| Claucs a întrebat:

Salutare, stie cineva unde gasesc scheme pentru plăcile electrice ale mașinilor de spalat?

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Firmele producatoare rareori publica schemele electronice a aparatelor de orice fel.
Tutusi, unele scheme (mai ales cele mai vechi) le poti gasi postate pe unele pagini internet.
Pentru cautare, scrii in campul de cautare Google (sau alte motoare de cautare:
[Modelul aparatului] urmat de "electric diagram" sau "service manual"
Trebuie sa dai cautare generala, dar si intre poze.
Daca ai noroc, vei gasi si documentatia dorita (sau asemanatoare), printre zecile de pagini care ofera asa ceva contra cost (majoritatea scam-uri).

In cazul ca nu gasesti nimic, recurgi la metoda traditionala: iei creionul si hartia si ridici schema.
Ca ajutor: peste 90% din defecte este la puntea de diode de la alimentare sau triacurile /tiristoarele /tranzistoarele de actionare. Se pot depista cu ajutorul unui Ohm-metru.

| cristi202 a răspuns:

Nu cred ca ai nevoie de asa ceva. Chiar de ai avea o schema, nu ai avea ce face cu ea. Stiu asta de la tatal meu, un electrician batrin pasionat de electronica. Cu zeci de ani in urma, era in stare sa repare aproape orice aparat electric, eu am crescut cu televizoare puse pe masa cu capacul desfacut si tatal meu mesterind la ele in spatele lor. Dar pe atunci se putea schimba o rezistenta, un condensator, sau orice piesa ce se strica, si tatalui meu tocmai asta ii placea, sa gaseasca acea piesa si sa o inlocuiasca. Insa azi totul se bazeaza pe acele placi cu circuite, si nu mai are acelasi farmec pentru el, ii displace ca trebuie doar sa schimbe placuta cu circuitele, pentru ca odata stricata, nu mai poate fi reparata. Deci, daca ai probleme la vreo placa, singura solutie e inlocuirea ei.

| Claucs explică (pentru cristi202):

Am reparat o grămadă, dar schema e buna cand vreau sa aflu o valoare exactă, ca unele au prea multe, si e greu sa iti dai seama exact care piesă este stricată.

| cristi202 a răspuns (pentru Claucs):

Pai si tatal meu se folosea de schema aparatului cel mai adesea, era ca o harta pentru el☺ Dar acum nu prea mai gasesti scheme, si asta il deranjeaza pe el. Altfel, parca il vad si acum mesterind la vreo placa electronica ☺

| sierra1 a răspuns:

Kinceacă pe google/imagini:

"schema electrica... (tip mașină)"

trebuie să-ți dea ceva util

| Claucs explică (pentru sierra1):

Am incercat, nu da mereu ce trebuie, dar stiu ca sunt site -uri unde doar bagi codul si iti da direct