|

In legatura cu electricitatea, am un gratar electric, este aproape nou, ieri am dorit sa fac ceva la el si cand am pus mana pe el am constat ca, corenteaza, nu am masurat sa vad ce voltaj are dar in orice caz nu depaseste 30 de volti, simt o usoara intepatura atunci cand pun mana uda pe el.(l-am pus intr-o priza fara inpamantare)L-am desfacut iar toate firele sunt in regula si bine izolatate, intrebarea mea este de ce incepe sa corenteze abia atunci cand se inroseste de tot filamentul si de unde ar putea sa scape curent avand in vedere ca are doar un intrerupator, termostat, elementul (la fel ca cel al unui fierbator) si cateva fire intre ele.

14 Raportează Evaluează
14 răspunsuri:
| a răspuns:

Păi ar fi mai multe cauze. Aparatul respectiv are legare la pământ?(adică are cablu cu 3 fire; unul albastru, unul maro şi altul galben cu o dungă vrede crud?; unde albastru ar trebui să fie nul-ul, maro, faza, iar cel galben este pământarea(legarea la pământ)(nu e o regulă că trebuie să respecţi polaritatea că tensiunea de la priză îi una alternativă(adică îşi schimbă polaritatea de un anumit nr /secundă mai exact de 50 de ori şi se măsoară în Hz => 220V 50 Hz). Când ai desfăcut aparatul avea şi pământarea legată corespunzător? Dacă da atunci nu e de la aparat ci de la priză, înseamnă că nu funcţionează pământarea corespunzător sau nu ai folosit o priză cu pământare. Ştii că la unele elctrocasnice cum sunt frigiderul sau maşina de spălat sau chiar comutre-ul necesită priză cu pământare(adică cu legare la pământ) asta pentru a se evita electrocutarea datorită curenţilor aşa n umiţi vagabonzi(poate ai mai auzit tremenul) care se vor scurge în pamânt astfel încât aparatlele să fie în deplină siguranţă de utilizare.
Deci vreifică pământarea şi verifică şî pământarea la priză(să funcţioneze ambele. Cel mai probabil cea de la priză îi defectă sau nu ai folosit o priză cu pământare atunci când ai cuplat grătarul electric.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Acea scurgere de curent poate apărea din cauza umezelii sau a izolaţiei proaste. În cel mai rau caz poate fi compromisă izolaţia de-a lungul rezistenţei într-un punct oarecare. De aceea toate obiectele electrocasnice se cuplează obligatoriu la o priză cu împământare.
Te învăţ o şmecherie, dacă ai un prelungitor fără împământare, în locul unde ai pus grătarul cauţi cel mai apropiat loc cu pământ liber unde montezi o aşa zisă priză de pământ provizorie ( un obiect metalic înfipt în pământ de care legi capătul unui fir electric, cel mai bine flexibil liţat, iar celălalt capăt îl înfăşori în jurul unui şurub de la suportul grătarului ).
Ceea ce ţie ţi se pare o pişcătură, pentru un copil sau un bătrân dacă sunt mai ales desculţi sau e umed în jur poate deveni fatal.
Mult succes!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

A, să nu uit, acea tensiune de 30 V pe care ai măsurat-o şi care probabil ţi se pare mică, este orientativă întucât depinde de rezistenţa pielii (care poate fi mai mare sau mai mică ) depinde dacă persoana respectivă este desculţă sau încălţată şi iarăşi mai contează dacă e cu picioarele direct pe pământ sau pe altceva. De la 70 V în sus putem vorbi de tensiuni periculoase organismului uman.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Măi @aline măi, ceea ce spui tu e vorba de împământarea casei. Aici e vorba de un simplu grătar, sau nu ai sesizat. Ajută şi un simplu cui înfipt în pământ, la fel ca şi la o betonieră. Totul e să aibă un contact cât de cât cu pământul.
Arcul electric se produce în cu totul alte condiţii de curent sau tensiune, în acel loc (în arcul electric )creându-se starea de plasmă. Pentru acest lucru e nevoie de tensiuni în general mari.
Potenţiale negative şi pozitive întâlneşti numai la curentul continuu, cel de la priză este alternativ. Diferenţa de potenţial se creează între fază şi nul, nu există potenţiale pozitive şi negative.
Ai grijă cu ideile pe care le dai pentru că ai putea omorâ oameni! Am mai văzut acest lucru la electricieni de duzină care riscă puşcăria făcând acest lucru. În cazul în care se lucrează la tabloul electric şi se inversează nulul cu faza, închipuieţi ce se întâmplă cu prizele care devin adevărate capcane ale morţii. Tot ce e legat la masă, la un aşa gen de priză, va primi faza pe şasiu cu consecinţele de rigoare.
Alte două prostii catastrofale pe care le postezi, sunt sfaturile de a pune sârmă mai groasă în locul siguranţelor. Eu cred că tu vrei să-i dai foc la casă băiatului acesta. Siguranţele sunt STANDARDIZATE şi CALIBRATE, înlocuirea acestora ducând la grave probleme şi la riscuri majore. Sfaturile pe care le dai tu le-am văzut puse în practică de Gică tractoristul. Şi încă altă mare prostie, e renunţarea la siguranţa de nul care are strict rolul ei, unele siguranţe fiind din fabrică livrate împreună, nul cu fază.
Mă mir cum de nu l-ai sfătuit să-şi pună cuie în loc de siguranţă şi după ce-i ia foc casa, sau moare electrocutat, să-l întrebi dacă are asigurare.
Mult succes!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu fi nervos pentru că vrei să dai foc la casă, dacă asta vrei o poţi face. Exact tâmpenia pe care o aminteşti a păţit-o un vecin de-al meu la care au venit băieţii si i-au schimbat tabloul de siguranţe vechi cu unul nou, cu siguranţe automate. Evident că nu aveau de unde să ştie de ghiduşia cu nulul. A avut noroc că s-a sesizat repede după ce a tras o porţie zdravănă de curent după ce a pus mâna pe frigider.
Îţi garantez eu că dacă te controlează tipii de la electrica sau de la pompieri în cazul vreunui necaz şi-ţi găsesc sârme în loc de siguranţe, e o chestie de mai mare dragul. Dar indiferent de acest lucru, eu când spun o prostie nu mai fac valuri de dragul de a mă scoate. Orice improvizaţie la curentul electric este o sursă de mari probleme.
Şi legat de împământare, este exact cum am spus eu. Un simplu grătar nu are nevoie de kilometrii de împământare. Am experimentat chiar eu problema şi la o betonieră şi la grătar, unde am batut în pamânt o bucata de metal de vreo 30 cm şi e totul ok. Acea împământare de care vorbeşti este necesară unei clădiri, nu unui singur aparat. Majoritatea clădirilor nu au fire diferit colorate pentru nul şi fază, chiar cele care vin de la stâlp. Singurul lucru care mai există în unele locuri este acel fir de împământare marcat corespunzător, în rest e tot o apă şi-un pământ.
Despre ţevile de care pomeneşti, poţi să le iei în spate şi să fugi cu ele. Există un aparat care măsoară rezistenţa împământării. Nu e legată de lungimea vreounui obiect metalic îngropat, ci de conductibilitatea solului în zonă. Nu există un standard pentru acest lucru (dimensiuni ale împământării).
Ca să închei şi să te las cu sârme groase în loc de siguranţe şi cu nul în loc de împământare, gândeştete ce se întâmplă în cazul în care pică numai nulul ( de la stâlp, de pe reţea, de la tablou, de unde vrei tu ) şi rămâi cu faza...2004 - 2236 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Arthur imi pare rau dar trebuie sa te contrazic idea este buna dar are niste defecte: ca sa fie utila obiectul metalic trebuie sa fie la adancime unde este mai mare umezeala asta daca nu vrei sa stai cu galeata de apa sa uzi mereu locul unde ai infipt 'obiectul' metalic in rest asa este dar nu trebuie sa atinga neaparat rezistenta de teava metalica este de ajuns sa tragi de siguranta(cea ce provoaca spargerea izolatiei din ceramica care separa rezistenta de tub si o astfel de fisura poate provoca un mic arc electric de fiecare data cand potentialul de masa al gratarului este negativ)o priza poate fi modificata si dotata chiar si cu impamantare chiar daca nu este casa prevazuta cu asa ceva:din perete adica in priza duci un fir de la nul la masa prizei(singura diferenta este ca in acest caztrebuie sa ai grija sa nu sara siguranta de nul inaintea celei de faza cum este cazul toblourilor vechi cu sigurante fuzibile(caz in care pe nul puneti o sarma mai groasa)sau cele cu sigurante automate dar in care faza are alta siguranta decat cea de nul fara legatura intre ele(caz in care recomand anularea celei de nul, oricum nu este periculos nulul ci faza))sper ca am fost de ajutor

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Arthur spune-mi si mie cine inverseaza firele in tablou? si sa stii ca o impamantare corecta trebuie sa suporte un amperaj peste capacitatea sigurantei pe cand un cui ce face? mai nimic
arcul electric se poate produce de la 40 de volti in sus in alternativ sa stii depinde doar distanta dintre fire sau electozi
si sa stii ca stiu ce spun cand spun ca sa puna fir mai gros pe nul si daca citeai mai atent poate intelegeai si ce am spus dar mai sunt si excepti, cei de la enel de multe ori furnizeaza nul pe post de impamintare si sa stii ca ce ai spus despre schimbarea firelor din tablou este cea mai mare tampeni pe care am auzit-o pentru ca in elecric se foloseste codul culorilor care nu ar mai fi valabil asa cum spui tu, faza se trece prin intrerupator ca atunci cand se arde un bec si poate se si sparge sa nu fie pericolul de elecrocutare dar daca inverezi firele. imagineazati si tu.
si oricum cum inversezi tu firele?
mai citeste o data ce am spus ca am specificat ca in cazul in care sun sigurante SEPARATE(daca nu stiai exista si varianta asta, cei de la enel folosesc o singura siguranta xpol dar elecricieni care fac instalatia la casa mai fac si asemenea tampeni, este valabil si la vechile contoare cu sigurante fuzibile, imagineazati ca la un scurt circuit se arde doar nulul (din motive de reactie sau de calitate scazuta)atunci ce? si asta este vorba in orice situatie nu numai in cazul gratarului de mai sus pentru ca am vazut asemenea tablouri la multe blocuri din Bucuresti, noi si vechi, alea sunt niste tampenii nu ce am recomandat eu )
eu cred ca este preferabil sa sara faza inaintea nulului daca nu se poate amandoua odata tu nu crezi? si daca te face sa te simti mai bine baga si un cui in pamant la betoniera dar sa te vad daca ai curaj sa pui mana pe ea daca pune cineva faza pe sasiu?
o impamantare corecta se face in 2 feluri:ori o bara sau teava lunga la 10 metri in pamant ori mai mult de 5 la cel putin 1 metru in pamant, cuiul tau nu face nici cat sub unghie daca...2004 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Stai linistit si nu dispera ca nu ma enervez asa usor, baieti de care vorbesti sunt exact tipul de baieti care nu folosesc codul culorilor (desi trebuie)care baga faza direct la bec, care ma tin fara lumina si curent cateva saptamani ca nu pot sa rezolve, problema si care de nu vin singuri ci cu un inginer care de multe ori mai si pleaca, astfel de baieti nu stiu nici sa faca o retea cap scara tot din cauza culorilor si a trebuit sa stau eu o zi sa descifrez ce au facu ca ei nu mai veneau la munca sa termine, tot astfel de baieti leaga si impamantarea la nul si nu inainte de sigurante ci dupa, ghidusia cu nulul nu este decat o metoda de utilizat atunci cand nu ai alta optiune nu pot pune omul sa sape gropi si sa refaca toata instalatia doar ca asa trebuie iar cei de la enel pot pune sigurante de 36 in loc de16 pentru doar 40 de lei in plus sau pentru simplu fapt ca nu au avut ce trebuie la ei, ti se pare normal? eu nu am de ce sa ma scot ca eu nu invat smecherii si nici caluri nu fac ca nu imi sta in fire dar sa nu crezi ca daca imi sustin punctul de vedere sunt ofticat sau altceva, experimentul care l-ai facut, sunt curios, poti sa dai mai multe detalii? ca nu stiu exact ce ai incercat iar cu mine a dat un fir dala marcat corespunzator de nu am stiut de mine, in baieti tai nu am nici cea mai mica incredere pentru ca am observat ca ma poate costa viata.in privinta tevilor ai castigat:exista un aparat care masoara conductibilitatea solului si da eu nu pot sa fug cu atatea tev la spinare spre deosebire de tine cu doar o bucata de 30 de asta e nu am atata forta
Ca să închei şi să raman cu sârme groase în loc de siguranţe şi cu nul în loc de împământare :si sigurantele fuzibile au tot sarme dar calibrate si din cate tablouri pe vechi ai vazut(nu stiu nici aprox)cate aveau sigurante calibrate? eu cred ca este preferabil sa sara faza inaintea nulului si daca pica intr-adevar nulul de la stalp de la retea etc exista niste protectii (din pacate doar in tablourile...2006 - 2112 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Aparatele care au un consum mare de curent, necesita prize cu impamantare pintr-un circuit separat, alimentat direct din tabloul general, printr-o siguranta automata. Trebuie verificata priza daca are impamantare, impamantarea este un mijloc de protectie, diminuand pericolul de electrocutare. Parerea mea este sa apelati la un specialist pentru a face verificarile ce se impun din punct de vedere al protectiei impotriva electrocutarii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Gratarul tau are rezistenta defecta.Acel "filament" de nichelina, cind se inroseste se dilata si atinge intr-un anumit punct teava metalica in care este plasat. O "smecherie"ar fi sa incerci sa vezi daca persista fenomenul cind intorci stecherul la introducerea in priza; daca da atunci inseamna ca locul atingerii este undeva in zona centrala, daca nu mai pisca atunci inseamna ca locul atingerii este undeva spre un capatul rezistentei si ar trebui sa-ti notezi pe stecher/priza cum sa-l introduci.
Legarea la pamint se face pentru protectia persoanei impotriva electrocutarii, dar poate ajuta la arderea rezistentei.
Sfatul meu: daca este posibil schimba rezistenta, daca nu ...ai mare grije!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns:

Da, stai o clipa sa calculez cu legea lui Ohm. Bai, dar pe tine cat te poate duce capul sa pui mana uda pe ceva ce e electric si pus in functiune?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Deacum o sa-ti spun iorgaki curentatul.ai parul cret ca electrodul? prefect.iote un sfat; lucreaza cu o tacalie cu maner izolator, si cheamama cand e gata friptura.saaaa rezolvam. hmmm problema.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Intradevar esti caPULA

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează