|

Nu imi mai merge coolerul de la pc, ce as putea sa-i fac?

7 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nu cooler-ul nu-ti merge (e un radiator din aluminiu) ci ventilatorul montat pe el, pentru racire fortata cu aer.
Motivele pentru care nu merge ventilatorul pot fi mai multe si se rezolva corespunzator:
1. Mufa (conectorul) ventilatorului la placa de baza nu este conectata sau este conectat gresit
2. Ventilatorul este plin de praf si rotorul cu palete este blocat - dupa curatire cu pensula si aspirator, rotorul trebuie sa se miste foarte usor, incat si de la usoara impingere cu o scobitoare trebuie sa se miste, chiar mai multe ture.
3. Ventilatorul este ars (defect electric). Daca mecanic se invarte bine si este corect bagata mufa de contact, atunci ramane doar aceasta varianta. In acest caz se scoate mufa conectoare de la placa de baza, dupa care se demonteaza cu mare grija suruburile de prindere pe radiator (4 bucati, in colturi). Se cumpara un ventilator identic (cu acelasi tip de mufa si numar de contacte, turatie identica sau chiar mai mare) fabricat special pentru cooler-e) si se monteaza inapoi pe radiator cu cele 4 suruburi. Trebuie avut mare grija sa nu se apese prea tare, intrucat procesorul dedesubtul radiatorului se poate vatama! Cand am verificat stabilitatea fixarii, introducem mufa in conectorul de la placa de baza si pornim calculatorul. Daca ventilatorul functioneaza bine, silentios, verificam in BIOS si temperatura CPU, sa nu urce mai tare de 50 grade, iar turatia masurata a ventilatorului sa fie peste 1000. Daca totul este OK, ai facut treaba buna, felicitari! happy

| a răspuns (pentru Bula):

Racitor/Cooler = radiator/heatsink + ventilator/fan
Cu restul in principiu sunt de acord cu ce zici tu acolo, mai putin legat de turatie. Depinde despre ce cooler discutam. Eu am un Scythe Katana 3 pe un i3 2120 si cea mai mare parte a timpului si-o petrece pe la 5-600 rpm.
P.S. Ai omis si posibilitatea ca el sa se refere la ventilatorul sursei.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
6 răspunsuri:
| a răspuns:

Schinba-l. poate fii ars.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Sa il cureti. Daca nici atunci nu va merge, schimba-l!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Din pacate nu poate fi reparat.Sau cel putin nu merita sub nici un chip.Aceeasi poveste ca si la sursa.In cazul in care nu mai porneste cel mai posibil este ars si trebuie schimbat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cel mai sigur il schimbi. Daca e imbacsit de praf degeaba il cureti. Bucsa in care sta axul deja e uzata si va cauza trepidatii si zgomot. In acelasi timp si turatie redusa si la un moment dat se va opri iar fiinc=dca se va umple mai repede cu praf.

Doar sa ai grija la mufa sa vezi daca e analog (3 pini) sau PWM (4 pini)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Sa il cureti bine de praf sau sa iti iei altul, nu e scump.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează