| Saskesai a întrebat:

Sal TPU, daca mi-as schimba sursa de la pc (este cel din fabrica si pun pariu ca nu este bun) nu mi-ar mai da crash jocurile dupa cateva ore de jucat nu? Ma gandesc ca-mi dau crash din cauza faptului ca se supraincalzeste si nu face fata, multu. ( ma joc jocuri gen dead by daylight, sims, cs jocuri de pe steam)

Răspuns Câştigător
| anonimg a răspuns:

Sursa de la pc nu este pentru a face ventilatie sau pentru racirea vreunei componente din pc. Daca sursa are un ventilator (o elice) este pentru ca sa se poata raci singura.
Sursa la un pc este pentru ca sa ofere curent celorlalte componente (procesor, coler procesor, memorie ram, hdd/ssd, etc).
Intr-un pc se supraincalzeste de obicei procesorul, din mai multe motive (fie unul singur, fie mai multe laolalta):
-poate sa fie solicitat cu programe si aplicatii pentru care nu a fost conceput (nu le poate face fata);
-coolerul (elicea) acestuia este incarcata de praf si nu mai face bine ventilatie (racire), si trebuie curatata de praf, si de asemenea si daca are vreun mic radiator care s-a incarcat de praf (radiatoarele de la coolere au rolul de a raci procesorul);
-pasta termica de sub procesor s-a dus, s-a topit, s-a evaporat si trebuie inlocuita;
-uzura, vechimea prea mare a procesorului (orice lucru se uzeaza in timp, fie ca este folosit sau nu).
Calculatorul tau trebuie curatat de praf, schimbata pasta termica, si eventual pus un procesor mai bun, compatibil cu placa de baza. Toate aceste lucruri se fac la service (chiar si curatarea de praf).
Pentru ca nu ma costa nimic, in locul tau m-as duce la un service, i-as spune problema si l-as intreba ce costuri sunt cu aproximatie.

| Saskesai explică (pentru anonimg):

Mulțumesc, iar ca sa mi meargă jocurile jn căutate medium-High fără lag ce mi trebuie la calculator?

| anonimg a răspuns (pentru Saskesai):

Mulțumesc pentru fundă!
Jocurile au nevoie în mod deosebit de:
- procesor
- placă video
-memorie RAM de minim tip DDR3, de cel puțin 4GB. (DDR4 este ultima apărută).
În principiu ai nevoie de un pc bazat pe memorie RAM tip DDR3. (Pe un pc cu DDR2 nici să nu te gândești la jocuri). Deci trebuie să te asiguri că placa ta de bază suportă memorie RAM DDR3. Dacă nu suportă DDR3, atunci trebuie să o schimbi și pe aceasta. (Găsești placi și alte piese second hand la magazine online sau chiar la service-uri de pc).
După aceea alegi un procesor compatibil cu placa de bază.
Apoi alegi o placă video și memorie RAM.
Îți recomand să vizitezi site-ul acesta bazat pe calculatoare second-hand:
https://www.samwise.ro/

Ca să vezi ce componente ai în pc (în afară de sursă pe care o identifici doar dacă deschizi carcasa și citești ce scrie pe ea), descarcă și instalează programul Speccy de aici:
https://www.ccleaner.com/speccy
(alegi download free version). De fiecare dată când vrei să deschizi programul îți cere instalare. Eu îl folosesc de multi ani.

| Saskesai explică (pentru anonimg):

Dacă as mai putea sa ți mai dau o funda as face o laughing) cum îmi dau seama dacă placa mea de baza este compatibila cu DDR3-4?

| anonimg a răspuns (pentru Saskesai):

Sunt extrem de rare placile de bază care să suporte două tipuri de memorie RAM.
Instalează Speccy -programul care ți l-am recomandat mai sus. Acesta îți va spune modelul plăcii tale de bază. După aceea, cauți informații despre placa de bază numai pe site-ul producătorului.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Crash-urile de dupa cateva ore de joc rareori sunt cauzate de sursa calculatorului.
De obicei, asemenea crash-uri sunt cauzate de supraincalzirea procesorului sau videoprocesorului. In asemenea cazuri trebuie curatat radiatorul, ventilatorul si schimbata pasta termoconductoare.
Iti recomand sa apelezi la un service sau un tehnicean cu experienta curatirii cooler-urilor!

| DoarBogdan a răspuns:

Cum adica pui pariu ca nu este bun? Acestea pot fi schimbat si nu ar da "crash" jocul. Daca se supraincalzeste inseamna ca nu este racirea buna, poate trebuie schimbata pasta termica, poate si ventilatorul este o problema, poate trebuie curatat. Chiar si cand este cald oarecum tot merge bine (pana intr-un punct). SI chiar daca te joci acele jocuri, nu ai specificat restul componentelor si configuratia folosita.

Dar da, poti sa il schimbi si nu ar da crash din cauza lui. Cu toate ca nu prea am inteles exact la ce te referi. big grin

Numai bine!

| LionTrap a răspuns:

S-ar umbunătați viteza de calcul al calculatorului dacă iei un fan mai bun (specific socketul tau) oricum să stai atent nu se întărească pasta termică (o dată pe an trebuie schimbată). S-ar putea fi şi din cauza grafici care trebuie să fie mai puțin modernă.