Osneros a răspuns (pentru antonh1):

Până la urmă, ce crezi tu e realitatea sau doar o opinie, că nu mai înțeleg?
Oricum, greșești. Nu are nimeni acces la telefonul tău 24/24 by default. Nu ți-am dat un răspuns pe măsură, într-adevăr, pentru că nu sunt paranoic și înțeleg cum funcționează permisiunile și sistemul de operare Android.

| antonh1 explică (pentru Osneros):

N-are rost sa continui o discutie cu o persoana, care nu vorbeste civilizat.Asta este realitatea, fie ca iti place, fie ca nu.Chiar si ceo facebookului isi acopera camera laptopului si microfonul cand lucreaza. Daca el care e o persoana importanta, isi face griji cu privire la siguranta si intimitatea lui, ce te face sa crezi ca tu sau eu suntem in siguranta? Crezi ca a glumit? Eu zic ca nu.Ti-a cerut aplicatia acces la camera, s-a terminat joaca.Sunt multe lucruri, pe care daca ti le-as spune, cu siguranta nu le vei crede.Tu ai opinia ta, si eu pe a mea.Eu ti-o respect.Pe viitor iti recomand, ca atunci cand discuti cu o persoana, sa nu mai adresezi cuvinte jignitoare fiindca nu-i politicos.Te consider un om inteligent.Am asteptat un raspuns pe masura din partea ta.Inca nu l-am primit.Ma asteptam sa ducem aceasta discutie la cu totul alt nivel, dar vad ca la ultimele doua raspunsuri, stii decat sa jignesti, facandu-ma paranoic.Eu zic ca n-are rost sa continuam aceasta discutie.Iti multumesc totusi pentru timpul acordat.

| Osneros a răspuns (pentru antonh1):

Pentru că ți-am spus că ești paranoic (ceea ce și ești), sunt necivilizat. Interesantă gândire.

"Chiar si ceo facebookului isi acopera camera laptopului si microfonul cand lucreaza. Daca el care e o persoana importanta, isi face griji cu privire la siguranta si intimitatea lui, ce te face sa crezi ca tu sau eu suntem in siguranta? Crezi ca a glumit? Eu zic ca nu."
Diferența dintre tine și "ceo facebookului" e mai mult decât evidentă, nu înțeleg de ce te-ai compara cu el. Revenind, el are de ce să se teamă. Gândește-te cât de mediatizat și important ar fi un caz de genul "am instalat un rootkit pe PC-ul lui Zucc", față de "am instalat un rootkit pe PC-ul lui antonh1. Cum, n-ați auzit de el?"

"Ti-a cerut aplicatia acces la camera, s-a terminat joaca."
Cum ți-am mai spus, multe aplicații cer permisiuni care par ciudate în scopuri legitime. Îți dau un exemplu, cu permisiunile pentru apeluri (te las să te gândești singur la cameră, că văd că ești foarte pornit): unele aplicații full-screen (în general jocuri) au nevoie de permisiuni pentru apeluri să-ți afișeze apelurile ca notificări (bara micuță de sus), în loc de full-screen (te scoate din aplicație și te duce la apel). Altele au nevoie de ele la crearea contului, de exemplu îți trimite un mesaj și verifică dacă l-ai primit.
Cum trimiți "snap" dacă nu dai acces la cameră aplicației?
În plus, nu te obligă nimeni să le dai acces la cameră, dacă consideri că nu este necesar.

"Sunt multe lucruri, pe care daca ti le-as spune, cu siguranta nu le vei crede."
M-ai făcut curios.

| antonh1 explică (pentru Osneros):

Gandirea ta este interesanta.Pe langa faptul ca nu esti bine crescut, imi dai niste raspunsuri fara logica.Sa inteleg ca daca am o opinie diferita, iti da dreptul sa ma jignesti? Am inteles ce crezi despre mine, nu trebuie sa spui acelasi cuvant de 3ori.Mai treci cu vederea 1 data, de 2 ori.Asta e a 3-a oara cand folosesti acel cuvant.Atat eu, cat si acel ceo, avem aceleasi drepturi.Nu trebuie neaparat sa traiesti pe picior mare, ca sa ai aceleasi drepturi.Cu totii avem nevoie de intimitate si nu vrem sa fie incalcata. Daca omul ala, pune scoci pe camera, inseamna ca cu asta se ocupa, aplicatia lui.Documenteaza-te inainte de a ma judeca. Vrei sa crezi sau nu, pana sa ajunga telefonul pe raft, cei din guvern si serviciile secrete, cer acces la soft.Sunt fel si fel de aplicatii chiar foarte banale, care au acces la multe chestii. Google, ca sa se scoata usor, dau vina pe utilizatori ca au dat acces la nu stiu ce permisiuni la aplicatii, dar de unde, ca tot ei ii obliga sa puna permisiunile astea la aplicatii ca sa fure date si sa sa inlature orice suspiciune.Numai zic de bloatware.Chiar crezi ca iti arata toate datele din contul google cand vrei sa-l descarci? sau cand vrei sa stergi contul, crezi ca sterg si din server? Sa fim serios.Sunt cazuri cu oameni care isi fac planuri de calatorii, sau discuta despre ceva si primesc mail cu oferte.Ce intelegi de aici? Microfonul e pornit mereu si asculta.Totul e adevarat, de la telefoane la smart tv, laptop, sistem de securitate.Pe vremea aia, cand era Android 5.0, nu puteai instala nimic din magazin fara sa accepti unele permisiuni.Da, e adevarat ca nu m-a obligat nimeni, dar nici nu mi-a spus nimeni nimic despre treaba asta.Din ce ai scris acolo, am inteles ca daca nu esti vreun om important, n-ai drept la nimic.Cum vine asta? Tu cum te-ai simti, daca cineva are acces la toate deviceurile din casa, si esti monitorizat, la fiecare miscare? Te rog nu spune nimic de antivirus, ca nu te ajuta cu nimic.Samsung are un nou cleaner, se numeste 360 security.O companie faimoasa pentru trimiterea datelor in serverele din China. Orice aplicatie oricat de inofensiva o consideri, iti poate compromite intimitatea.Clar nu stii cum functioneaza permisiunile din Android.

| Osneros a răspuns (pentru antonh1):

Promit ca in cadrul acestui raspuns o sa folosesc un limbaj civilizat, fara cuvantul jignitor care incepe cu "p".

"Atat eu, cat si acel ceo, avem aceleasi drepturi.Nu trebuie neaparat sa traiesti pe picior mare, ca sa ai aceleasi drepturi.Cu totii avem nevoie de intimitate si nu vrem sa fie incalcata."
Uite ceva cu care sunt de acord.

"Daca omul ala, pune scoci pe camera, inseamna ca cu asta se ocupa, aplicatia lui."
Inca o data demonstrezi ca nu intelegi niste lucruri de baza, dar ma inveti pe mine de securitate.
Daca fac un keylogger in Python, ar trebui sa ma tem tot eu de el?
Inca o data, Zucc nu se teme de "aplicatia lui".

"Documenteaza-te inainte de a ma judeca."
O sa folosesc https://i.imgur.com/yXEiYQ4.png aici.

"Vrei sa crezi sau nu, pana sa ajunga telefonul pe raft, cei din guvern si serviciile secrete, cer acces la soft."
Aici faci mai mult de o greseala. In primul rand, la ce te referi prin "soft"? Banuiesc ca la "software", dar la care mai exact?
In al doilea rand, poate Guvernul si serviciile secrete sa ceara acces la luna si la stele, nu inseamna ca vor primi.

"Sunt fel si fel de aplicatii chiar foarte banale, care au acces la multe chestii."
Exact, nu vad care e problema. Da-mi un exemplu, te rog, sa inteleg mai bine.

"Google, ca sa se scoata usor, dau vina pe utilizatori ca au dat acces la nu stiu ce permisiuni la aplicatii, dar de unde, ca tot ei ii obliga sa puna permisiunile astea la aplicatii ca sa fure date si sa sa inlature orice suspiciune."
Nu te obliga nimeni sa dai permisiuni care par suspecte la aplicatii. In plus, aplicatiile NU SUNT GOOGLE.
Pe langa asta, n-am vazut niciodata sa dea Google vina pe utilizatori cand au lasat ei malware pe Play Store. Si-au asumat raspunderea de fiecare data, din cate am vazut eu pana acum. O sursa ar fi binevenita.

"Numai zic de bloatware."
Ce treaba are bloatware din aplicatiile din Play Store cu Google sau furtul de informatii?

"Chiar crezi ca iti arata toate datele din contul google cand vrei sa-l descarci?"
Da, daca stii unde sa le cauti.

"sau cand vrei sa stergi contul, crezi ca sterg si din server?"
Da, ca n-au ce face cu el.

"Sunt cazuri cu oameni care isi fac planuri de calatorii, sau discuta despre ceva si primesc mail cu oferte.Ce intelegi de aici? Microfonul e pornit mereu si asculta."
Nu chiar. Mare parte din acele intamplari sunt un exemplu de "frequency illusion". Adica primeai si inainte acele reclame, doar ca nu le observai. Acum le observi exact pentru ca te intereseaza.
Uite un articol pe tema asta: https://www.newstatesman.com/......ns-adverts
Ideea e ca, cel mai probabil Facebook NU-ti asculta microfonul. Cum spune si articolul, poti sa dai pe "why am I seeing this ad?" pe orice reclama si o sa vezi niste termeni generici la care te incradrezi.
Uite si un exemplu de articol tampit: https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/facebook-isnt-spying-us-ads-12362519f
Reclame de genul de la Wish primesc si eu. Primesc reclame cu casti antiglont, rochii de mireasa, posete, pantofi, etc in conditiile in care n-am vorbit de chestii de genul cu nimeni, nici n-am gautat pe Google, pe langa ca sunt barbat si n-am nevoie. Cum explici asta, fara "Wish arata reclame cu lucruri obscure"?

"Pe vremea aia, cand era Android 5.0, nu puteai instala nimic din magazin fara sa accepti unele permisiuni."
La fel e si acum, nu vad problema.

"Din ce ai scris acolo, am inteles ca daca nu esti vreun om important, n-ai drept la nimic.Cum vine asta?"
Nu stiu de unde ai scos-o. E departe de ce cred eu.

"Tu cum te-ai simti, daca cineva are acces la toate deviceurile din casa, si esti monitorizat, la fiecare miscare?"
Sincer, mi-ar da lumea peste cap. Ar trebui sa accept ca am fost ingrozitor de neatent, daca s-a ajuns in acel punct.

"Samsung are un nou cleaner, se numeste 360 security.O companie faimoasa pentru trimiterea datelor in serverele din China."
Intr-adevar, cleanerul e putin prea agresiv, dar de aici si pana la a trimite informatii la care nu ar trebui sa aiba acces la serverele din China e un drum foarte lung si anevoios. Stiai ca poti opri de tot aplicatia daca te incurca asa tare?

"Orice aplicatie oricat de inofensiva o consideri, iti poate compromite intimitatea."
Ma indoiesc serios de aceasta afirmatie. Intr-adevar, exista trojan, dar nu cred ca la asta te referi.

"Clar nu stii cum functioneaza permisiunile din Android."
https://i.imgur.com/yXEiYQ4.png

| antonh1 explică (pentru Osneros):

Incep prin a-ti multumi.Dai dovada de buna crestere.Dovada ca putem purta o discutie civilizata.Acum sa-ti raspund la intrebari.

Ma bucur ca suntem de acord intr-o privinta. Orice om de pe aceasta planeta, indiferent de statul social are aceleasi drepturi.

Inca o data demonstrezi ca nu intelegi niste lucruri de baza, dar ma inveti pe mine de securitate.
Daca fac un keylogger in Python, ar trebui sa ma tem tot eu de el?
Inca o data, Zucc nu se teme de "aplicatia lui".
-Din contra, ca inteleg perfect.N-are niciun motiv sa se teama de aplicatia lui deoarece el a creat-o si are acces deplin.Doar nu crezi ca scopul acestei aplicatii este sa socializezi? E cea mai simpla cale a culege informatii legal si ilegal.Numai zic de scanner iris, amprenta sau cipuri.Doar fiindca nu vrei sa crezi ca aplicatiile au acces la telefon, nu inseamna ca nu-i adevarat.Tu crezi asta, doar pentru a te simti usurat.Asa obisnuiam si eu sa cred, pana am aflat adevarul.Doar incearca si gandeste-te la toate riscurile.

Nu te obliga nimeni sa dai permisiuni care par suspecte la aplicatii. In plus, aplicatiile NU SUNT GOOGLE.
Nu puteai instala nicio aplicatie din magazi fara sa accepti acele permisiuni.Lucrurile s-au schimbat cand s-a lansat Android 6 si 9.Doar nu puteam sa-i spun copilului, nu iti instaleaza tati nimic ca imi cere acces la camera.Nivelul nostru de cunostinte in tehnologie este scazut in comparatie cu alte tari, deoarece in primul rand nu te invata nimeni ce e bine si ce nu e, si in al doilea rand, un telefon nu-l cumperi sa-l tii de mobila, nu-i asa? ce era sa fac? sa-l tin pentru apeluri? puteam sa folosesc un Nokia cu butoane.

Ce treaba are bloatware din aplicatiile din Play Store cu Google sau furtul de informatii?
Intr-un fel cam are.Iti dau ca exemplu telefoanele de la operatori care vin cu foarte mult bloatware pe care nu-l poti dezinstala sau dezactiva.Ce intelegi prin asta? Pana sa vanda telefoanele, si-au bagat degetele in soft, si au instalat tot felul de aplicatii.

"Pe vremea aia, cand era Android 5.0, nu puteai instala nimic din magazin fara sa accepti unele permisiuni."
La fel e si acum, nu vad problema.
Diferenta este uriasa.Am Android 9, si nu imi cere nicio permisiune cand instalez ceva.La Android 5.0 iti arata o lista cu permisiuni si daca nu apasai pe acceptati, nu te lasa sa instalezi nimic.Sa zicem ca instalez Adobe reader.Ma duc in permisiuni aplicatie, si debifez tot.Activez permisiunile doar cand folosesc aplicatia. Daca n-am de gand sa o folosesc o zi, dezactivez tot.

"Din ce ai scris acolo, am inteles ca daca nu esti vreun om important, n-ai drept la nimic.Cum vine asta?"
Nu stiu de unde ai scos-o. E departe de ce cred eu.
Ai spus ca ce diferenta este intre pc-ul meu si al ceo-ului.Te contrazici singur.La prima intrebare ai fost de acord cu mine.E ceva in genul,ce mai conteaza anton,el n-are dreptul la nimic,fiindca nu este un om important ca ceo-ul.Un malware sau trojan puternic,imi poate fura toate datele(conturi bancare, documente, samd).Cu un device curat, ce siguranta am, ca datele sunt sigure?

"Tu cum te-ai simti, daca cineva are acces la toate deviceurile din casa, si esti monitorizat, la fiecare miscare?"
Sincer, mi-ar da lumea peste cap. Ar trebui sa accept ca am fost ingrozitor de neatent, daca s-a ajuns in acel punct.

Deja s-a ajuns in acel punct, daca ai dispozitive inteligente.Nu mai conteaza daca esti sau nu atent.Atat timp cat au o sursa de curent, si acces la internet, casa ta este si casa lor.Inainte eram multumiti cu un tv cu tub sau led/lcd.Acum vrem sa fie tot smart.Cu cat locuinta ta devine mai smart, nu o sa mai ai pic de intimitate.Am inteles ca, robotii vor lucra pentru noi cat de curand.Nu imi place ce vad. Oamenii se comporta precum androizii.Nu lasa deloc telefonul din mana.

"Orice aplicatie oricat de inofensiva o consideri, iti poate compromite intimitatea."
Ma indoiesc serios de aceasta afirmatie. Intr-adevar, exista trojan, dar nu cred ca la asta te referi.

Este o aplicatie numita clean master.Cand folosesti antivirusul, te pune sa trimiti la ei in cloud niste fisiere din Android numite Samsung.Ce intelegi prin asta? A mai fost si un caz cu o aplicatie de vreme de la google.Era preinstalata.Au demonstrat cat de usor poti fura date, sau porni camera de pe telefoanele google si Samsung care erau cel mai vulnerabile in vremea respectiva. Aplicatiile au deja acces la toate permisiunile, ce mai conteaza un trojan sau malware? nu este nicio diferenta.

"Clar nu stii cum functioneaza permisiunile din Android."
N-am stiu, recunosc.Am auzit niste zvonuri, dar nu le-am dat importanta.Am zis in gandul meu, ce vor face? ce conteaza daca asculta conversatiile membrilor familiei mele?
Poate pentru tine nu este important.Pentru mine conteaza foarte mult.Pe mine ma sperie faptul ca am ajuns in acest punct. Tehnologia este infricosatoare.Numai gandul ca cineva urmareste tot ce faci, zici, stie unde ai fost, iti cunoaste toate cunostintele etc, ma inspaimanta.Am renuntat la tot ce era smart in casa mea.

| Osneros a răspuns (pentru antonh1):

"Ai spus ca ce diferenta este intre pc-ul meu si al ceo-ului.Te contrazici singur.La prima intrebare ai fost de acord cu mine.E ceva in genul, ce mai conteaza anton, el n-are dreptul la nimic, fiindca nu este un om important ca ceo-ul."
Intr-adevar, n-am avut o exprimare foarte clara. Ce am vrut, de fapt, sa spun, este ca nu exista un "cineva" de care sa te temi, pentru ca n-ar risca nimeni ani de inchisoare ca ti-a instalat tie un backdoor pe telefon, in special pentru ca n-ai date importante. In schimb, sunt multi care ar risca pentru Zucc.

"Numai zic de scanner iris, amprenta sau cipuri."
Poti pur si simplu sa nu le folosesti, daca nu-ti plac.

"E cea mai simpla cale a culege informatii legal si ilegal."
Adevarat, doar ca nu prea au ce sa faca cu ele, deci nu le culeg in primul rand. Sa stochezi tot ce a facut un om intr-o zi e scump. Gandeste-te la milioane de oameni si sute de zile.

"Am Android 9, si nu imi cere nicio permisiune cand instalez ceva.La Android 5.0 iti arata o lista cu permisiuni si daca nu apasai pe acceptati, nu te lasa sa instalezi nimic."
Nu-ti cere pentru ca celor mai multe aplicatii li se dau permisiuni simple (exemplu stocare) fara acordul tau. Probabil poti sa te joci putin prin setari si sa-l faci sa-ti ceara din nou permisiuni pentru orice nimic, cum zici ca era cu Android 5.0.


"Nivelul nostru de cunostinte in tehnologie este scazut in comparatie cu alte tari, deoarece in primul rand nu te invata nimeni ce e bine si ce nu e,"
Perfect de acord.


"Doar fiindca nu vrei sa crezi ca aplicatiile au acces la telefon, nu inseamna ca nu-i adevarat."
Things is, chiar NU au acces la telefon / PC / orice este smart. Daca aveau, crezi ca se mai puteau vinde arme, droguri, chiar persoane, si multe altele online? Crezi ca mai exista dark web?
Se intampla de multe ori sa fie inchise site-uri cu continut *foarte ilegal si sa nu fie gasit ownerul. Cum explici asta?

*Ma refer la infractiuni grave, pedepsite cu ani multi de inchisoare.


"Iti dau ca exemplu telefoanele de la operatori care vin cu foarte mult bloatware pe care nu-l poti dezinstala sau dezactiva.Ce intelegi prin asta? Pana sa vanda telefoanele, si-au bagat degetele in soft, si au instalat tot felul de aplicatii."
Daca nu poti sa le stergi, poti sigur sa le dezactivezi.


Ai auzit pana acum de "root"? Presupun ca nu, asa ca o sa-ti explic ce e. Presupun ca ai observat ca la Windows cele mai puternice drepturi sunt cele de admin. La sistemele de operare *NIX (cum ar fi Android sau Linux) cea mai inalta "functie", care detine TOATE drepturile (ca un dictator intr-un stat) este "root". Root e mai mult decat admin la Windows, putand face orice, la propriu. Cu privilegii de root poti sa stergi sau sa modifici absolut orice de pe un telefon Android.

| Gabriel9707 a răspuns:

Treaba este in felul urmator: tu cand iti faci un cont Google, accepti niste termeni si conditii, in momentul cand ai dat accept ei o sa poata sa stranga difererite informatii despre tine si despre modul in care iti folosesti telefonul. Ei fac acest lucru pentru a putea sa iti ofere tie continut care este "facut special" pentru nevoile tale. Google niciodata nu o sa iti distribuie pozele tale pentru ca atunci ar putea risca sa fie dati in judecata. Iti las un link de unde poti descarca toate datele care le-au adunat ei despre tine din momentul cand ti-ai facut contul pana in ziua de azi.
https://support.google.com/accounts/answer/3024190?hl=ro

| antonh1 explică (pentru Gabriel9707):

Ma gandeam ca le folosesc pentru bannere publicitare, sau in cel mai rau caz, sa apara in telefonul unor necunoscuti.Eu vreau doar sa stiu, daca sterg acest cont, se sterg toate datele?

| RobertIDiablo a răspuns:

Salut, verifica google drive, dar stiu ca daca ai un cont de google se salveaza automat pozele / filmarile daca ai activata o setare.

| antonh1 explică (pentru RobertIDiablo):

Contul este vechi, are cam 6ani.M-am uitat in google drive si aveam decat niste documente, probabil au ramas acolo de la atasamentele din mail.In rest, mai nimic, in google photos nu-i nicio poza.