anonim_4396
| Anonim întreabă:

Pentru idioții care spun că jocurile video sau tehnologia în general sunt cauză a dependenței: voi știți ce e aia "dependență"? Voi știți ce-i aia "drog"? La nivel psihologic vorbind, nu la definiția din dicționar.
Treabă stă în felul următor: creierul uman are capacitatea de a se adapta la orice situație. Când o substanță chimică dă buzna în creier și îi întrerupe activitatea normală el nu va sta ca prostul să se uite, ci va reacționa prin a combate efectele substanței. Aici trebuie menționat că creierul are o stare optimă de funcționare (așa cum și corpul are o temperatură optimă) și el, creierul, încearcă mereu să se mențină în starea asta. Când creierul se abate de la starea asta, el va fi încerca intens să revină la starea optimă. Atât nicotina cât și cafeina și alcoolul sunt droguri, deoarece te fac să deviezi de la starea asta optimă. Bun, aici e toată șmecheria. Creierul eliberează o substanță care are provoacă o reacție diametral opusă cu cea care ți-a fost indusă de drog. La cafea, de exemplu, efectul advers (adică oboseala) este așa de puternic și din cauza asta, dar și dintr-o altă cauză care are legătură cu adenozina, un fel de hormon al somnului, cauză pe care nu o explic acum, că n-are treabă cu discuția asta. Doar că creierul, dacă tu tot îi dai câte 8 țigări pe seară, se va învăța să elibereze 8 substanțe anti-țigări în fiecare seară. Așa se face că, dacă într-o seară nu fumezi, te simți foarte rău și trebuie să-ți fumezi alea 8 țigări pentru a ajunge la starea aia optimă. Așa se face că unii alcoolici pot bea 5 beri ca și cum ar bea un pahar de apă, fără să simtă nimic.
Așadar: găsiți vreo asemuire între jocuri video și asta?

9 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Daca esti asa de infocat impotriva idiotilor de ce ai sters intrebarea? Ti-ai dat seama ca mancai ceva si nu aveai paine?

| sabin89 a răspuns:

Nu e interesant să răspunzi unor idioţi care pun o întrebare şi apoi din laşitate o şterg şi apar ca anonimi.

| Mosotti a răspuns (pentru sabin89):

Nu a sters intrebarea, ca altfel nu mai scriam eu acum la 18, 37, a vrut doar sa apara anonim cred probabil sa nu apara la alte intrebari pe care le-a pus. El a postat acum 2 ore.
Cand stergi, nu mai apare, nu mai ai la ce raspunde.

| Naty1 a răspuns:

Sincer se gasesc câteva.
Dacă nu e nici o asemănare oameni de ce nu încearcă să reducă din statul online sau pe jocuri aproape 24 din 24? Sau de ce daca nu isi verifică telefonul, Nu intra pe joc, nu intra pe internet au o stare nașpa, devin nervoși sau apatici.Nu pentru ca, creierul lor sa obisnuit sa petreacă timpul ala făcând acel lucru, pentru ca simt nevoia de acel lucru, ca lucul ala simt ei ca le face bine?
Nu zic nu, mai sunt oameni ce pot sa renunte sau sa reducă din timpul petrecut pe pc.Ca exista oameni ce au suficientă ambiție sa se lase si de tigari sau alcool.Dar totusi, cu aproximație cam tot acolo esti.
Eu sunt foarte strâns legată de telefon, de stat pe net si recunosc asta.Asa ca nu poti sa zici ca sunt vreuna ce vorbeste in neștiință de cauza.

| Mosotti a răspuns:

Exista o asemuire:

Tu cand te joci te bucuri, creierul secreta mai multa dopamina, serotonina, endorfine.
Cand nu te mai joci, nivelul de astea scade si te simti mai nasol, asa ca ai tendinta sa te joci iar ca sa te simti bine.
Deci e f simplu, vrei sa repeti un lucru placut, ca sa-ti urce iar alea sus. Deci cumva se cam aseamana cazurile

Dar asta nu e dependenta din aia nasoala, asta e o normalitate.
Apare o dependenta mai nasoala daca creierul aluia e dereglat, si cand se joaca, se secreta prea multa dopamina, si atunci se intampla ca la droguri, pentru ca atunci cand nu mai joaca, nivelul dopamine sau ce o mai fi, scade prea tare si se simte prea nasol, si va juca ca sa se simta macar normal.

Si mecanismul nu e ala care-l zici, nu baga creierul nici o substanta contra, ci isi reduce nr de receptori care sa reactioneze la acea substanta in exces, si asa are efect mai slab. Si tu trebuie sa bagi si mai multa pentru acelasi efect.
De aia trece si indragosteala, pe acelasi mecanism.

Si asa se poate intampla si la jocuri daca creierul nu e bine reglat. Mecanismul e acelasi ca la droguri!
Isi va reduce receptorii pentru dopamina in exces data de cocaina, isi va reduce receptorii la dopamina interna daca urca prea tare cand te joci, e f simplu, deci face acelasi lucru.

Dar in mod normal la reglati nu apar probleme la jocuri si altele, se pot abtine fara probleme daca vor, ca face altele placute care-l vor face sa se simta bine, nu depinde doar de jocurile alea.

| Mosotti a răspuns:

Toleranta apare (si la jocuri si la substante) doar cand secretia de substante e prea sus, si se apara creierul prin reducerea nr de receptori ce raspund la acele substante, adica cand trebuie sa bagi mai mult din stimulul ala.

Dependenta apare din cauza ca reducandu-si receptorii, cand nu mai iei substanta sau nu te mai joci, secretia de substante scade la normal, insa actionand pe mai putini receptori decat normal, te simti rau, efectul e prea slab, si deci..trebe sa bagi din nou, chiar daca nu apare toleranta adica nevoia de a baga mai mult.

Si de aia trece daca te abtii, ca secretia e normala doar, creieru vede ca efecul nu e suficient si incet incet isi remareste nr de receptori, asa ca vei avea efect normal in timp fara sa mai iei sau sa te mai joci neaparat.

| Gabi811 a răspuns:

Chestia asta se zic la copii mici care stau foarte mult, fiecare e liber sa face ce vrea, eu cu facultatea am ajuns sa stau numai 9 ore pe zi la cursuri si asta se numeste dependenta?happy

| DascaluIoan a răspuns:

Ți-a zis cineva că ești dependent de jocuri și acum ai venit să te rățoiești la noi?