| RiasX a întrebat:

Salut TPU! Pana recent imi puneam pc-ul pe sleep cand ma bagam la somn, iar cand ma trezeam si voiam sa il pornesc mergea totul ok. Intr-o dimineata dupa ce am "trezit" pc-ul a trebuit sa dau un restart pentru a putea juca faceit si surpriza, nu a mai pornit, adica totul era aprins, dar nu se intampla nimic. Dupa ce am apasat butonul de restart de pe carcasa a pornit normal. Cateva zile mai tarziu jucam un meci de faceit si aveam si discord-ul pe monitorul secundar, iar pe la finalul meciului am luat blue screen, ceva ce nu s-a mai intamplat pana acum. Mentionez ca nu am reinstalat windows-ul de ~1 an si cred ca ar putea fi o rezolvare. Specs:
-Ryzen 3 2300x
-16GB Ram DDR4
-RX 470 8GB
Stocarea cred ca e irelevanta.
Care ar putea fi problema?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Bula
| Bula a răspuns:

Blue Screen (BSOD) apare daca se intalneste o eroare la verificare de paritate in sistem, respectiv sistemul nu este setat pe restartare in caz de asemenea eroare.

Trebuie citita CAUZA blocarii, pe ecranul Blue Screen.
1. Daca BSOD apare in mod repetat cu ACELASI cauza, DOAR ATUNCI trebuie intervenit (prin testarea componentei cauzatoare sau schimbarea fisierului vatamat.

2. Daca BSOD apare din "cauze diferite", atunci este suspecta memoria RAM, dar trebuie verificate si placa de baza, CPU, placa video etc. Deseori cauza poate fi overclock-ul calculatorului (in acest caz se pune inapoi sistemul pe una din frecventele "normale" a sistemului. De asemenea, trebuie verificate si temperatura CPU, GPU.

3. Daca BSOD numai apare, atunci putem fi fericiti, a fost doar o intamplare nefericita. happy

| RiasX explică (pentru Bula):

A fost prima si ultima data cand am primit bsod pana acum si am pc-ul de ~1 an jumate, au fost situatii cand a fost solicitat mult mai mult si totusi nu au fost probleme.

| Bula a răspuns (pentru RiasX):

Si la mine apare rareori BSOD. Restartez sistemul si merge mai departe.
La BSOD repetat, cand cauza indicata difera, deseori este problema la memoriile RAM. In aceste cazuri (si si ca simpla revizie periodica) trebuie testata memoria (de exemplu cu programul "memtest" sau asemanator, sistemul boot-at de pe CD sau stick de testare.
.

9 răspunsuri:
| Simpatik a răspuns:

De ce il puneai in sleep mode si nu il inchideai direct? ce mare lucru sa il pornesti din nou a doua zi din butonul fizic?

| RiasX explică (pentru Simpatik):

Era mai confortabil pentru mine ca a doua zi sa apas pe mouse si sa revina la exact lucrurile pe care le faceam si aplicatiile deschise, avand in vedere ca e o optiune din windows nu ma gandeam ca poate afecta, dar problema e ca nu am inceput recent sa fac asta, o fac de cel putin jumatate de an si abia acum sa apara probleme?

| DemonLord a răspuns:

Asta e, daca doarme prea mult devine leneșhee hee

| NLS a răspuns:

Aveai Auto-update activ?
Ultimele subversiuni ale lui 20H2 (update-ul mare din toamnă ) sunt pline de erori (nu chiar pe toate sistemele, depinde de hardware, insa pe majoritatea)

| RiasX explică (pentru NLS):

Am versiunea 20H2, doar ca pana acum cateva zile nu am avut probleme cu el deloc si nici nu a fost facut ceva update inainte de asta.

| Zuzu1991 a răspuns:

Foarte "buna" ideea sa il pui in sleep mode
sa ii traiasca... reinstall-ul de windows

| SpiridusulTuca a răspuns:

Fa un usb cu ultimul windows, in setup da-i repair