| Girly97 a întrebat:

In Romania se folosesc tensiuni de 220V sau de 230V?

12 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

In satul bunicilor mei (capat de linie) aveau si 180. Eu am aparat de masura foarte bun si am mers sa masor. Nu mi-a venit sa cred. La mine, in oras, aveam pana acum cativa ani 240 V si m-am certat cu cei de la Electrica si au recunoscut ca se pot distruge aparatele. Intre timp au facut o modificare de modernizare a statiei de langa blocul meu si am si eu 220, in sfarsit.

| Ineys a răspuns:

220v. Eu am fost nevoit sa-mi iau convertor la 230v. Am vorbit si cu aia de la curent au zis ca nu ma pot ajuta, ca ar trebui sa schimbe nu mai stiu ce si ca e prea mult deranj doar pentru o cerere.

Probabil depinde si de unde stai, nu stiu ce sa zic. Cel putin la mine e 220.

| Digikey a răspuns:

Standardul este de 220 dar sunt admise abateri de 10%.
Unul este mai aproape de statia de transformare si are 240 iar cel din capatul liniei poate are 210.
Majoritatea aparatelor electrocasnice accepta abateri de 10 %, televizoarele chiar 20%.

| InvatamProgramare a răspuns:

Standardul este 220, dar in functie de cat de incarcata e reteaua si de cat de calitativ e curentul care ajunge la tine acesta are o marja de eroare de 200-240V.
In mod normal toate device-urile ar trebui sa poata lucra corect in acest range. Dar daca producatorii au fost zgarciti la creaarea acelui produs, e posibil sa nu functioneze decat cu 230. (Pe scurt s-au zgarcit la cativa metri de cupru)

| AlexMh a răspuns:

230V

| George_Bulboaca_1993 a răspuns:

In Romania oficial se folosesc retele TN-C (Terran neutral combined) cu o tensiune de 240 v 50hz asta din 2011 de cand a iesit noul normativ i7 2011.
Daca ar face toti tarani impamantari la case nu ar mai fi 180 v la capat de linie. Care vrea sa afle de ce sa citeasca normativ i7.

| Moti452 a răspuns:

La prize vei putea gasi decat tensiuni de 240V. Am gasit un articol ce zicea ca se folosesc si de 220 sau 230 dar sunt folosite de persoane speciale.
Fundita?

| Moti452 a răspuns (pentru Moti452):

Scuze, am gresit informatia.

| JicaContra a răspuns (pentru Moti452):

Ce zici tu de niste rahat amarat in loc de "fundita"?!?

standardul e de 220V... DAR

in LUME se folosesc niste tensiuni acoperitoare in functie de predictia de consum

de exemplu primavara si toamna cand e racoare si caloriferele cu incalzire centrala merg, asa ca nu sunt bagate incalzitoare sau aparate de aer conditionat electrice nicaieri in cartier atunci tensiunea s-ar putea sa fie CEL PUTIN 230V si sa ajunga, chiar la 250V

in schimb iarna cand toti pun calorifere/aeroterme electrice s-ar putea sa scada semnificativ sub 220V, chiar am vazut 209V

NOTA BENNE: astea nu sunt informatii de pe nustiuce site cu unul care are chef sa se dea interesant ca poate, poate dai click pe reclamele de pe site-ul lui, astea sunt informatii care m-au ars la ficati cand nu imi mai pornea calculatorul ca nu aveam 220V la priza asa ca am infipt aparatul de masura in priza, deci am vazut ceea ce spun, nu am citit undeva!

| Salontanul a răspuns (pentru Moti452):

Aiureala! La priza gasesti doar 220 volti, teoretic si chiar si practic. Sunt, insa, persoane care au 230 sau 240 si cei care sunt catre capatul de linie se trezesc si cu 180 V.

| Moti452 a răspuns (pentru Salontanul):

Stiu...am spus mai sus ca am luat de pe un site gresit

| mihai037 a răspuns:

Teoretic se incadreaza la tensiunea nominala standar 220V din reteaua trfazata de 0, 4 KV. dar practic tensiunea oxcileaza cu plus sau cu minus cu un anumit procent admis, Daca masori cu voltmetrul tensiunea este in functie de cit este de incarcata (solicitata ) reteaua.