| wefweeeewf a întrebat:

Hei TPU, cum imi dau seama ce procesor se potriveste cu placa video sau invers in momentul in care vreau sa construiesc un pc pe bucati?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| NLS a răspuns:

Afirmand ca vrei sa construiesti un PC pe bucati, banuiesc ca te referi la piese actuale, sau din ultimii ani.

Deci orice ai lua, va fi compatibila fizic.

Chiar si presupunand ca vei cumpara o placa video mai veche, cu standard PCI-e 2.0, va fi compatibila fizic in slotul PCI-e 3.0, insa va functiona cu viteze de 2.0.

Daca cumperi o placa video cu standard PCI-e 3.0 si o folosesti impreuna cu o placa de baza putin mai veche (de acum 8-9-10 ani) ce suporta doar standardul 2.0, atunci din nou e o afacere proasta, pentru ca placa ta video va functiona la viteza de PCI-e 2.0

Deci vorbind de viteza de transfer, daca ai o placa de baza ce suporta standardul PC-e 3.0, ar fi indicat si recomandat sa iei o placa video cu acelasi standard.

Latimea de banda maxima a unei placi PCI-e 2.0 = 5 GT/s
Latimea de banda maxima a unei placi PCI-e 3.0 = 8 GT/s

In ecuatia aceasta trebuie sa tii cont si de procesor.
Daca placa video e mult mai noua si mai puternica decat procesorul, ea trebuie sa astepte dupa acesta,...
daca procesorul e mult mai puternic decat placa video, el trebuie sa astepte dupa placa video, ca aceasta sa-si termine calculele...

Deci apare fenomenul numit bottleneck (gatuire, limitare...).

Si generatia memoriei placii video intra in calcul, e strans legata de performanta generala a placii, si o poti integra in cazul de mai sus.

Exista si in generatiile mai noi inca... placi video cu memorie GDDR3, mai ales in variantele pentru laptop & Co.

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/?mfgr=NVIDIA&memtype=DDR3&sort=name

Insa acestea sunt variante low-entry, ieftine, si nu are sens sa folosesti o astfel de placa impreuna cu un procesor scump, de exemplu un i5 iar cu un i7 nici atat.

In schimb o placa video cu GDDR5, 5. x, GDDR6, va face casa buna impreuna cu un procesor puternic.

(GDDR4 dat ca exemplu de colegul e ca si inexistent, s-au facut doar 8 placi AMD cu acest tip de memorie, nu e cunoscuta de catre publicul larg.)

Tot sistemul trebuie sa fie echilibrat, si trebuie sa tii cont pentru ce va fi folosit. (doar jocuri, jocuri + streaming online, editare video, editare foto, proiectare 3D, arhitectura, design 3D, randare, audio editing, calcul de elemente finite & simulare, etc).

Nu are sens sa pui impreuna un procesor 8700K impreuna cu o placa video 2080, si sa pui doar 4GB RAM, daca vrei sa faci proiectare, randare sau editare video.

La fel cum nu are sens sa alaturi un 8700K, impreuna cu o placa GTX 1050 si 32GB RAM DDR4 daca vrei jocuri.

Daca vrei, poti posta configuratia facuta de tine aici, si vei primi sfaturi utile.

Sau o poti incropi pe PCGarage si o poti posta la categoria Wishlist, unde vei primi sfaturi. Insa cel mai bine cu 1-2 saptamani inainte de data la care doresti sa cumperi.
Nu e necesar 100% sa cumperi de la ei, baietii te vor ajuta cu idei, apoi tu poti cauta acele piese pe alt site, dorit de tine.

1 răspuns:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decat sa beneficiezi de un port PCI-e. La unele placi de baza poti afla frecventa de bus (FSB) si trebuie sa fie compatibila cu frecventa placii video. Acum, nu poti lua o placa video GDDR 4 daca ai un procesor Pentium 4, dar un procesor i5, i7 merge cu aproape orice placa video mai noua. E bine sa le cumperi placi video din anii de aparatie a procesorului sau maxim 1-2 ani dupa.