| Mkeynes a întrebat:

Memoria ram creste viteza pc-ului? Sau laptop?

16 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Pe scurt:
- ram urmează frecvenței plăcii de bază, nu peste
- crescând cantitatea de ram, crește (până la o limită) viteza de răspuns a aplicațiilor utilizate și deci poți spune "creste viteza pc-ului"

| relian a răspuns:

NU.In general calculatoarele au piesele facute sa functioneze cel mai bine cum vine ele asamblate,de acea putere,valoare.
Daca adaugi memorie mai mult decat spune specificatiile acelui calculator nu se intampla nimic,adica nici nu functioneaza mai rapid nici mai incet.
De regula un calculator este vandut cu minim de memorie sau ceva pe acolo,dar in specificatiile lui este trecuta si cate memorie maxima poate avea.
Ca urmare tu trebuie sa cauti la ce ai cat este max ram si daca sa zic nu esti la maxim,mai poti adauga,dar viteza nu va creste vizibil,adica nici nu sesizezi ca ar functiona mai rapid.
De fapt ce se intampla daca ai memorie la max? Atunci cand se da o comanda,memoria cere hardului informatiile cerute de tine,apoi avand destul loc mai cere si altceva legat cumva de comanda ceruta,asa cere memoria,astfel atunci cand urmeaza sa mai ceri ceva,ea o are deja,nu mai trebuie sa dea fuga la magaie sa aduca.
Acum cu cat ar creste viteza,poate aparatele pot sesiza dar tu nu o sa vezi mare lucru.
De regula este bine sa ai memoria la max, dar asta costa. Daca sa zic ai memorie la min si pui max atunci cred ca ai observa ceva schimbari in reactia calculatorului cand executi anumite operatii, dar nu te gandi ca gata pui max si ai facut din trotineta racheta laughing.
Restu ce spune pe aici cineva, bate vantu laughing se uzeaza hardu, nu mai scrie ca este limitat si alte balarii, nu baga in sama.

| halogen001 a răspuns:

Daca e destula (in sensul ca aplicatiile folosite la un moment dat au cel putin atata memorie RAM cat au nevoie acele aplicatii plus sistemul de operare), atunci RAM-ul da aceeasi viteza tot timpul in sensul ca nu e nevoie sa se foloseasca hard disk-ul pentru a elibera memorie RAM si apoi pentru a reintroduce aceleasi date sau altele pentru a asigura functionarea programelor respective.
Deci RAM-ul daca e insuficient, pc-ul suplineste lipsa RAM-ului cu hard discul care ofera viteza de scriere/citire mai mica si se incetineste mult functionarea PC-ului. Daca hard disc-ul e SSD, si ram-ul e putin, se foloseste mai mult SSD-ul si acesta se va uza mai repede, SSD-ul avand un numar limitat de scrieri posibile.
Daca RAM-ul e suficient pentru aplicatiile folosite, hard disk-ul e folosit mai rar si viteza de lucru e cea care trebuie. Daca RAM-ul e foarte mare, cu mult peste ce e nevoie, apare o usoara incetinire a functionarii lui din cauza ca accesarea datelor din RAM se face dintr-un RAM mai mare si atunci timpul de parcurgere a unui RAM foarte mare e mai mare decat parcurgerea unui RAM mai mic, dar e mai bine sa ai mai mult decat prea putin, mai ales daca folosesti programe multe sau care consuma mult RAM.

| relian a răspuns (pentru halogen001):

De unde ai informatiile astea?laughing

| halogen001 a răspuns (pentru relian):

M-ai intrebat, iti raspund.
Din experienta practica plus ceva cunostinte in domeniu, nu exagerat de avansate, dar sunt acolo la locul lor.
Ram-ul trebuie potrivit cu softul folosit (=sistem de operare+restul softului care in multe cazuri se rezuma la joculete pe calculator). Daca folosesti un soft care nu ocupa multa memorie e ok, daca nu ai memorie ram si folosesti soft care necesita memorie ram multa, sistemul de operare scoate din ram softul si datele nefolosite in acel moment si baga in ram softul si datele cu care lucrezi in acel moment si imediat apare situatia ca mai trebuie folosit ceva si scoate din softul rulat si din datele rulate in momentul acela si baga altceva si apare un blocaj urias si iti freaca SSD-ul pana ajungi da-l dai la gunoi. Cand e Ram-ul e mare, numarul locatiilor de memorie e mai mare si gestionarea unui inventar urias necesita timp mai mare fata de un ram mic si in plus poate sa apara o limitare data de viteza de transfer a datelor, de procesarea inventarului de date din RAM si de aceea am vazut practic in teste cum un ram mai mare avea viteza mai mica de citire/scriere fata de un ram mai mic cu aceleasi caracteristici.
Daca nu te superi, iti pun si eu aceeasi intrebare:
-De unde ai informatiile astea?

| relian a răspuns (pentru halogen001):

Din carti,nu din experienta, la calculatoare nu ai experienta jucandute sau ce mai faci tu.
E ok ramai cu experienta ta, scoate baga, baga scoate, ai facut o ciorba ca nici tu nu stii ce ai mai scris

| halogen001 a răspuns (pentru relian):

E bine ca esti sigur pe tine ("teoria ca teoria dar practica ne omoara") si am convingerea ca vei mai citi carti daca tot iti plac cartile, ca de practica nu ai nevoie. Ai spus ca "In general calculatoarele au piesele facute sa functioneze cel mai bine cum vine ele asamblate, de acea putere, valoare." Ai scris corect gramatical verbul "a veni" deci se vede cat de multe carti ai citit "lauda de sine nu miroase a bine" si nu ai pomenit nimic de soft de parca un w95 ocupa aceeasi memorie ca un W10. Memoria din PC corespunde cu softul folosit si in functie de softul folosit exista un minim si un maxim de memorie. Partea hardware impune si ea niste restrictii, maximum si minimum de Ram. Intersectezi cele 2 intervale si afli ce ram poti folosi. Tii cont si de soft si de hardware. Deci n-au fost chiar asa de complete cartile pe care le-ai citit, dar e bine ca esti sigur pe tine si stii exact si ce fac eu la calculator ce bag si ce scot si ai si pretentia ca ai inteles ce am scris eu si ai sfaturi utile pentru mine cu ce sa raman si cu ce nu.

| relian a răspuns (pentru halogen001):

Omule nu te mai agita ca faci riduri laughing nu veni cu povesti si cu gramatica, aici era vorba despre calculatoare, nu se dezbatea vreo problema de gramatica ok?
Apoi nici o companie care asambleaqza calculatoare nu pune wind 10 pe ce spui tu,tu vorbesti mult si pe linga.
Afla ca ce cumperi de la magazin nu poti face tu indiferent cati bani ai abia,poti sa fii si milionar.
Deci aia cand asambleaza un calc pune exact ce trebuie inclusiv soft.
Dar am uitat ca in RO tara nimanui calculatoarele vin fara soft laughing asa ceva numai la romani mai vezi,dar probabil pentru ca is companii genu coteneta din colt.
Unde sunt eu afla ca nu exista calculator,co fi desk co fi laptop sau orice altceva sa vina fara soft,asa ceva nu exista,nu vad cine ar cumpara asa ceva.
Cum sa cumpar un calc fara soft,cei aia? E ca si cum as cumpara pantofi fara talpa laughing ca las pun eu talpa acasa, cumpar din alta parte.
Asa deci cum spuneam tu indiferent cati bani ai avea nu poti face un calculator sal asamblezi tu acasa asa cum fac cei de la companiile adevarate.
Poti sa stii exact ce piese pun ei si tot nu poti pentru ca nu poti cumpara tot ce au ei si anume placa de baza n-o poti avea nicicum, aia se face la comanda si numai pentru acea companie se face.
De aia niciodata tu acasa nu vei face un calculator mai bun decat unu cumparat dea gata.
Vii tu sa imi spui de peste prajit, pai ma omule care esti om, daca esti om laughing cand ma jucam eu cu calculatoare tu nici nu vazusei unu real.
Eu daca ma duc afara la gunoi gasesc calculatoare aruncate, bune ce aveti voi pe acolo si pe care dati bani.Sau de merg la un tomberon mai mare gasesc 4-5 pe alese laughing dar eu nu-s curios de calc cu wind pe ele.
De practica vai de mine, cat m-am jucat cu calc nu-mi mai trebuie, adica sa le asamblez, sa le mais tiu eu ce instalez una alta soft.
Pai tu vii sa-mi zici mie de calc cand eu locuiesc in america laughing iar cand pui un soft pe el scrie ce specificatii ai nevoie pentru a functiona.Bine probabil la voi in ro cine stie ce so mai vinde, ce sticle de lampa laughing
Eu nu mai folosesc calc cu wind de cand era wind 8 parca, eram si eu ca majoritatea ce Apple frate numele bla bla, dar dupa ceam folosit nu-s curios sa mai aud de altceva laughing

| halogen001 a răspuns (pentru relian):

Eu folosesc calculatoare 33 ani, deci cred ca nu e putin. Ti-am raspuns asa din cauza ca felul tau de a vorbi cu oameni pe care nu-i cunosti aduce putin cu lipsa de respect. Eu de obicei neglijez asemenea comentarii pentru ca daca omul nu ma cunoaste, tot ce spune despre mine intra la categoria fantezie.

| relian a răspuns (pentru halogen001):

Nu este lipsa de ce spui,doar ca tu vii si ma iei cu povesti cu gramatica lu peste prajit si bla bla.
Deci cum se spune,uite cine pe cine vorbeste laughing nici tu nu ma stii,asa ca e fantezie,vorba ta.
Plus de asta poate eu gresesc cand scriu,fac asta pentru ca is comod,nu pentru ca nas avea scoala,de scoala is satul.Tu insa nu stiu nu ai explicat bine, dar nu are importanta asta.
Ce ai zis bine e aia cu hardu ca de nu ai memorie destula hardu da de la el sau o parte din el functioneaza ca si o memorie ram, dar restul ca sar strica si alte povesti, aleas basme.
In sf vorba lunga saracia romanului, a omului voiam sa zic.Numa bine si ce sa zic sa fii sanatos, ma bag sa vaz un film si daca stii ceva filme bune sau macar unu ce n-am vazut zil, ca nu mai stiu la ce sa ma uit.

| halogen001 a răspuns (pentru relian):

Ai dreptate. (Eu m-am referit la SSD vs HDD cand am zis ca se uzeaza mai repede la scrieri multiple, am luat in calcul si softul in integralitatea sa, pentru ca fiecare e liber sa foloseasca ce soft vrea, iclusiv sa-si schime stemul de operare, iar mai apoi apare si softul pe are-l foloseste in afara sistemului de operare si care ocupa memorie RAM multa.)
Multumesc mult pentru urarile de bine si iti urez si eu la fel sanatate, fericire, numai bucurii si tot ce iti doresti. Nu stiu ce film sa iti recomand happy dar iti urez sa gasesti un film bun si vizionare placuta!

| Mkeynes explică (pentru halogen001):

Sti cumva cum se masoara dimensiunea unui laptop
Sau sa afli din setari? Inch/cm?

| halogen001 a răspuns (pentru Mkeynes):

Se masoara diagonala ecranului sau se cauta dupa modelul laptopului caracteristicile afisate de magazine, de site-ul producatorului. In setari se da rezolutia ecranului, dar diagonala n-am vazut sa se dea.

| Mkeynes explică (pentru halogen001):

Ms ms

| PainTech a răspuns:

Da, o cantitate mai mare de RAM creste viteza dispozitivului, pana la un punct. Totusi performanta unui dispozitiv e limitata de cea mai slaba componenta. Altfel spus, nu poti pune 64 GB de RAM si sa te astepti sa mearga excelent daca celelalte componente sunt slabe.

Cum a spus si Relian, placile de baza au un maxim de cantitate de memorie suportata.

| Zuzu1991 a răspuns:

Depinde...
mai multa memorie va face PC-ul sa se miste un pic mai greu
DAR
daca ai prea putina memorie, atunci evident ca va merge greu (cand ajunge la maxim, incepe sa puna memorie pe disk si o sa mearga foarte greu)

practic, depinde efectiv de cat ram folosesti... mie 16G nu sunt indeajuns big grin