| NuAmNicioIdeeDeNumeVorbescSerios a întrebat:

Salut.
Mi-am comandat un monitor full hd Samsung : https://emag.page.link/zN5gYnMZ3kcJGzMb6

Am o intrebare : De ce atat wallpaper-ul, cat si videoclipurile pe Youtube in 1080p sunt pixelate (wallpaperul pare putin low quality, dar videoclipurile arata ca un 720p cu tente de 480)
Aveti idee ce as putea face? In jocuri precum Paladins, Fortnite arata ca un 1080p bun, dar in jocuri precum rocket league parca arata ca un 720p.

Am avut un tv de 7 ani, 19inch 1300x700 sau ceva de genul (4:3 in orice caz). Posibil sa ma fi obisnuit cu el, dar chiar cred ca pe Youtube imaginea e oribila si in unele jocuri/wallpaperul la fel (pe browser wallpaperul arata foarte bine, de rezolutia potrivita, 1920x1080p, dar odata setat arata mai rau).

Specificatii : Intel i5 2320
gpu : gtx 750 ti
8gb ram
In rocket league prind peste 100 fps in 1080p, iar paladins e foarte ok si el. Deci tin sa cred ca nu are de-a face cu specificatiile. Folosesc hdmi si vga.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Explicatia e simpla:
Daca rezolutia monitorului este setata la 1920x1080p, iar tu te uiti la o imagine de 1024p sau mai mic, atunci toate punctele imaginii vor fi marite de cel putin 4 ori + contururile transformate si "corectate = 16 pixeli denaturate. Cu cat "claritatea" este reglata spre "mai mare", cu atat mai oribil se va vedea fiecare ponct marit, mai ales daca te uiti de aproape la ecran.

Solutia este sa reglezi rezolutia ecranului la cel a imaginii, respectiv claritatea mai spre "smoth" (spalacit).
Totodata uite-te la monitor de la distanta recomandata: 4-6 ori diagonala monitorului, cu lumina si contrastul redus la maxim acceptabil ochiului (pana ce nu se denatureaza).

| NuAmNicioIdeeDeNumeVorbescSerios explică (pentru Bula):

Pai wallpaperul e 1080p, asta nu inteleg.
Eu am distanta de aprox 60cm, si cam atat e diagonala, deci cred ca asta poate fi un motiv.
Dar pe Youtube tot se vede groaznic, iar asta ma ingrijoreaza cel mai tare. Probabil distanta ar rezolva cu wallpaper-ul, dar nu si cu Youtube-ul

| Bula a răspuns (pentru NuAmNicioIdeeDeNumeVorbescSerios):

Verifica rezolutia pe Yt!
Rezolutia se auto-regleaza in functie de viteza internetului si deseori ramane la 480 sau chiar mai mica - asta poate fi explicatia.

| NuAmNicioIdeeDeNumeVorbescSerios explică (pentru Bula):

E 1080p, am si precizat in intrebare. Mereu cand intru pe un video setez 1080p din acea rotita.

| Bula a răspuns (pentru NuAmNicioIdeeDeNumeVorbescSerios):

Daca setezi rezolutie fixa, atunci stream-ul vine mai comprimat, iarportiuni intregi din imagine se vad ca patratele mici sau mai mari (mai ales pe portiunile stationare a imaginii. Aceasta varianta deseori poate sa apara si mai suparator.
Incearca pe "Auto" rezolutia, da refresh la pagina si vezi la ce rezolutie se va pune player-ul dupa estimarile proprii.

Răspuns utilizator avertizat
| Hdyxfwfb a răspuns:

Nu stiu