|

Donez doua calculatoare Pentium 4 (un desktop si un laptop) pentru doi elevi la informatica sau care vor sa urmeze informatica (ideal din/pe langa Bucuresti) ce nu au alte posibilitati de a programa in C/C++. Calculatoarele sunt instalate cu Debian GNU/Linux 9 (Stretch) 32 biti cu suport pana in Iunie 2022. Ca software major instalat: IDE C/C++ (Code::Blocks), suita office (LibreOffice) si web browser (Firefox, indeplineste si rol de vizualizator PDF-uri). Calculatoarele pot sustine cu succes activitatea de programare in C/C++ (prin IDE) impreuna cu studiul documentatiei (office, web browser) precum si crearea de documente, foi de calcul si prezentari. Limita superioara de performanta: vizualizare de filme Youtube 480p full screen (desktop) respectiv 360p windowed (laptop). Pentru a fi utilizate la potential maxim este necesara o conexiune Internet (atat pentru actualizarile de sistem cat si pentru web browsing) dar strict pentru programare C/C++ sunt utilizabile imediat si fara conexiune internet.Intrebarea: stiti pe cineva care are nevoie?

18 Raportează Evaluează
18 răspunsuri:
| a răspuns:

Http://www.mygarage.ro/donatii/
Incearca acolo, sigur se gaseste cineva.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru CM7YRE):

Foarte buna idee, am postat si acolo. Multumesc!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru flixbuster):

Cu placere dar eu nu te-am ajutat. Tu meriti laude ca faci asta. Seara frumoasa!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Salut! Pune anunț pe olx scrie ca donezi, pune poze scrie toate informatiile despre calculatoare, pune numarul tau si gata, astepti sa te sune ca gratis vor multi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

M-am gandit ca Q&A de mai jos poate fi util - dar separat de OP (= original post), pentru a nu-l incarca prea mult.

Q1. Glumesti? E pe bune?
A1. Nu glumesc. E pe bune.

Q2. Glumesti? Pentium 4 in 2019?
A2. Din nou, nu glumesc. Pentium 4 in 2019 dar instalat minimalist plecand de la un netboot de Debian, basic system, LXDE core si strict software-ul necesar.

Q3. Nu e Pentium 4 depasit? De ce nu dai si tu doua Core i5?
A3. Teoretic este depasit, practic folosind Debian (una din putinele distributii majore care inca mai ofera suport pentru 32 biti) instalat minimalist avem in practica doua calculatoare utilizabile pentru activitatile descrise mai sus. Am Pentium 4, donez Pentium 4. Core i5 nu am (nici macar eu, cu atat mai putin de donat).

Q4. Ce te-a apucat?
A4. Cele doua calculatoare Pentium 4 au ajuns la mine fara nici un cost si a fost o provocare profesionala sa vad daca pot fi instalate astfel incat sa fie utile in 2019. Rezultatul m-a surprins (putin) si pe mine si am decis ca fiind utilizabile (din nou, pentru activitatile descrise mai sus) sa le donez.

Q5. De ce "ideal din/pe langa Bucuresti"?
A5. Pentru ca e cam greu cu livrarea altfel. In plus, va trebui sa invat fiecare beneficiar in parte cum sa isi utilizeze calculatorul (fiind vorba si de OS Linux). "Pe langa" = "o raza de 50 km in jur".

Q6. De ce Linux?
A6. Pentru ca am obtinut performanta cea mai buna cu Linux. In plus nu am licente pentru acel sistem de operare comercial.

Q7. Pot fi re-instalate cu acel sistem de operare comercial?
A7. Da, dar ar fi pacat pentru ca ar deveni inutilizabile ca performanta. Serios, stiu, pentru ca am evaluat toate optiunile.

Q8. De ce nu le dai in alta parte (lucrurigratis, imparte)?
A8. Am folosit in trecut alte platforme pentru donatii dar cred ca pe TPU publicul tinta (= elevi) este mult mai numeros - ceea ce creste sansele ca aceste doua calculoatoare sa ajunga unde trebuie.

Q9. Eu am calculator dar stiu pe cineva care nu ...2004 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Cele doua calculatoare s-au dat.

Cum nu pot dezactiva/edita intrebarea, acesta este singurul mod de o "inchide".

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Poți sa trimiți prin poștă rolling on the floor?
Elena boghiu
Constanța, poarta alba.
Strada consilierilor nr 9.
Aștept rolling on the floor =)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru QElenaBoghiu):

După ce că il dă pomană nu vrei sa ti l aduca si acasa? Asa sunt românii, faci tu rost de transport si vi sa il i ei tu nu sa cheltuiasca el pe transport taxe poștale.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru CristiDinBucuresti):

Sunt pregatit pentru toate bascaliile posibile, nu ma supar.

In trecut (pe alt site) am fost jignit (aproape injurat) ca donam "un junghi de pentium iii" (bine, donam tot un pentium 4 dar nu conta). Asa-s oamenii, ei cu treaba lor, eu cu a mea.

Frumusetea e ca am nevoie sa gasesc (doar) doi beneficiari. Daca ii gasesc si ce am eu de dat le foloseste, merita si 1000 de bascalii, zeflemele si altele asemenea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru QElenaBoghiu):

Nu trimit prin posta, am scris cum livrez. Tavalitul pe jos de ras imi da de inteles ca te plictiseai si ai zis sa scrii si tu ceva. Si daca ai dat adresa personala si daca ai dat-o pe a altcuiva, recomandarea mea este sa iti editezi postul si sa o stergi - sunt date personale si nu este bine sa le pui la vedere pe Internet.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Poti sa mi le trimiti mie?
sunt un "student" cam batran cu o burta mare de bere... blonda, si toata viata am incercat sa invat C si nu mi-am facut destul timp, dar sunt sigur ca dupa ce ajung la mine o sa invat pentru ca sunt pline de C

acum serios, aici nu e Japonia unde oferirea de tehnologie veche e o insulta, dar TOTUSI, desktop-ul valoreaza 100lei in cel mai bun caz (presupun ca nu dai si monitorul, NU? ) iar laptop-ul cam 200lei, maxim, ambele ar fi decente pentru un router linux pe 100mbps, dar pentru nimic altceva (pentru laptop se poate pune o placa de retea 100mbps pe usb ca sa fie router, care merge, eu am un Q1: celeron 800MHz (single core) si merge binemercic, ca router)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru CarcotasulVesel):

Desktop complet cu tot cu monitor, mouse si tastatura, cabluri.

Eu fac diferenta intre unitate centrala si calculator dar e bine ca ai intrebat pentru ca s-ar putea sa nu o faca toti si atunci am avut ocazia sa precizez.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Salut am un pc cu amd x2 2,8 ghz 6gb ram hdd 1tb placa video 1gb 128bit si nu l-as recomanda nici dusmanilor can dau Youtube 720 p, am load 100%cpu pe 1080p sacadeaza,deci ce vrei tu clar nu este bun pentru un elev la la mate-info, sunt bune pentru un copil sarac ce nu isi permite un pc si care nu a mai avut contac t cu un pc nou, oricum apreciez gestul, vezi ca in orasul tau sunt cartiere sarace, vezi o familie mai amarata cu copii si doneaza-l, vor fi mai fericiti decat tu ca persona daca ai primi ultimul setup in materie de gaming cadou.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru IIIshaneIII):

Eu am avut un pentium 4 cu 4gb ram si a dus 720p fluent... Sunt bune daca vrei sa faci doar un lucru pe el, asa cum s-a specificat de catre user.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru IIIshaneIII):

AMD Athlon 64 x2 ceva intre 3800+ si 5000+ cu placi video basic (NVIDIA Geforce 9400 GT, ATI HD 46xx, ATI 42xx) si toate cu 2GB RAM, OS Windows 8.1 32 biti. Am asamblat 3 sisteme, merge Youtube HD 720p de fluiera (mai mult nu duce monitor asa ca nu am avut cum sa testez). Sistemul de care spui tu ar trebui sa fluiere si el daca e bine instalat.

Calculatoarele astea P4 sunt bune exact doar pentru programare, orice altceva ar fi sperante desarte. Un copil care nu a mai avut va vrea primul lucru sa se joace - ceea ce clar nu e cazul.

Este mult mai greu sa donez decat sa vand dar pentru ca nu m-au costat nimic nu mi s-a parut normal sa fac profit dupa ele.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Hai că pierdem timpul cu date tehnice.
Eu aştept când donezi tableta de pe care scrii acum.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

480p pe Youtube nu prea merge fluent, depinde si de placa video si de hdd dar nu cred sa fie nici alea cine stie ce, iar pentru browsing de la 3 site-uri in sus deschise simultan se duce RAm-ul si procesorul la maxim. Da, sunt depasite inca din 2003-2004.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru cristiww):

Pe desktop merge 480p in full screen (1024x768, alege Youtube singur pe Auto 480p) fara nici un frame pierdut - cu Stats for nerds activat si monitorizat ore intregi. Pe laptop limita este 360p windowed, cum ziceam in OP.

Pentru web browsing: CPU este veriga slaba. La incarcarea initiala a unui tab se duce 100%, dupa ceea coboara si poti incarca alt tab fara probleme. La RAM nu e nici o problema. LXDE consuma doar 100MB, cu 3-4 tab-uri in Firefox de-abia ajunge la 500MB si desktop-ul are 2GB iar laptop-ul 1GB. Nu am dat intentionat specificatiile tehnice detaliate pentru ca nu sunt atat de importante. Mai important mi s-a parut sa spun ce se poate face cu calculatoarele.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează