| eMlis a întrebat:

Vreau să cumpar 2 criptomonede: Ethereum și Ripple. Mă refer strict la achiziționarea monedei, NU la tranzacționarea ei. Rog cunoscătorii să mă ajute cu informații despre cum se procedează de la A la Z (site de cumpărare, portofel electronic, ce taxe pentru deținere etc).

De foarte mult timp caut răspuns la intrebarea asta și poate aici îl găsesc.

2 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Ripple poti sa cumperi lejer direct din aplicatia Revolut (si sa il si vinzi tot de acolo), iar Ethereum ai aplicatie pe Android, la fel. Pentru detinere nu exista taxe. Oricum, domeniul e inca departe de a fi reglementat cum trebuie si de aia si fluctuatii destul de mari. Eu personal am Ripple, LVTC, Stellarium, si Eletroneum. Mint, si inca vreo doua... Ideea e ca majoritatea aplicatiilor de mobil pentru diverse marketuri/noi monede/wallets dau si cate 50 de dolari noilor veniti sau ambilor atunci cand te invita un prieten/inviti tu. Daca ma apuc sa dau linkuri pe aici, se considera ca fac reclama si treburi, dar imi poti trimite un mesaj privat si mai povestim.

| Xrpistul a răspuns:

Incearca Coinbase sau Binance, au printre cele mai mici comisioane si sunt foarte usor de folosit. Achizitia o faci cu cardul, chiar daca ai contul in lei si poti cumpara direct moneda dorita XRP, ETh, bitcoin si mai multe.

Criptomonedele iti apar in cateva minute si le gasesti in portofelul profilului tau din casa de schimb respectiva. Ai un buton in bara de sus pe care scrie wallet iar cand dai click ti se va deschide o pagina noua in care iti arata fondurile pe care le detii.

Pentru a te inscrie pe o astfel de platforma va trebuie sa faci verificarea profilului. Verificarea dureaza cateva minute dar poate dura si mai mult, cateva ore chiar zile in unele cazuri.

In acest proces va trebui sa uploadezi o copie a permisului de conducere sau CI, fata verso, poti face asta si prin scanare, selfie sau scanarea fetei, copie a unei facturi de la gaz sau electricitate pentru a dovedi ca locuiesti la adresa mentionata, cnp, seria si nr permisului sau a buletinului. Verificarea telefonului se face usor, primesti un cod prin sms care va trebui sa il introduci in sectiunea ceruta din pagina respectiva.

Criptomonedele cumparate ar fi bine sa nu le lasi in aceste case de schimb sau aplicatii mobile gen wallet pentru ca au fost multe cazuri in care acestea s-au inchis si utilizatorii au pierdut toti banii depozitati.

In astfel de aplicatii iti lasi sume mici, exemplu 10-20 xrp. Avantajul acestora este ca iti ofera carduri in crypto pe care poti sa le folosesti la cumparaturi, de ex kaufland sau oricare alt magazin. Functioneaza ca un card normal doar ca in momentul cand cumperi ceva, aplicatia iti ia din xrp-ul detinut valoarea in lei a produsului cumparat(sau valuta in cazul in care pretul este in euro, dolary, etc).

Grosul criptomonedelor cumparate le trimiti intr-un loc sigur precum portofele hardware Ledger Nano S care acum costa 279 roni sau Nano X la pretul de 559 roni, transportul este gratuit si dureaza aproximativ 5 zile lucratoare, vine din Franta.

O alta optiune un pic mai avansata dar nu stiu daca la fel de sigura ca Ledgerul este portofelul Safepal facut de cei de la Binance care costa 39 de dolari si transportul costa aproximativ 20 de dolari, cumperi 2 portofele la pretul de 79 de dolari si transportul gratuit dar dureaza undeva intre 10 si 20 de zile, vine din China. Portofelul Safepal detine camera foto pentru scanarea codurilor si de asemenea iti poate oferii optiunea de a schimba criptomonedele.

Pentru a activa adresa xrp pe walleturi de genul hardware, 25 de xrp iti vor ramane blocati. Daca depui de ex 300 xrp doar 275 vei putea folosii, restul raman blocati. Acest fond este cerut de Ripplenet si din acest fond ti se va lua comision cand vei face o tranzactie sau in momentul cand cumperi un produs cu acel card crypto. Este acel fee 0. 000025 xrp sau ceva de genul cand se face o tranzactie in xrp si am impresia ca o mare parte din acest fee este ars.

Acest fond de 25xrp se va micsora(probabil la 1 xrp sau chiar mai putin) o data cu cresterea pretului a monedei xrp si de asemenea si fee-ul de tranzactionare va fi mai mic.

In portofele caselor de schimb o sa ai acces la tot xrp-ul detinut deoarece acestea folosesc doar o adresa impartita la cateva milioane de utilizatori, diferenta se face prin taguri.

Cand vei fi nevoita sa trimiti din portofelul hardware catre adresa unei casei de schimb va trebui sa introduci adresa respectiva dar si un tag, daca omiti sa introduci tagul atasat adresei tale, xrp tau va fi pierdut in cele mai multe cazuri. Cand trimiti xrp dintr-o casa de schimb catre portofelul hardware Ledger sau Safepal acest tag nu este necesar.

Portofele te sfatuiesc sa le cumperi direct de la producatori, pagina oficiala, nu din alta parte. Au fost foarte multe cazuri in care portofelele cumparate de la o terta parte precum Amazon si site-uri de anunturi. Acestea au fost hack-uite in prealabil s-au au avut deja cuvintele cheie setate. Criptomonedele iti dispareau din cont la scurt timp de la depozitare. Cand primesti coletul daca este desigilat sau are urme dubioase pe el incearca sa NU il folosesti.

Pe langa XRP te sfatuiesc sa arunci o privire si la Vechain, din punctul meu de vedere pare a fi o criptomoneda de viitor si consider a fi o investitie profitabila cu bani putini. Cumperi 2 bucati de un cent. Un clip destul de detaliat si usor de inteles il gasesti aici, clipul este in limba Engleza.

https://youtu.be/RiTYD-G5cW8

Atentie! Eu nu sunt consultant financiar si ce am spus aici este doar opinia mea, iar o mare parte din informatiile oferite m-ai sus le-am gasit pe internet. Inainte de a investii bani te rog sa te interesezi cat mai bine si in alte parti.