| Master151 a întrebat:

Ce trebuie sa iei in considerare cand iti cumperi o placa video? Vreau sa imi cumpar o placa video la pc dar nu stiu de care, cu cati gb sau biți sau de care gddr? Am un pc cam slabut! Intrebarea mea este ..conteaza doar sa intre in slot? placa video poate sa fie gddr 5 de exenplu pe 256 biti conteaza cu ceva? Inafara ca cu cat are mai mult cu atat ii mai performanta.

3 răspunsuri:
| Al3x998 a răspuns:

Atunci cand iti alegi o placa video, mereu sa fie gddr5. Ca memorie VRAM (Video Ram), pentru a putea juca cele mai noi jocuri, 2013+ ai nevoie de o placa video cu minim 2GB VRAM. O placa video pe 128biti nu e neaparat mai slaba ca una pe 256biti, conteaza cat de puternic este procesorul grafic si frecventele lui. Iti pot recomanda o placa video daca imi zici ce procesor si placa de baza ai si ce buget ai.

| Chez0nz a răspuns:

CUM ALEG O PLACA VIDEO?

Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp placile video au fost pe slot AGP, apoi s-a facut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i linistesc pe cei care doresc sa-si achizioneze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si functioneaza perfect.
Model/serie GPU – placile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strans legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informatie fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in stransa legatura cu Shader Model, de care vom vorbi in randurile urmatoare.
Shader Model – in jocuri se cere si aceasta optiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atat este mai bine. Practic Shader Model sunt niste instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
BUS – daca inainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta inseamna ca magistrala poate executa operatii mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai gasiti si ca "latimea de banda a magistralei". Largimea BUS-ului ne arata cati biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile.
Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti "praji" componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.
DirectX – cred ca si cu acest termen sunteti familiarizati din jocuri sau din programele pe care le folositi si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colectie de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la functiile de nivel scazut ale hardware-ului. In momentul de fata placile video sunt disponibile cu directx 11.
Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectati mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumparati o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriti mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteti testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generatie si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.

| valentin21102001 a răspuns:

Când iți cumperi o placă video trebuie să iei în considerare mai multe aspecte! Mai întâi trebuie sa-ți verifici PCI-express-ul pentru a putea rula viitoarea placă video la performanțe maxime. În privința capacității memoriei si a tipului acesteia contează numai de jocurile pe care le vei juca si de procesorul pe care îl ai. Dacă ai procesorul slab si îți iei o placă video performantă o sa se creeze bottle neck(nu o sa poți folosi placa video la performanțe maxime datorita procesorului slab)Acum daca ai un i3 iti poti lua o placa cu 6GB memorie maxim(începând de la 2GB minim), iar pentru celelalte procesoare mai bune i5, i7, i9, etc. poti lua o placa video cu memoria mai mare de 6GB pana la 12GB. Depinde de ce buget ai. Pentru AMD-urile mai slabe iti poti lua o placa de maxim 4GB. Acum, tipul memoriei nu prea conteaza. GDDR5, GDDR5X, DDR5, (nu este vorba de necompatibilitate) variază la performanta! Sper ca te-am ajutat! happy