| Vladdd29 a întrebat:

Acum vreo 2 ani mi-am luat un calculator si a venit numai cu ssd, aveam de ales dintre hdd de 1tb sau 500gb, nu mai stiu sigur si dintr-un ssd si cand l-am luat nu am fost intrebat ce am vrut sa iau si mi-am dat seama dupa ceva timp. In fine, dupa 2 ani, nu prea mai suport sa stau cu 250gb, asa ca m-am decis sa-mi iau un hdd. Si in legatura cu asta am cateva intrebari, de ce cabluri am nevoie pentru a le conecta? Am inteles ca de ceva SATA, dar nu stiu daca trebuie 2 sau 1. Trebuie sa imi reinstalez windows-ul, pe care il am pe ssd? E greu sa montezi un HDD? Multumesc!

Răspuns Câştigător
| DeyCj a răspuns:

SSD-ul şi HDD-ul folosesc aceleaşi tipuri de conexiuni.Deci nu trebuie cablu.Tot SATA e şi la SSD ca la HDD.
Dacă vrei totuşi să faci acest downgrade montajul nu e dificil.De regulă toate carcasele au spaţii destinate atât SSd-rilor care sunt de dimensiunea unui HDD de laptop cât şi pentru HDD care sunt mai mărişoare(3, 5 inchi versus 2, 5 inchi cât are un SSD).
Recomand totuși să nu renunţi la SSD, doar dacă observi că are un număr foarte mare de scrieri/citiri(adică e cam... uzat), şi să adaugi în Pc HDD-ul în paralel cu SSD-ul
Pentru asta ai nevoie de:
Şurubelinţă stea
Cablu S-ATA care-l poţi cumpăra de la orice magazin de calculatoare.
Sursa de alimentare să aibă încă o alimentare pentru HDD.De regulă cam... toate au cel puţin 2 sau chiar 3 astfel de mufe.

De greu nu e greu, dar trebuie atenție la montaj că HDD-ul e sensibil la șocuri, în special la cele survenite pe lățimea lui, deci ai grijă cum îl introduci în lăcaș, să nu-l lovești sau să-l introduci forțat sau strâmb.
La carcasele mid-high end sunt nişte bracket-uri(aşa le zice) care înlocuiesc șuruburile, dar la cele ieftine ceste bracket-uri lipsesc şi montajul se face folosind cele 4 șuruburi stea cu care ar trebui să-ţi vină HDD-l(dacă e nou, dacă e SH atunci trebuie şi şuruburi, asta e ideal, dacă nu ai poţi prinde şi cu şoricei de plastic dar... ai grijă cum îl prinzi să nu-l strici).
HDD-ul trebuie să intre uşor în lăcaş şi trebuie să fie paralel cu partea de jos a carcasei, altfel rişti ca acesta să se strice.
La mine o astfel de operaţie îmi ia undeva la 15 minute cu tot cu cable managemend-ul refăcut(adică prinderea cablurilor cu şoricei în carcasă, şi asamblarea carcasei PC-ului.Tu dacă eşti începător o să-ţi ia vreo 20-30 de minute.

| Vladdd29 explică (pentru DeyCj):

Multumesc! Nici nu ma gandeam sa schimb SSD-ul si sa bag HDD-ul, nu am vrut sa se inteleaga asta. Deci am nevoie de 1 singur cablu S-ATA? Ma uitasem pe Youtube si vazusem ca trebuie 2.

| DeyCj a răspuns (pentru Vladdd29):

Trebuie un singur cablu SATA.
Conexiunea se face folosind mufa de alimentare de la sursa de alimentare şi cablul de date SATA.
Mufa de alimentare va alimenta hard discul, iar cablul de date face transferul de date dintre HDD şi placa de bază.
Conectare nu e dificilă că mufele nu potrivesc doar într-o singură poziţie, deci n-ai cum să greşeşti.

4 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Poti folosi si ssd si hdd simultan, nu trebuie sa renunti la ssd. Pe partea cu cabluri nu pot raspunde, dar sigur va aparea un coleg mai experimentat.

| Vladdd29 explică (pentru Wr3nch):

Asta stiam deja.