| Sami4041 a întrebat:

Salut TPU, am un pc la care s-a ars procesorul si aparent si placa de baza. Faza e ca dupa ce s-a intamplat asta am montat pe placa de baza un alt procesor, am asamblat pc si am incercat sa il pornesc dar nu a pornit, întrebarea este credeti ca al doilea procesor s-a ars si el?

10 răspunsuri:
| Simpatik a răspuns:

A doua oara nu cred ca procesorul s-a mai ars ci pur si simplu nu functioneaza datorita placii de baza defecte/arse

| Sami4041 explică (pentru Simpatik):

Da dar daca nu alimentam procesorul cu curent de la sursa(mufa cu 4 pini de pe placa de baza) pornea

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Ai masurat sursa? Condensatori sigurante diode rezistente? Daca ai masurat piesa cu piesa si sursa e ok atunci defectul il ai pe placa de baza sau pe placa video sau pe hard, dul la servis unde cei de acolo il vor face, ei au experienta nu te juca tu ca faci un scurt si il arzi de tot.

| GPA a răspuns:

Cel de-al doilea procesor nu s-a ars. Dacă primul procesor s-a ars, alături de placa de bază, înseamnă că și alimentarea ATX de 12V s-a ars. Orice procesor ai instala, el nu va mai fi alimentat de către placa de bază din cauza circuitelor arse. Posibil să fie arse circuitele din zona North Bridge-ului, e suficient să se prăjească North Bridge-ul ca să ai o placă de bază complet nefuncțională.

Vreau să știu mai multe detalii despre cum s-au ars atât procesorul cât și placa de bază.
Sunt atâtea cauze :
1.supratensiune/supracurenți, datorită unui defect de sursă
2.un debit foarte mare de curent în rețeaua electrică (rezultatul unui fulger pe linia de înaltă tensiune, suficient cât să-ți prăjească alimentarea plăcii de bază fără o sursă ce dispune de protecție OVP și OCP).
3.Un obiect străin deplasat prin placa de bază (FOD) care ar fi putut provoca un scurt circuit.
4. Overclock

Ce-ai făcut ultima dată înainte să se prăjească placa de bază și procesorul? A fost furtună și l-ai lăsat în priză? Cum ai ajuns la concluzia că s-a ars procesorul și placa de bază? Ai verificat acest lucru? Sigur nu s-a ars doar sursa?

| Sami4041 explică (pentru GPA):

Sursa porneste daca fac legatura intre pinul verde si negru(plus am montat o alta placa de baza cu procesor si functioneaza pc cu toate ca am masurat iesirea de 12v si e undeva intre 11.4v si 11.8v la concluzia ca placa de baza si procesor sunt arse am montat doua procesoare diferite pe placa si nu functioneaza si procesorul am considerat ca e ars deoarece metalul de pe partea cu pini avea in centru culoarea usor schimbata de parca ar fi existat o temperatura foarte ridicata acolo si in plus procesorul de cand l-am luat de pe olx acum 2 luni a venit cu multi pini strambi, am reusit sa ii indrept dar de cand l-am montat pe placa pc scotea un sunet ciudat un usor tacanit si plus ca in pc citea procesorul fx6350 ca avand 3 core 6 threat cu toate ca pe net secifica ca are 6 core nu 3.
s-a ars dupa ce l-am deschis a ajuns pana unde introduc parola ca sa il deschid si dupa s-a stins. era seara si cu cateva ore inainte existase o pana de curent

| Sami4041 explică (pentru GPA):

A da si a fost lasat in priza in ziua aceea cu toate ca nu a fost lasat pornit

| pentesterintimpuliber a răspuns:

Placa de baza e arsa.

| robert197 a răspuns:

Daca placa de baza este arsa procesorul nu va functiona. Ia-ti alta placa de baza.

| Sami4041 explică (pentru robert197):

Asta intenționam doar ca nu știam dacă pot folosi al doilea procesor despre care am vorbit mai sus

| Sami4041 explică (pentru robert197):

Da dar daca nu alimentam procesorul cu curent de la sursa(mufa cu 4 pini de pe placa de baza) pornea intr-un fel