| InOrOut a întrebat:

Pareri despre sistem audio, despre incrucisarea a 2 canale stereo pentru a crea un singur canal mono. In acest fel scade rezistenta de la 4ohm la 2ohm la toate canalele sau doar la cele incrucisate? In cat timp ia foc playerul in acest fel? Daca ii montez un ventilator rezista la caldura? Canalele incrucisate aveau initial puterea de 15w per canal. Incrucisate ce putere rezultata au?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Presupun ca, tu intelegi prin "incrucisare" conectarea difuzoarelor intre iesirile celor doua canale.
In asemenea cazuri, totul depinde de etajele finale folosite si modul lor de proiectare.
Pentru a primi raspuns "calculat" la intrebarea ta, trebuie calculat cu formulele de baza, cunoscute:
P = U*I = U*U/Z
Intrucat tensiunea varf-varf de iesire se va dubla, puterea se va mari de 4 ori (inclusiv curentul prin difuzor se va dubla). Ca urmare, impedanta difuzoarelor va ramane acelasi, iarputerea lor trebuie sa fie mai mare de 4 ori.

Mai este o problema: fazarea semnalului. Daca doar introduci acelasi semnal la intrarea celor doua canale, atunci in difuzoare nu se va auzi (aproape) nimic. Cauza este simpla: pentru un etaj final diferential (cum vrei sa-l folosesti) semnalele pe cele doua canale de amplificare trebuie sa fie defazate cu 180 grade!
Unele statii de amplificare sunt astfel proiectate ca difuzoarele sa se poata conecta intre iesirile a doua etaje finale de amplificare, iar pentru asta defazarea semnalului se face incainaintea etajelor finale de amplificare.
In lipsa unui astfel de etaj de defazare, el trebuie construit, iar etajele finale reproiectate (schimbarea unor piese, inclusiv la alimentare).

2 răspunsuri:
| Ketamin a răspuns:

Numai la puterile cu loc de comutat in punte poti incrucisa canale
Daca incerci la un player aiurea intra in protectie nu ia foc nu se aude tare
Ia scule bune daca vrei sunet

| InOrOut explică (pentru Ketamin):

Ma crezi ca am legat in punte firele de la cele 2 boxe de la masina din spate si am creat un canal pentru subwoofer si se aude mult mai tare decat inainte cand era conectat pe un singur canal? Consecinta se incalzeste mai tare playerul.