| alexandrualex145 a întrebat:

Salut, de obicei cand ma joc pe pc si sunt pe Youtube in acelasi timp, memoria mea ram este folosita in proportie de maxim 80 la suta. Ar trebui sa mai adaug 8gb de ram, sau 75-79% este o valoare sigura?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Cand se apropie de 100%, incepe sa scrie datele temporare intr-un fisier Swap, pe HDD, care HDD are viteza mult mai mica decat RAM-ul.
Deci - se va lasa cu lag "generos", performanta mai slaba in orice faci, si in special in jocuri si programele care necesita prelucrarea unor cantitati mari de date la un moment dat.

Insa pana nu ajungi la vreo 95% ocupati constant, nu e necesar sa mai daugi RAM.

De retinut, ca trebuie sa adaugi o placa identica cu cea pe care o ai acum (generatie, capacitate, frecventa, latenta (CL)), altfel o sa pierzi Dual Channel.
(in traducere, aproximativ 30% din viteza RAM-ului, ceea ce se va resimti si in viteza sistemului).

Si trebuie sa vezi care e cantitatea maxima suportata de placa de baza (pe pagina placii de baza afli asta).

| Simpatik a răspuns (pentru NLS):

Explica de ce si latenta? pentru ca mie un IT-ist mi-a zis candva ca latenta este prea greu sesizabila adica nu e diferenta MARE intre CL 20 si CL19 de exemplu

| NLS a răspuns (pentru Simpatik):

Nu e mare diferenta intre doua trepte alaturate, insa daca placile pe care le ai nu au latenta identica, Dual Channel pica din schema.
Daca ai o placa de baza cu chipset high end, si te bagi in BIOS, le poti aduce la aceeasi latenta, insa pe chipseturile entry level si uneori chiar si cele din clasa de mijloc e imposibil sau mult mai greu sa le aduci la numitor comun.

La frecventa e simplu, pierzi Dual Channel daca nu au toate aceeasi frecventa, dar vor functiona toate la frecventa placii cu frecventa cea mai mica.
Cu latenta e putin altfel treaba, se lasa cu BSOD, freeze, blocaje sau refuz de a boota.

| Simpatik a răspuns (pentru NLS):

Ok,multumesc pentru explicatii se vede ca cunosti domeniul, sau lucrezi in elwinking

4 răspunsuri:
| Simpatik a răspuns:

Mie mi se pare ok, RAM-ul este stiut ca nu se strica decat in conditii exceptionale de aceea au garantie majoritatea pe viata sau zeci de ani.
De ce nu joci jocurile video cu Youtube inchis, acum eu nu stiu una e sa ai o fereastra Youtube deschisa si alta e sa ai 20.
In momentul de fata nu cred ca iti mai trebuiesc inca 8 Gb RAM din punctul meu de vedere.