| Florin3212 a întrebat:

Salut, as vrea sa cumpar o placa de baza dar sunt intr-un impas si nu stiu pe care dintre acestea 3 sa le achizitionez. Daca cineva care stie ar putea sa-mi spuna pe care sa o aleg si de ce as fi foarte recunoscator (nu ma intereseaza de pretul lor vreau sa stiu care are performante mai bune)

https://www.olx.ro/......bz2PZ.html promoted


https://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asrock/h81tm-itx/https://m.emag.ro/......D3M39BBBM/

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Consumer Chipsets (Z87, H87, H81)
Business Chipsets (Q87, Q85, B85)

Cele 6 de mai sus sunt chipseturile pentru Haswell, socket 1150.

In primul tau link vad Q87, deci cea mai buna placa din seria business.

Iar in ultimele 2, H81, cel mai slab chipset din clasa obisnuita, "de consum".

Ce ofera unele si ce ofera altele?
Z87 si Q87 au mai multe lane-uri pentru PCIe (ca o completare la cele ce sunt integrate in procesor), important daca ai de gand sa introduci ceva in sloturile PCIe x1 si x4... sau cazul si mai grav - vrei sa faci un SLI si sa-ti functioneze ambele placi la x16.

Z87 si Q87 au cele mai multe iesiri SATA si USB.

Q87 e singura ce ofera "tehnologia" vPro, aflata pe toate produsele din gama business.

vPro nu e o tehnologie in sine, e mai mult marketing, insa "include" sub aripa sa o multitudine de functii, precum: Hyperthreading, Turbo Boost 3.0, VT-x, VT-d, Trusted Execution Technology (TXT), Intel Active Management Technology (AMT), si altele.

https://www.pugetsystems.com/......rence-473/

3 răspunsuri:
| CM7YRE a răspuns:

"perfromante mai bune" in materie de ce anume? Ce placa video ai, ce rami, ce procesor, ce carcasa? Nu e ca si cum "prinzi mai multe fps" intr-una sau cealalta, toate fac "o chestie". Doar ca una poate fi mai mare si alta mai mica, una poate include 4 module alta 2, si tot asa. Astea sunt diferente "generale mai ales ca te duci pe un socket.

| Florin3212 explică (pentru CM7YRE):

Specificatii mai bune* si daca tot ai intrat si ai vrut neaparat sa raspunzi nu puteai sa te uiti peste ele ce specificatii au sau nu au si sa iti spui parerea cu una dintre ele? "Nu e ca si cum" iti trebuie celelalte piese ca sa dai un verdict pentru ce am intrebat eu

| CM7YRE a răspuns (pentru Florin3212):

Ma refeream la "ce intelegi tu prin performanta"? Nu e ca si cum poate esti un necunoscator si vrei sa-ti iei o placa de baza pe chipset Intel si tu ai AMD nu-i asa? De-asta intreb. Tu daca ai DDR4 de ce sa vrei ceva pe DDR3? Sau sa ai carcasa in care nu-ti incape ATX si placa sa fie ATX? Sunt multe chestii, de-asta intreb, sa-ti iei ceva "bun". Nu o sa-ti dea "viteza in plus, fps-uri etc". NLS ti-a explicat pe larg, eu iti explic pe scurt. Cea de pe OLX e mult mai ok, datorita chipsetului. Fata de celelalte, suporta 64 gb nu 32, ai 128 mb bios si ai recovery pe ea, in caz de-ti da fail intra recovery-ul. Plus, ai PCI 3.0 pe ea., sa nu mai zic de DP. Astea sunt cele mai mari avantaje. Pe scurt, daca tu "stii" ca toate celelalte sunt compatibile, cea de pe OLX e mult mai ok.