| MasterOfShadown a întrebat:

Salutare!
Am si eu sistemul asta : https://psref.lenovo.com/......7_Spec.pdf
Zice ca accepta doar generatia a doua de procesoare.
Daca as incerca sa pun un procesor de generatia a treia ce s-ar putea inampla? Gen sa ii pun un i5-13600K sau un i7-13700K.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Https://outervision.com/b/e8762V

Stii ce inseamna asta?
Ca esti deja la 470-480W cu piesele actuale.

Daca pui un 12900F ajungi la 580W,
si tu avand sursa de 500W, sau 550W, adica insuficienta,
ori se opreste la cateva secunde dupa ce il fortezi cu vreun joc mai complex,
ori se supraincalzeste si intra in throttle (asta inseamna ca nu mai lucreazala frecventa mare, ci exact cum iti lucreaza acum actualul procesor. Adica pui niste bani in plus ca sa ai exact performanta pe care o ai acum).

Sursa nu o poti inlocui, ca 99% nu este standard ATX, ci are un conector proprietar, creat de LENOVO.
LA modelele de HP se mai gasesc adaptoare la ATX uneori, pentru Lenovo nu cred sa gasesti.
Poate sa vezi daca nu au (Lenovo) si surse mai mari, de 600-650W, dar nu prea cred.

8 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Te-ar scuipa in ochi, ce sa se intimple... iar sistemul ala e sistem de light-medium gaming foarte actual, nu vad sensul unui upgrade de procesor, mai ales cu cele mentionate de tine, care necesita racire si alimentare serioase.

| NLS a răspuns:

A 12-a, nu a doua.
A doua a fost in 2010-2011 si s-a numit Sandy Bridge.

ce procesor are acum?

Si ce sursa? Ce placa video? (important pentru ca sistemele preasamblate au surse foarte slabe de regula, ce nu prevad un upgrade)

Daca sursa e mai serioasa si nu vreo petarda chinezeasca cu brand indoielnic,
si daca sustine consumul suplimentar al unui 13600K,
ar trebui sa mearga.

Insa tot va trebui sa cumperi un cooler.

Eu as ramane la generatia 12, pentru ca generatiile 13 si 14 sunt tare problematice (cele puternice, i9, dar si cele mai light, precum 13700K).

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru NLS):

Uita-te la pdf-ul la care a dat link, ai acolo optiunile disponibile.

| NLS a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

L-am vazut acum.
Apai...de la 12400 la 12900F
e cale lunga. LA fel intre 1650S si 3070.

Sursa cel mai probabil n-are conector ATX, si am o banuiala ca daca el are acum 12400 si 1650S, sursa are 350W.
Caci altfel nu ar fi listata.
DE aceea am intrebat de procesor si placa video,
ca 13700K si 1650S sau 1660S sunt cam mult pentru 350W.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru NLS):

Daaa, clar. In general desktopurile astea cel mai bine le folosesti asa cum le-ai luat apoi le vinzi. Sau pui Linux pe ele. happy

| MasterOfShadown explică (pentru NLS):

RTX 3070, i5-12400f, 32 ram drr5 4800 daca nu ma insel.
Sursa habar nu am.
Daca nu merg pe un i9-12900f,

| NLS a răspuns (pentru NLS):

Daca ai gasi un adaptor potrivit,
si ai pune o sursa ATX de calitate (nu de la orice petarda de producator), de aproximativ 600-650W,
upgrade-ul ar fi posibil.
Inclusiv la ceva din seria 13.
DAR nu fa greseala sa crezi ca coolerul pe care il ai acum va putea raci un 12900F sau un 13700K.

INSA, daca ma intrebi pe mine,
NU as modifica nimic in el, as trage de el asa cum e, atata timp cat merge.
Si o spun eu, care ma pricep mai bine decat tine, la toate, inclusiv la mesterit in ele.

Ce as face eu insa:
as bibili prin Windows niste chestii,
sa ruleze mai usor sistemul de operare.

Daca vrei, iti spun peste 1 saptamana exact la ce ma refer si te indrum pas cu pas sa faci si tu.
Momentan tocmai automatizez putin unul dintre aceste procese, creez un fisier de batch cu instructiuni care opresc serviciile inutile din Windows.
S-ar putea sa nu il termin maine, si abia sambata viitoare o sa am timp de el, de aceea am spus ca mai dureaza putin.

| NLS a răspuns (pentru MasterOfShadown):

Https://outervision.com/b/e8762V

Stii ce inseamna asta?
Ca esti deja la 470-480W cu piesele actuale.

Daca pui un 12900F ajungi la 580W,
si tu avand sursa de 500W, sau 550W, adica insuficienta,
ori se opreste la cateva secunde dupa ce il fortezi cu vreun joc mai complex,
ori se supraincalzeste si intra in throttle (asta inseamna ca nu mai lucreazala frecventa mare, ci exact cum iti lucreaza acum actualul procesor. Adica pui niste bani in plus ca sa ai exact performanta pe care o ai acum).

Sursa nu o poti inlocui, ca 99% nu este standard ATX, ci are un conector proprietar, creat de LENOVO.
LA modelele de HP se mai gasesc adaptoare la ATX uneori, pentru Lenovo nu cred sa gasesti.
Poate sa vezi daca nu au (Lenovo) si surse mai mari, de 600-650W, dar nu prea cred.

| AdrianGht a răspuns:

Salutare!
gasesti componente ok pe www.pcgarage.ro,
De asemenea iti las un cod de reducere valabil pentru aproape orice comanda pe site: VU2AATJJ
codul se introduce inainte de finalizarea comenzii in sectiunea cosul meu apasand pe "Ai un voucher, cupon de reducere sau card cadou? Click aici sa-l introduci."