|

Salut TPU. Pot pune windows 10 pe un fujitsu Siemens esprimo mobile v5535?
Dau Funda!

14 răspunsuri:
| a răspuns:

W10 necesita resurse mari, iar pe un asemenea calculator mai vechi va functiona anevoios.
Iti recomand sa instalezi un Linux pe el, care va functiona decent.
Pentru necunoscatori de Linux, recomand intai Linux Mint, care seamana la aspect cu Windows-ul.
Cand te-ai familiarizat (cateva luni de folosire), poti incerca sa dezvolti Linux-ul in foarte multe directii, cum sunt rularea unor programe Windows, incercarea altor versiuni Linux etc.
Linux (si pachetele de programe cuprinse) sunt gratuite, nu necesita licenta, doar un pic de dexteritate si logica.winking

| a răspuns (pentru Bula):

Linux Mint este in general o recomandare buna dar bestia aceasta de laptop are placa video SiS Mirage 3+.

O cautare rapida pe google despre aceasta placa video si Linux va lamuri rapid de ce Linux Mint nu este o optiune buna in acest caz foarte particular.

| a răspuns (pentru flixbuster):

In cazurile cand nu este recunoscuta placa video din plin (de exemplu in cazul unor placi video nVidea si altele), functiile de baza tot functioneaza. Singura problema ce poate aparea daca sunt functii de redare 3D sau de accelerare speciala, dar aceste functii nu prea apar in timp de web browsing (iar cele existente se omit).
La fel, se omit si alte programe cu care nu functioneaza sistemul (de exemplu screen server-e, jocuri etc.).

| a răspuns:

E cam slabut, pune un SSD pe el si baga macar 4GB de RAM (daca gasesti la asa frecventa mica) doar ca sa mearga lent.

| explică (pentru catank000):

Dar pot pune windows 10? Sau sa pun 7?

| a răspuns:

Am avut acest model de laptop - cu placa video SiS Mirage 3+.

Teoretic, poti pune W10 (sau W8) pe V5535 dar nu mai ai driver de placa video (care exista pentru W7, dar este incompatibil cu versiunile superioare, da BSOD). Vei avea o rezolutie mica si nici un fel de accelerare grafica.

Pentru un OS cu suport, singura varianta este Linux - dar si aici este o mare provocare, tot din cauza placii video.

Singura distributie functionala out-of-the-box cu un driver (sisimedia) pentru placa video "speciala" din acest laptop era (anul trecut) PCLinuxOS. Pentru acest model de laptop (= vechi, maxim CPU Core 2 Duo) recomand PCLinuxOS XFCE.

Pentru teste poti folosi varianta PCLinuxOS XFCE mini.

http://ftp.nluug.nl/......020.05.iso

| explică (pentru flixbuster):

Cum ii dau format la laptop pentru a pune linux?

| a răspuns (pentru Supremejordannike2004):

1. Descarci ISO-ul de mai sus.

2. Descarci Rufus de aici: https://github.com/pbatard/rufus/releases/download/v3.10/rufus-3.10.exe

3. Faci rost de un USB stick de minim 2GB.

4. Bagi USB stick intr-un sistem functional unde ai descarcat si ISO si Rufus. Pornesti Rufus, selectezi ISO, stick USB si dai sa faca USB stick bootabil.

5. Mergi cu stick USB bootabil cu PCLinuxOS XFCE mini pe laptop V5535 - vezi care e tasta de boot menu, daca n-are setezi din BIOS sa faca boot de pe USB stick.

6. Pornesti V5535 cu Linux si vezi cum merge - in primul rand daca porneste la rezolutie nativa (hint: meniu -> Display si vezi ce afiseza, trebuie sa stii rezolutia nativa a display-ului). Vezi apoi daca iti placa cum se misca (daca ai mai putin de 2GB RAM s-ar putea sa fie putin challenging in mod Live, dupa Install s-ar putea sa mearga mai bine).

7. Daca totul este bine si esti convins ca vrei Linux, pornesti instalarea din icon de pe desktop - la instalare te intreaba la un moment dat parca de partitii, ii dai pur si simplu optinea sa rada harddisk-ul si formateaza el singur HDD-ul in timpul instalarii.

8. Dai restart, scoti USB stick (doar) cand iti zice si dupa ce reporneste vei intra in Linux-ul proaspat instalat pe HDD. Primul pas e sa il conectezi la Internet si sa faci update-urile. Apoi, il poti utiliza normal.

| explică (pentru flixbuster):

Pot descărca pe acelasi laptop ca pe altceva nu am

| a răspuns (pentru Supremejordannike2004):

Daca iti merge, bineinteles.

| a răspuns (pentru flixbuster):

Ce am uitat sa spun explicit dar se citeste printre randuri: poti incerca PCLinuxOS XFCE mini in mod nedistructiv - adica sub forma de Live USB, OS-ul ruleaza de pe stick USB, nu trebuie instalat. Doar daca testele tale in mod Live USB sunt de succes si esti multumit si te apuci sa-l instalezi, atunci va scrie pe HDD. Dar si atunci poti decide daca sa-l instalezi exclusiv pe el (= razi HDD) sau faci dual-boot (= re-size la partitie de Windows ca sa-i faci loc si lui Linux si instaleaza el singur GRUB ca sa se asigure ca poti folosi si vechiul Windows si noul Linux).

Eu am inteles cumva ca nu ai OS pe V5535.

| a răspuns:

Iti recomand Linux Mint

| a răspuns (pentru NO1Neim):

Vezi ce i-am raspuns lui @Bula.