|

Salut, pentru ce sa-mi strâng bani, calculator (pc) sau iPhone 8? Tin sa precizez ca am un iPhone 6s dar pc nu am și nu ma decid ce sa cumpar.

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Decizia ta este una foarte importanta. E o decizie de investitie deja cu care te confrunti tu acum. Pe ce sa dai banii acum astfel incat sa-ti aduca cele mai bune rezultate pe o perioada cat mai lunga de timp? A doua intrebare ar fi: care sunt nevoile mele cele mai mari acum? Am nevoie mai mare de un pc - sa faci teme, proiecte, sa te joci, sa urmaresti filme? Sau doar ai nevoie de un telefon mai scump pentru a fi aprobat in cercul tau de prieteni? Problema ta cu care te confrunti acum, luarea deciziei, e foarte importanta acum, tine de cat de multa atentie acorzi adevaratelor tale nevoie comparativ cu de cat de multa atentie acorzi trendurilor sociale din randul tinerilor din jurul tau, care pun pe primul loc orbeste cumpararea telefoanelor scumpe si de ultima generatie, fara baza practica in viata reala. Asa ca, gandeste-te de doua ori la adevaratele tale nevoi pe care trebuie sa-ti cheltuiesti banii si fa doi pasi in spate cand vine vorba sa urmaresti trendurile lumii, caci trendurile (legate de telefoane si haine de ultimul racnet) te vor face an de an sa scoti banii din buzunar (ai tai sau ai parintilor) intr-un mod inconstient si care n-o sa-ti aduca rezultate pe termen lung prea mari si satisfacatoare dupa ce le cumperi. Fii chibzuit cu banii si urmareste sa-ti indeplinesti nevoile care conteaza cu adevarat in primul rand in viata ta! Sursele financiare fiind limitate si neputand sa cumperi si telefonul si pc-ul, asta e decizia pe care trebuie sa o faci acum: care nevoie din cele 2 e mai mare pentru tine? Si cam la asta se rezuma stiinta economiei: nevoile populatiei sunt mari si in crestere, sunt nelimitate, pe cand resursele planetei si cele banesti sunt limitate pentru fiecare om. In consecinta, economistii trebuie sa analizeze la rece si sa decida spre ce nevoi reale aloca resurse limitate pentru a se produce cele mai bune rezultate, cu costuri cat mai mici. In cazul tau, ar fi alocarea banilor pentru a cumpara un pc - te va ajuta mult in viitor, atat pentru scoala, cat si in timpul liber. Iphone-ul este doar o dorinta, nu o nevoie, este doar un bun care se va demoda peste catva timp dupa ce il vei avea si isi va pierde din valoare comparativ cu pc-ul care iti va tine companie cativa ani buni, poate chiar si un deceniu. Iti propun sa te mai gandesti la ceva, si anume la costul de oportunitate. Costul asta se refera la costul alegerii unei optiuni in defavoarea alteia si ce pierzi facand aceasta alegere. In cazul tau: ce pierzi daca alegi sa-ti cumperi Iphone-ul? Cat de mare este aceasta pierdere pentru tine si iti permiti in viitorul apropiat sa suporti pierderea provocata (lipsa unui pc)? Astfel, iti vei raspunde singur la intrebare.

| explică (pentru laSoledad):

Multumesc mult, de asemenea răspuns aveam nevoie, m- ai luminat sa zic așa

| a răspuns (pentru Jeksanovici):

Cu mare placere! Asa sa te gandesti inainte de a face orice investitie. Bafta!

7 răspunsuri:
| a răspuns:

Calculatorul e o chestie ceva mai productiva decat un iPhone. Cand o sa ai un buget, da-mi mesaj si te ajut cu o configuratie personalizata.

| a răspuns:

Cumpara pc.
Ai o castană.
Vrei să iți dai banii pe altă castană mai scumpă?

| a răspuns:

Pc de gaming

| a răspuns:

Buna, PC. Telefon deja ai!