| EricAvocado a întrebat:

Sa zicem ca intru pe chrome la homepage si de acolo scriu in bara de sus www.youtube.com
bitzii din care s-a creat pagina de homepage si bitzii care au creat pagina de Youtube pot sa fie aceeasi sau sunt coduri distinctive pentru fiecare in parte?

5 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Huh? Incearca sa te exprimi inteligibil, ca eu nu am inteles absolut nimic din ce vrei sa zici.

| Algo098 a răspuns:

Sunt diferiti. Un bit poate fi 0 sau 1. Toti bitii 1 sunt egali intre ei si toti bitii 0 sunt egali intre ei, insa pentru o pagina trebuie multi biti, intr-o anumita ordine care difera si ca numar si ca ordine de la o pagina la alta. Sunt coduri diferite pentru pagini diferite. Cand scriu www.youtube.com in bara de sus, de la mine din calculator se trimit biti care comanda alt calculator sa-mi trimita bitii paginii respective si imediat ce bitii trimisi de acel calculator ajung la mine in calculator, se formeaza pagina si pot sa o vad.

| EricAvocado explică (pentru Algo098):

Cineva mi-a spus ca exista o memorie RAM, iar bitzii care au creat pagina de homepage si bitzii care au creat pagina de Youtube pot sa fie aceeasi si din aceeasi serie. si atunci exista "tangenta". e adevarat? esti programator?

| EricAvocado explică (pentru Algo098):

M-ar ajuta daca am putea sta pe chat putin undeva. as aprecia mult. merci pentru ajutor. cum functioneaza practic. bitzii fac parte din memorie si fiecare pagina are bitzii ei separati.homepage-ul cu bitzii lui si Youtube-ul cu bitzii lui? sau pot sa fie ambele pagini indreptate spre aceeasi bitzi. aici ma refer la bitzii care au generat creerea paginii. cei de la radacina. ma gandesc ca s-ar anula pagina si nu ar mai fi la fel daca ar avea aceeasi bitzi, nu?

| Algo098 a răspuns (pentru EricAvocado):

Calculatorul are memorie RAM. Bitii sunt imprimati sau scrisi sau stocati pe hard diskuri, carduri de memorie, CD-uri, DVD-uri si de acolo pot fi cititi, vazuti de calculator. Pe CD, DVD se poate scrie in general o singura data si asa raman bitii scrisi. Mai sunt si CD-uri, DVD-uri reinscriptibile unde bitii pot fi stersi si imprimati altii, dar se folosesc mai putin. Pe hard disk si pe carduri de memorie exista deci loc pentru un anumit numar de biti si acestia (bitii) pot fi stocati sau scrisi sau imprimati, dar pot fi stersi, inlocuiti cu altii, dupa nevoie, asa ca pe o tabla unde se scrie cu creta, se sterge, iar se scrie si asa mai departe. O data scrisi pe hard disk sau card, bitii nu se sterg singuri, raman acolo si ii putem citi la nevoie (cu calculatorul ii citim). Procesorul foloseste bitii ca sa faca ce trebuie facut cu ei. Primeste biti, face operatii cu ei, calcule, transformari si produce alti biti necesari pentru afisare pe ecran, pentru inregistrare pe hard disk, deci procesorul primeste biti, lucreaza cu ei si produce si alti biti care urmeaza a fi folositi. Citirea si scrierea bitilor de pe hard disk dureaza mult din cauza ca bitii in hard disk sunt scrisi pe un disc cu proprietati magnetice si dureaza pana se invarte discul si sunt scrisi sau cititi bitii. Din cauza asta se foloseste memoria RAM. In memoria asta RAM bitii sunt scrisi si cititi in circuite electronice si viteza de citire scriere e mult mai mare decat pe hard disk si asta ajuta procesorul sa lucreze repedesi bine. Daca ar lucra direct de pe hard disk, procesorul ar lucra foarte incet. De aceea, cand face ceva, bitii de pe hard disk de care este nevoie sunt cititi si imprimati in memoria RAM si acolo procesorul lucreaza cu bitii. De exemplu, daca vrem sa vedem o poza de pe card sau hard disk, bitii pozei sunt cititi de pe card sau de pe hard disk, copiati sin memoria RAM si de acolo sunt folositi pentru a afisa imaginea de pe ecran. Cand pornim Windows-ul, timpul acela pe care-l asteptam ca PC-ul sa se deschida, e timpul in care bitii programelor ce formeaza windows-ul sunt cititi de pe hard disk si copiati in memoria RAM, pentru ca procesorul sa poata lucra cu ei. Dezavantajul memoriei RAM este ca la oprirea alimentarii cu curent, se sterg bitii, deci nu tine minte bitii care au fost in ea. Daca o tinem alimentata cu curent, pastreaza bitii. Alt dezavantaj e ca are capacitate mica in comparatie cu hard disk-ul, adica incap mai putini biti decat pe hard disk, insa fara RAM PC-ul nu merge. De aceea la fiecare pornire, din cauza ca RAM-ul e gol, dureaza pana isi copiaza bitii windows-ului de pe hard disk.