| DeeJayMarius a întrebat:

O baterie externa care are puterea nominala de iesire 2.4 A incarca mai repede, dar se strica bateria mai repede? Sau dureaza mai putin pana se descarca?

Răspuns Câştigător
| LinxCont a răspuns:

O baterie care are iesire de 2.4A e buna atunci cand telefonul sau tableta necesita un curent intre 1A-2.4A, dar e la fel de buna si pentru curenti mai mici.
De multe ori o baterie cu iesire de 2.4A nici nu scoate cei 2.4A daca e de calitate mai proasta.

Daca se foloseste o iesire de putere mai mica (1A) la un aparat care necesita o putere mai mare, incarcarea se va face la un curent mai mic si va dura mai mult. E posibil sa se arda circuitul ridicator de tensiune al bateriei externe daca e proiectat pentru o intensitate mai mica si e obligat sa dea un curent mai mare.

Bateria externa daca e facuta sa poata scoate 2.4A, se va descarca mai repede daca e folosita pentru incarcarea unui aparat la un curent mai mare, va incarca mai repede acel aparat si nu trebuie sa se strice.

O baterie externa obisnuita contine:
un acumulator Li-ion de 3.7V (care se considera incarcat 100% daca tensiunea lui e de 4.2V si descarcat atunci cand tensiunea lui e de 3V),
un circuit de incarcare care incarca acumulatorul bateriei externe de la o sursa de curent cu tensiunea de 5V, care opreste automat incarcarea acumulatorului bateriei externe la atingerea tensiunii de 4.2V pentru a nu strica acumulatorul bateriei externe prin supraincarcare si
unul sau mai multe circuite ridicatoare de tensiune corespunzatoare iesirilor de 5V/1A, 5V/2A, care ridica tensiunea de la 3V-4.2V cat are acumulatorul bateriei externe, la 5V cat este necesar pentru incarcarea altor aparate de la bateria externa.
Circuitele ridicatoare de tensiune sunt tot timpul oprite si intra in functiune doar atunci cand se pune ceva la incarcat, au un anumit randament, deci si ceva pierderi si daca sunt de calitate proasta, se incalzesc mai mult si chiar se pot strica in timpul utilizarii.

Pentru ca un aparat (telefon, tableta,...) sa se incarce la curentul obisnuit, trebuie folosit un cablu USB normal care are toate cele 4 fire: 2 de curent si 2 pentru date, acestea 2 din urma asigurand telefonul ca poate sa se incarce normal.
Daca se foloseste un cablu USB care are in el numai cele 2 fire de curent, cum adesea e cel scurt care vine in pachet cu bateria externa, atunci telefonul nu primeste comanda de incarcare la putere maxima si curentul de incarcare va fi in jur de 100mA, deci incarcarea se va face intr-un timp indelungat de ordinul zecilor de ore, sau in unele cazuri incarcarea nu se face deloc.

1 răspuns: