| David_Laurentiu_1960 a întrebat:

Problemă ciudată
Am luat un stick chinezesc de 256 GB. Ieftin, bucurie mare. Copiez pe el vreo 68 GB, durează o oră și ceva și surpriză. Nu copiase decât vreo 20 GB. Am analizat problema și datele sunt următoarele: Se vede bine de către SO (Win 10 Pro) adică toți cei 256 GB, în Disk manager apare bine, În Paragon 15 de asemenea se vede bine (testat suprafață și integritate). Copiez un folder cu subfoldere și fișiere. Unele funcționează, altele nu. Aleator. L-am formatat în fel și chip, nu merge. Uneori scrie foldere în care ulterior nu mai pot intra fiind protejate la tot. Nu pot schimba nimic la acele foldere decât numele (ciudat). Nu se pot citi, nu se pot șterge, nu se pot rescrie. Curios este că unele fișiere merg și altele nu. Ceva recomandări mi-ar prinde bine (știam și eu că e bine să te ferești de chinezării ieftine, dar tentația a fost prea mare). Mulțumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Poti incerca partitionarea cu Disk Management din Windows sau cu EaseUS Partition Master.

Răspuns Apreciat de Editori
Bula
| Bula a răspuns:

Problema NU este din stick, ci de la TINE!
Folderele si fisierele care nu se copiaza sau se copiaza incomplet /gresit au nume cu DIACRITICE, ceea ce nu este permis! E voie sa folosesti DOAR literele latine (engleze) de baza, precum un numar mic de semne speciale!

In cazul folosirii diacrititicelor (ă, Ă, â, Â, î, Î, ş, Ş, ţ, Ţ) sistemul de operare "innebuneste", necunoscand sau interpretand gresit codul lor binar.

SINGURUL lucru ce poti face: sa corectezi TOATE numele scrise cu diacritice in apropiatele lor din alfabetul latin (englez), inainte de copiere.
Altfel risti sa-ti pierzi chiar si toate fisierele, fiind imposibila salvarea lor.

| David_Laurentiu_1960 explică (pentru Bula):

Exclus. Treaba asta o știam. Problema e chiar ciudată. Nu am găsit niciun tipar conform căruia unele fișiere se scriu și se pot citi și altele nu. Mă învârt printre calculatoare de vreo 15 ani, dar niciodată n-am avut deaface cu chinezări. Acu îl testez cu HDD Tune.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Bula):

„Folderele si fisierele care nu se copiaza sau se copiaza incomplet /gresit au nume cu DIACRITICE, ceea ce nu este permis! E voie sa folosesti DOAR literele latine (engleze) de baza, precum un numar mic de semne speciale!"

De undeai preluat această informație? Chiar vreau să știu.
Folosesc diacritice în foldere și fișiere, și nu am probleme de genu'. Sunt eu mai deosebit!? (Da, pe dispozitive de stocare externă)

@David_Laurentiu_1960, ai verificat calea fișierelor pe care dorești să le transferi? Uite ce scrie aici:
https://support.microsoft.com/......paths-in-w

| David_Laurentiu_1960 explică (pentru anonim_4396):

Nu se pune problema căii fișierelor. Vorbim despre transfer de date HDD - Stick USB.
Într-adevăr, fișierele sau folderele scrise cu diacritice generează probleme (în Total Commander nu se șterg).
Și totuși, vreo soluție la problema mea aveți?

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

De unde am luat informatia?
Chiar de la Microsoft si din experienta anilor.
Am intalnit si caz, cand a "disparut" o partitie intreaga din cauza unei combinatii de diacritice, fiindca sistemul l-a interpretat ca atare.
Poti incerca sa copiezi pe un stick USB cateva fisiere cu diacritice in nume, dupa care sa incerci copierea lor pe alt sistem.
"Norocul" depinde de tabelele de codificare folosite pe calculator.

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Chiar acum am patit si eu cu un stick Hama, de 64Gb nou, folosit de mai putin de 10 ori.
Am vrut sa pun pe el un simplu kit de instalare (.iso) de Linux Mint, de nici 2Gb.
Surpriza!
La prima scriere cu Rufus, ingheata calculatorul in timpul instalarii (incercat in 3 randuri, blocare in acelasi loc).
La a doua scriere se blocheaza chiar inaintea aparitiei desktop-ului.
La a treia incercare nu a aparut nici contorizarea de timp de la inceput.
La a patra incercare Live-ul s-a incarcat, dar s-a blocat cand am rut sa instalez pe hdd.

M-am enervat si am facut copia pe un stick vechi, de 4Gb. A functionat perfect, inclusiv instalarea.
Toate copiile le-am facut cu acelasi program si setari (Rufus), acelasi fisier iso descarcat si am folosit pe acelasi sistem.
Singura diferenta a fost stick-ul USB.

Am impresia ca, si la tine s-a intamplat ceva asemanator, pe langa diacritice.
Ar trebui sa faci si verificarea binara ale copiilor!

| PainTech a răspuns:

Ar fi o solutie care e posibil sa functioneze, dar necesita lucru cu CMD si diskpart ( ambele text-based, adica trebuie sa scrii cod) :

CMD -> diskpart -> list disk -> select disk (numarul cu care apare Stickul) -> clean -> select disk (din nou numarul acela) -> create partition primary -> select partition 1-> active -> ormat FS=NTFS label=Stick quick -> assign letter=W -> exit

Daca nici asta nu functioneaza, poti sa arunci stickul.

| alexboss2020 a răspuns:

Cred ca nu este chinezarie ieftina, 256gb pe un stick sunt prea multi si costa o groaza! Stick-uri mai mari de 4-8gb nu merita, daca iei capacitatte mai mare peste nici o saptamana sigur se va strica!

| DaniTDCI a răspuns:

E chinezesc si nu prea ai ce face cu el

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Încearcă să îl formatezi în NTFS și să repeți operațiunea.

| David_Laurentiu_1960 explică (pentru anonim_4396):

L-am formatat deja si FAT si NTFS. Degeaba. Mulțumesc

| Bula a răspuns (pentru David_Laurentiu_1960):

256Gb nu poti formata nici FATm FAT32 sau FAT32x, doar daca-l partitionezi.
La capacitati mari de discuri poti folosi doar partitii care permit acest lucru (NTFS, EXT4 etc.).
Dar, din constructie, stick-urile USB au probleme cu gestionarea lor fizica (mai ales cu NTFS) pe unele sisteme.

Incearca sa faci doua partitii FAT32x si sa copiezi asa fisierele.
Asta daca intr-adevar nu ai nume de fisiere nepermise.

| David_Laurentiu_1960 explică (pentru Bula):

Asta e o idee bună. După ce se termină de scanat (HDD Tune) pentru a verifica integritate fizică a celulelor, o să fac treaba asta. Mulțumesc pentru idee. O să vă anunț dacă funcționează.

| David_Laurentiu_1960 explică (pentru Bula):

Nu pot să-l partiționez (de fapt nu prea am experiența asta) Cu Paragon 15 îmi dă un mesaj de genul: File system has allocation errors due to cross-linked files. Run OS built-in tools for checking and correcting this cand of errors. Nu se lasă partiționat decât NTFS sau exFAT.

| Bula a răspuns (pentru David_Laurentiu_1960):

Ca urmare a multiplelor incercari de copiere, sistemul de fisiere s-a incurcat si contine erori. In acest caz nu poti modifica partitiile.

Intrii in command prompt si dai manual comanda " chkdsk L: /F ", unde in loc de L scrii litera partitiei de verificat.

| David_Laurentiu_1960 explică (pentru Bula):

Așa cum mă așteptam, n-am găsit nimic în neregulă.
Am reușit să pun pe el un fișier care are 2, 5 GB și care stă bine-merci. Se vede, se poate rula (este un mkv), se poate copia. Am pus și altele care inițial mergeau și la a doua folosire n-au mai vrut. Fișierele care funcționează au exact aceeași mărime ca și cele defecte. Doar prin comparare cu total Commander se vede că nu sunt identice. Fișierele mici (txt, docx, xlsx, etc.) se scriu și se citesc bine. Problema intervine la fișierele mai mari. O să testez ca să văd de la ce dimensiune în sus nu se mai comportă normal. Nu am reușit să partiționez stick-ul. Nu știu cum.

| Bula a răspuns (pentru David_Laurentiu_1960):

Si eu am intampinat probleme la fisiere mari (iso), mai ales cu cele de peste 2Gb, cand cifra de control nu mai corespundea, dar asta s-a intamplat si pe stick-uri relativ mici (chiar si de 8-32Gb).

Explicatia pe care l-amgasit este una banala: in caz de transfer indelungat se incalzesc prea tare circuitele electonice si apar erori la nivelele logice.
Stick-urile au fost concepute pentru a purta fisiere "normale" de la un dispozitiv la altul, nu pentru stocarea unor cantitati mari de fisiere, deodata.
Memoriile flash (stick-urile, SSD, carduri etc.) actuale se defecteaza dupa mai putin de 1000 scrieri /formatari complete.

| David_Laurentiu_1960 explică (pentru Bula):

Se pare că nu e vorba de dimensiunea fișierelor transferate ci de ordinea lor. După o formatare, primul fișier se copiază bine. Următoarele 3 - 4, pot să meargă sau nu. După aceea nu mai funcționează deloc. După formatare, procesul poate fi reluat. Se întâmplă și ca unele fișiere mkv să funcționeze până la un moment dat. Adică pornesc și la un moment dat se blochează.

| Bula a răspuns (pentru David_Laurentiu_1960):

Ti-am spus: e problema de incalzire.
Stick-urile de capacitate mare au tendinta sa se incalzeasca daca se face volum mare de transfer. La incalzire peste un prag, electronica o poate lua razna.

| David_Laurentiu_1960 explică (pentru Bula):

Am testat ipoteza. Am copiat un fișier imediat după formatare și a funcționat. Am scos stick-ul, l-am lăsat în pace un timp îndelungat, am încercat să copiez alt fișier și n-a mai mers. Stick-ul oricum nu se încălzește semnificativ, ca alte stick-uri.
Singura nădejde e să îl sparg în mai multe partiții (măcar 4). Din păcate nu știu s-o fac. Un pic de ajutor mi-ar prinde tare bine.

| Bula a răspuns (pentru David_Laurentiu_1960):

Poti incerca partitionarea cu Disk Management din Windows sau cu EaseUS Partition Master.