| Ninjerica a întrebat:

Am o problema incalcita cu calculatorul meu:Am 2 hard diskuri, unul nou si unul mai vechi.Cel nou are 40gb iar cel vechi are dublu.Am cumparat si 2 perechi de benzi iar in placa de baza am 2 sloturi, unul alb si unul albastru.Cred ca cel alb numai merge insa il folosesc pe cel albastru si conectez un hard disk cu cd-rom-ul.Cand il conectez pe cel vechi de 80 de gb cu cd.rom.ul'imi intra in desktop si imi da tot feul de erori din alea cu dont send. Uneori cand vreau sa intru pe net, nu mi se deschide ci imi da eroarea aia cu dont send, iar dupa cateva minute se restarteaza calculatorul si se aude cum se mai restarteaza si hard diskul.Cand incerc sa reinstalez windows, imi da o eroare de zice ca nu poate sa continue ca nu are nu stiu ce fisier.Cand conectez celalalt hard disk cu cd-rom-ul, cred ca trebuie instalat ca imi zice remove other drivers or other media, press any key to restart.L-am conectat si singur de placa de baza insa tot asta imi zice.Cand am bagat cd-ul sa instalez winsows, imi recunoaste fisierul ala pe care la celalat hard nu il recunostea insa pe la sfarsitul instalarii imi apare ecranul acela albastru cu scris alb.Nu ma pricep la calculatoare insa am incercat sa explic cat de detaliat am putut.Daca trebuie sa intru in bios,daca este o comanda pe care trebuie sa o aplic, daca trebuie schimbata placa de baza va rog spuntimi tot ce stiti si cat de detaliat puteti. Daca doriti o informatie de ex. de la jumperi, va rog sa imi spuneti insa cred ca v-am plictisit deja:-). Astept raspunsurile voastre.Multumesc.

Răspuns Câştigător
| DeyCj a răspuns:

Postează aici ce tip și mdel de placă de bază ai.
Ca regulă generală.Pe plăcile de bază mai vechi ce sunt total IDE, cum bănuiesc că este și a ta, unde sunt două locuri de conectare a hardurilor și unul pentru floppy, cel albastru în cazul tău este destinat special hardurilor iar cel gri destinat special unitățiilor optice.De unde și erorile ce le primești.
Deci ca sistemul să funcționeze corect și să nu m ai primești erori este binecesr să conctezi așa:
Har ddisc-urile pe o panglică în mufa albastră
Unitatea optica pe alta panhlică în mufa Ide gri
Nu uita să setezi jumperii corect după cum urmează:
La optic master
La hard discuri
Alegerea este a ta care vrei să fie cel de boot si cel de date
daca de exemplu ai două HDD unu de 20 Gb și altul de 40Gb eu le pun așa:
Cel de 20 de Gb pe master adică de boot și cel de 40 de Gb pe slave adică de date.
Jumperii se situază lângă mufele de conectare IDE/ATA și arata ca niște siguranțe.Grjă cum îi scoți și îi pui să n u îndoi pinii și să nu gresești pinii, ca să nu arzi hard disc-ul.
Ordinea de master/slave st scrisă pe hard disc.Da©a te uiți cu atenție nu vei greșii.
oricum recomand să apelezi la o persoană ce depanează calculatare ca în cazuri de aste nu ai voie să greșești.
Succes

3 răspunsuri:
| Ninjerica explică:

Ce nu am inteles este unitati optice.Te reveri la cd-rom? Si jumperii ii am asa:in mijloc zice ''master w/slave present'', un spatiu mai jos este ''slave''iar fara jumper este ''single or master'' sus de tot si jos de tot numai scrii nimic. Observ ca zice la 2 locuri master si poti te rog sa imi spui cum vin? Iar unde scrie ce tip de placa de baza am?

| DeyCj a răspuns (pentru Ninjerica):

Optic=Cd/Dvd rom
Depinde de modelul hard disc-ului.La unele modele trebuie setat manual master/slave/cable selected/fără jumper
single=master și se aplică numai în cazul în care hardul este singur în sistem.Deci la tine pică asta.

| DeyCj a răspuns (pentru DeyCj):

La hard disc
Acolo trebuie pus pe master simplu daca îl vrei de date iar celălalt trebuie pus pe master adică cel de boot
Alea cu master present e ca un fel de cable selected, adică să bvuteze în ordine în care sunt puse pe cablu.Dar asta depinde dacă placa de baza știe să faca asta.La modele mai vechi nu prea.
Numele plăcii de bază este scris pe ea și are un nume în gen dexemplu Epox-123 ea v1, dar nu mai este cazul ca am înteles despre ce e vorba.