| Panouridegradina a întrebat:

Se pricepe cineva la panouri solare?

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Pentru incarcarea unui telefon trebuie sa asiguri un curent de incarcare intre 0.5 - 1.5A (500-1500mA), la tensiune de 5V.
Cu cat curentul de incarcare asigurat este mai mic, cu atat timpul de incarcare este mai lung.
Daca telefonul este pornit in timpul incarcarii, atunci la curentul necesar pentru incarcare se aduna si curentul pe care-l consuma telefonul.

Daca doresti sa incarci telefonul, trebuie sa grupezi celule fotovoltaice in grupuri de cate 4-5, inseriate cu o dioda de separare.
Grupurile se leaga paralel, cat mai multi. Astfel se mareste curentul cedat.
Un pachet de 10 grupuri (total 50 celule) poate asigura curentul de incarcare pentru un telefon. Evident, vom intercala si un stabilizator de 5V, respectiv vom limita si curentul la maxim 1500mA.

Nota: exemplul de calcul am facut pentru celulele fotovoltaice care pot ceda pana la 150-200mA sau ciar peste.

| Panouridegradina explică (pentru Bula):

Ok.am făcut asta. Am pus 15 chestii de alea cu diode am pus si rezistente și limitator de 5v. Totuși nu încărca man. I-am pus si 2 condensatori unu la ieșire din panou si unu la intrare in limitator 7805. De ce nu încărca mârlanul?

| Bula a răspuns (pentru Panouridegradina):

Masoara fiecare grup, in parte, ce tensiune si ce curent poate debita (tensiunile fiecarui grup poti masura INAINTE de diode, unde pot fi diferite).

Nu ai nevoie de condensator inainte de 7805, fiindca se va incarca la tensiunea ceea mai mare a grupului cel mai puternic. Daca tot pui unul, trebuie sa fie doar de deparazitare, maxim 10 microfrarazi, la minim 16V.

| Panouridegradina explică (pentru Bula):

Ok. Ms o sa încerc sa vad daca merge

| danbnz a răspuns:

Da... care e problema?

| Panouridegradina explică (pentru danbnz):

Am legat mai multe panoul și de astea de la niște felinare de grădină în serie că vreau să îmi fac un încărcător pentru telefon și am pus sunt 78, 5 am pus și aude chestii mă rog poți face și Poftim și niște condensatoare la legat la 1 Sebeș bagă în telefonul îmi arată că încarcă și la lăsat așa vreo patru cinci ori dar de fapt el Nici măcar nu încarcă l-a pus la o baterie externă și îmi rămân ledurile aprinse De ce el nu încarcă nu știu ce aș putea să fac cu el se mai liniște panouri sau chiar nu aș vrea să cumpăr unul din ăsta mai scump că mai am niște felinare de astea de grădină și aș vrea să știu dacă se poate face un încărcător pentru telefon și cam asta e chestia aia

| Panouridegradina explică (pentru danbnz):

Bun deci am legat niște panouri de astea mici de grădină de la niște felinare în serie când îi minim de soare afară îmi arată pe tensiometru sau cum se cheamă ăla de măsurat cam între 21 și 24 de V vii am legat regulator de tensiune ca să îl fac la 5 volți că aș vrea să îmi fac un încărcător pentru telefon și nu încarcă Am încercat și cu o baterie externă și îmi rămân ledurile aprinse full ce ar trebui să îi fac Habarnam chiar nu aș vrea să cumpăr unul gata făcut am mai multe chestii de astea de grădină se poate face așa ceva?

| danbnz a răspuns:

Ti-a raspuns "bula" bine... felinarele de gradina au curent cam mic, la amperaj ma refer, nu prea face fata la ce vrei tu. Un panou mai mare ar fi mai bun dar si cossturile sunt pe masura. Incarca traditional, momentan e mai ieftin... parerea mea.

Întrebări similare