| Xairyx a întrebat:

Am incercat sa instalez kali linux pe laptop ca sa ruleze ca al doilea system( laptopul rula initial windows 7). Mentionez ca mai ave pe el o portare de Android cu care a venit preinstalat. Acesta era instala ca un fel de boot ci nu ca un al doilea system pe care sa il alegi la bootare din grub.
Ei bine am creeat o noua partitie pe care sa instalez kali linux, dar in timpul instalarii chiar daca eu i-am indicat aceea partitie pentru instalare el mi-a formatat intreg hardul, iar la sfarsit, dupa ce s-a instalat, s-a rebootat si spre surprinderea mea nu mai aveam niciun os instalat. Am repetat procesul de instalare, acum nemaiavand decat o singura partitie, si din nou dupa instalare nu am niciun os.
Ce as putea face in acest caz?
Oare asta are legatura cu androidul sters care era ca un fel de boot-loader?
Si cum as putea rezolva asta?

Răspuns Câştigător
| tpuuser999 a răspuns:

Poti sa instalezi un Windows (7 sau mai nou) de pe stick. Windows nu foloseste GRUB, foloseste bootmgr (XP folosea ntldr) - tocmai de aceea nu se intelege cu Linux.
Daca instalarea de Windows iti face probleme, atunci intra in BIOS si seteaza Boot Mode pe Legacy/CSM si daca nici asa nu merge ruleaza de pe un linux comanda asta (o sa stearga tot de pe hard, dupa care dai restart si reincerci cu Windows):

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1 && sync

La fel, ai grija ca /dev/sda sa fie hardul si nu un stick.

7 răspunsuri:
| Salontanul a răspuns:

La instalarea noului sistem i-ai dat voie sa partitioneze el HDD-ul si asters tot.

| Xairyx explică (pentru Salontanul):

Nu ar fi asa mare problema ca mi-a partitionat hdd-ul, problema este ca dupa ce se instaleaza si se rebooteaza calculatorul nu il vede la boot si practic nu porneste nici un system

| Xairyx explică (pentru Xairyx):

Oare daca bootez un windows de pe usb si sterg tot de pe hard acesta isi va reface si grub-ul?

| Salontanul a răspuns (pentru Xairyx):

Incearca cu Linux Mint Mate si fa cu Rufus un stick bootabil. Este mai bine decat cu DVD-uri.

| tpuuser999 a răspuns:

Folosesti Legacy/CSM sau UEFI? Poate Kali nu stie sa booteze in modul UEFI (doar Ubuntu avea certificate pentru asa ceva la un moment dat). Din cate stiu e un proces destul de complicat sa instalezi GRUB in modul corect. Eu mi-am instalat aproape intotdeauna linuxurile fara GRUB, si le bootez de pe un stick cu GRUB.
Daca vrei sa-ti "cureti" calculatorul de tot, executa comanda urmatoare:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1

Daca vrei sa stergi doar GRUB:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=440 count=1

Atentie: /dev/sda poate sa fie un stick sau alt hard - ai grija sa alegi corect hardul pe care vrei sa-l modifici (la tine poate fi /dev/sdb sau /dev/sdc). Ca sa fii sigur, foloseste gparted (grafic) sau parted -l sau fdisk -l ca sa-ti listezi discurile.

Cand instalezi GRUB data viitoare, instaleaza-l in /dev/sda (nu in /dev/sda1 sau /dev/sda2), si cel mai bine ar fi sa-l instalezi dupa Windows 7 (nu inainte). Altfel, cel mai bine e sa-l instalezi pe un stick ca sa nu se mai atinga de hard disk.

| Xairyx explică (pentru tpuuser999):

Dupa windows 7 l-am instalat. Si am mai instalat si alte distributii de linux pana acum insa nivi una nu mi-a dat atatea batai de cap?
Cat despre refacerea grub-ului nu stiu cum as putea proceda tinand cont ca nu pot sa bootez in os. Imi zice ca totuls-a instalat cu succes dar dupa ce scot stick-ul si se rebooteaza nu mai imi vede systemul.
Nu stiu ce sa fac tinand cont ca nu sunt acasa si nu am pc-ul la dispozitie ca sa incerc sa descarc si sa bootez alt os.
Exista vreo modalitate de a reface grub-ul fara system de operare?

| tpuuser999 a răspuns (pentru Xairyx):

In principiu nu prea... dar poti sa-ti faci un stick cu GRUB sau sa pornesti din nou instalarea de Linux si sa dai escape inainte sa booteze. In principiu trebuie sa te duca la linia de comanda din GRUB unde poti sa dai comenzi ca sa pornesti ce linux vrei tu (chiar si cel instalat)

Exemple:

set root=(hd0, 1)
chainload +1

sau

set root=(hd0, 1)
linux /kernel
initrd /initrd.img