| SynapseNinja a întrebat:

Am o dilemă. Pentru a conecta un monitor la o unitate centrală ce e recomandat să folosesc, DVI sau VGA și de ce? Care sunt diferențele dintre ele? Mulțumesc mult!

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

VGA scoate semnal analog și duce maxim 1600*1200 in condiții decente, descurcandu-se cu afișarea a 75 fps (acesta era maximul în perioada când a început sa fie înlocuit de către DVI).

Dacă ai un monitor cu rezoluție 1280*720, îl poți folosi pe oricare, VGA se descurca foarte bine în asemenea scenariu.

DVI emite semnal digital sau analog (cu un adaptor) și se găsește în varianta mai ieftina "single link" (lipsesc câțiva pini) ce suporta rezoluții 1920*1080, sau "dual link", ce suporta rezoluții pana la 2K.

Actualmente, e și el foarte aproape de final de drum, HDMI și DisplayPort (DP) suportând rezoluții mai mari, pana la 8K (cu ultimele standarde: HDMI 2.1, respectiv DP 1.4 sau 1.5).

3 răspunsuri:
| dannyel86 a răspuns:

DVI e mai bun ca VGA din punct de vedere al claritatii imaginii. Dar nimic nu bate HDMI, care transmite atat partea video, cat si cea audio a sursei.
https://www.diffen.com/difference/DVI_vs_VGA

| patrik986 a răspuns:

VGA este acronim pentru Video Graphics Array și este, probabil, cel mai vechi tip de conector pe care încă îl putem întâlni. VGA a fost creat în 1987, de către IBM, și este cunoscut ca "mufa albastră cu 15 pini și șuruburi", acestea din urmă fiind folosite pentru a securiza conexiunea.

VGA poate să afișeze rezoluții de până la 1080p, dar problema majoră a acestui tip de conexiune este că folosește semnale analog pentru a transmite semnalele de la emițător la receptor. Asta duce la o calitate a imaginii mai scăzută, în comparație cu alte interfețe digitale.

De asemenea, un conector audio separat este necesar dacă ai nevoie să transmiți și semnale audio, deoarece VGA "știe" să lucreze doar cu semnale video. Lungimea cablului și calitatea acestuia au un rol important când vine vorba de degradarea semnalului.
DVI, sau Digital Visual Interface, duce mai departe moștenirea VGA, doar că în format digital. Acest standard a apărut în 1999, iar conectorul cu 29 de pini este asemănător cu cel VGA.

O interfață DVI poate să transmită un stream video digital necomprimat către un receptor. În cazul semnalelor digitale, acesta poate transmite semnal video la rezoluții WUXGA (1920 x 1200 pixeli), prin intermediul Single Link, și WQXGA (2560 x 1600) prin intermediul Dual Link.

DVI este compatibil și cu semnalele video analog, astfel că, folosind un adaptor, devine compatibil cu o interfață VGA. La fel ca în cazul VGA, totuși, și DVI este o tehnologie pe cale de dispariție.

Bula
| Bula a răspuns:

Mare diferenta vizibila nu este intre cele doua.
Folosesti de care ai, cu cablul aferent, eventual si un adaptor ieftin daca nu ai mufele potrivite.
Poti alege solutia ceea mai ieftina si la indemana.