| AmMultipleÎntrebari a întrebat:

DAU FUNDA! Am un Samsung S10 Plus care filmeaza excelent dar, camd filmez in 4K@30fps, pot sa filmez stabilizat optic, cu toate cele 3 camere si cu HDR 10+. Daca filmez in 4k@60fps, stabilizarea optica dispare, ramanand doar cu stabilizare electronuca si putand sa filmez doar in HDR10, numai cu camera principala. Acum, intreb: ce stabilizator/gimbal as putea cumpara, pana in 500 lei, care chiar sa isi faca treaba bine si sa fie de incredere? Multumesc!

26 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

De unde pana unde ai tras concluzia asta? Nu zic ca nu o fi asa, poate ai dreptate, dar m-ai facut curios. De regula astea cu n camere cand filmeaza folosesc una singura.

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Depinde. Legat de telefoane si dispozitive de tipul asta, desi nu vreau sa ma laud, ma consider expert. Pe S10 si Note 10, cand filmezi in orice rezolutie, dar in 30 fps, nu 60, poti sa schimbi intre camera tele, wide si ultra wide. Pe Note 8 si S9 Plus la fel, numai ca doar intre tele si wide, pentru ca nu au camera ultra wide. La fel, pe Huawei-urile de la P20 Pro in sus poti sa schimbi intre camere in timp ce faci video, la toate rezolutiile, pentru ca nu filneaza in 60fps (in afara de Mate 30 Pro, care nu e inca lansat, in adevaratul sens al cuvantului). De la iPhone X in sus, iPhoneurile pot sa schimbe in video intre camera principala si tele (desi iPhone 8 Plus are camera tele, pe el nu se poate). Pe noul iPhone 11, se poate schimba in video intre Wide si Ultra Wide, iar pe 11 pro si 11 pro max, se poate schimba in video intre tele, wide si ultra wide, in toate rezolutiile inclusiv (4k) 60 fps. Sper ca te-am lamurit. Lucrurile pe care le intreb sunt acelea pe care nu le-am mai folosit, cum ar fi anumite echipamente exeterne. Sper ca te-am lamurit. Daca mai ai intrebari, sunt dispus sa iti raspund.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Teoretic, m-ai lamurit. Schimbarile se fac automat in functie de necesitati sau ai control manual pe chestia asta? P.S. Expertii pe felia asta nu cumpara Samsung, haha! OnePlus de exemplu ce are? Ca sa nu zic de Asus ZenFone 6, daca tot discutam de camere. https://www.dxomark.com/

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Schimbarea intre camere se face manual. Asus si OnePlus sunt mai accesibile, dar nu ofera totul in pretul asta. Calitatea materialelor nu e aceeasi, finisajele in soft nu exista etc. Oricum, de exemplu, OnePlus 7 Pro are o camera mediocra pentru segmentul de pret, nu se poate compara cu un S10, Note 10, P30 Pro sau iPhone 11. Astept sa vad ce fac cu OnePlus 7T. De Asus nici nu mai zic, multi megapixeli nu inseamna neaparat o camera mai buna. PS: expertii pe felia asta nu cumpara iPhone.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Expertii pe felia asta care tin la banii lor cumpara flagshipuri din generatia anterioara. Au baietii mei LG si Huawei la greu. LG V30, parfum. De Asus nu e vorba sa zici tu, l-au clasat la selfie shooting pe aceeasi scara cu restul virfurilor baietii de la DxOMark. Sper sa ii faca cit de curand un test si la camera principala.

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu stiu ce zici de Asus, ca selfie e si camera principala pe Zenfone 6, daca la asta te referi. Ibdiferent de cate specificatiu brute ar ar avea, un Asus si un OnePlus nu bat un Samsung sau un iPhone. Huawei poate. Pe camera, la partea de fotografie, chiar depaseste cu destul de mult Samsung si Apple, dar nu pe video. Da, daca tii la banii tai, alegi altceva si finisajele suplimentare in hardware si soft nu se justifica neaparat prin preturi cu 200-300€ mai mari, dar cand iti permiti, alegi performanta + finisaje, la pretul asta, nu doar specificatii brute. Ma refer la Samsung, iPhone nici mort nu mi-as lua. Nu sunt telefoane proaste, dar in afara de procesor, soft si video (pe iPhone 11/11 Pro) nu ies cu nimic altceva in evidenta si mai sunt si la un imens suprapret.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Finisaje my ass, ca il bagi intr-o carcasa ca lumea si toate sunt la fel. Vezi si ce scoruri au Samsung pe iFixIt mai recent inainte sa ii lauzi pentru finisaje.

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Daca intelegi finisajele ca ceea ce testeaza cei de la IFixIt e o problema. Oricum, finisajele nu se masoara in scoruri, sunt pur si simplu acele lucruri care fac un lucru sa se simta de calitate. De exemplu, nu ai vum sa conpari EMUI cu One UI sau iOS. Nu ai cum sa compari un OnePlus 7 Pro cu spate din plastic, 8.8 mm grosime si 206g cu un Samsung S10 Plus cu spate de sticla sau ceramica, grosime de 7.8 mm si 178g. Sunt anumite lucruri care nu se justifica la pret, dar care fac diferenta. Daca e nevoie sa te incadrezi neaparat intr-un anumit buget, ia OnePlus. Daca ai buget nelimitat, aproape nelimitat sau esti dispus sa faci un mic sacrificiu, ia cel mai bun dispozitiv pisibil, general. Degeaba are OnePlus 7 Pro ecran de 6.7", fara margini, 3K, HDR10+, 90 Hz si e forta pe peocesare daca bateria moare in 4 ore, camera e sub mediocra penrru pret si de difuzor nici nu mai zic. Intelegi? Pentru pret primesti specificatii chiar peste top, cu care telefonul iese in evidenta, dar si unele cu care scade muuuult. La fel e si cu Zenfone 6. Are camera aia si ecran fara margini, dar nu are rezistenta la apa si praf, sistemul ala nu e cel mai rezistent, ecranul nu e cine stie ce calitativ vorbind. De aceea, trebuie sa alegi cel mai "well rounded" telefon care, dupa mine, in momentul asta e Note 10 Plus, urmat de Huawei Mate 30 Pro, iPhone 11 Pro, Samsung S10 5G si Plus, dupa care o sa mai vine Pixel 4 si OnePlus 7T cand se lanseaza.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Da, spate de ceramica care oricum se sparge/zgiriie super-usor si il acoperi cu o carcasa daca tii la telefonul tau. Compari 7.8 cu 8.8 mm? Tu esti serios sau faci misto? 30 de grame? Vrei rezistenta la apa si praf intr-un flagship cu sunet ca lumea samd? De LG de ce nu zici nimic? Ca au rezolvat cu bootloopurile de niste ani buni... Legat de One UI, mai bine nu intri in discutia asta...
Daca am buget nelimitat imi iau un Fairphone 3 sau ceva de genul. Doua bucati, ca sa fiu sigur. Important e sa iti faci treaba cu el si sa fie facut corect dpv etic, nu sa te mindresti ca ai super-scula lu' peste facuta din munca sclavilor de prin Africa si China.

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Deja discutia a luat o intorsatura nepotrivita. Sincer, daca intrebi un expert, din punct de vedere al telefoanelor "well-rounded", Samsung o sa fie in varf. De Asus nu zic nimic pentru ca deja e o aberatie sa il includem intre companiile producatoare de telefoane de top. Camera nu e cine stie ce pe spate, duala, singura chestie ca se intoarce pe fata. Ecranul e fara margini, dar calitativ vorbind nu e extraordinar. Fara rezistenta la apa si praf, sunet slab. Ceramica este mai rezistenta decat sticla din toate punctele de vedere si oricum, "daca te respecti, pui o husa calumea". Si telefonul nu sta numai in husa. Materialele calitative sunt pur si simplu placute la atingere, ceramica ramane rece. Ca se fac bani de pe urma africanikor si chinezilor e cu totul altceva, o discutie in care chiar nu vreau sa intru, dar ideea e ca asa functioneaza lumea. Oricum, prefer sa nu ma mai contrazic, e clar despre ce e vorba. Daca vrei ce e mai bun, din toate punctele de vedere sau ceva ce incastreaza tot ce e posibil, iei un flagship Samsung si esti rezolvat. Daca vrei un feature care sare din parametri in sens bun, dar ai buget limitat si esti dispus sa faci cateva sacrificii, iei OnePlus, Asus, Sony etc. La prima categorie se incadreaza iPhone-urile, daca esti pe iOS si Huawei-urile, care au mai plusuri, dar si minusuri. Mai exista telefoanele de gaming, pe care ti le iei doar pentru asta si baterie, telefoanele experiment produse, ca Samsung A80, chiar Asus Zenfone 6, care intra si la a 2-a categorie de sus, plus prototipurile de productie, ca exemplu, telefoanele flexibile, precum Galaxy Fold, Huawei Mate X (o porcarie) si altele. Asta e concluzia, nu prea ai ce sa contrazici in asta. A, si am uitat telefoanele care nu au cine stie ce, sunt mediocre, dar la suprapret. iPhone-urile sunt o parte din asta, dar in mare parte ma refer la flagshipurile de la LG.

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Si, am uitat sa intreb: ai tinut vreodata in mana un OnePlus 7 Pro? Dar un S10 Plus? Chiar si un Note 10 Plus. Diferenta de calitate a materialelor, a constructiei in sine, a grosikii si a greutatii se simte din prima. S10 Plus si chiar Note 10 Plus (desi e mai colturos) se simt bine in mana, pe cand OnePlus 7 Pro are gabarit in sine mare, e greu, e umflat. Nu il simti in mana asa cum ti-ar placea.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Remember Galaxy Note 7? Sony faceau telefoane brici cand mai toti astialalti se incaltau cu fesul. Legat de materiale, eu as prefera un telefon all-metal si cu ceva display pe el, dar efectiv nu ma doare capul de cum se simte. E un nenorocit de telefon, nu o femeie! P.S. Am pipait de curand Note 10 si S10 Plus-ul, un bun prieten e ceva sefuletz pe la Samsung. Telefoane de servici, ala al lui personal fiind un Mi 8. Asta dupa ce pana prin primavara a lucrat la Huawei, unde a avut si acolo mereu pe mina ultimele flagshipuri.winking Apropos de LG, cand ei aveau flagshipuri certificate MIL-STD-810G, toti astialalti ce incaltau cu fesul.

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Aici nu e vorba de cine ce face primul. Note 7, intr-adevar, a fost un rateu. Legat de prietenul tau nu stiu ce sa iti zic. Oricum, inovatia e sinonim cu Samsung in prezent. Senzor de 108 MP? Samsung. Ecrane pentru ei, OnePlus, Apple, Xiaomi? Samsung. SSD-uri pentru telefoane si calculatoare? Samsung. Chiar daca ei nu dau totul dintr-o data, pentru a nu risca, arata de ce sunt capabili si se imbunatatesc in mod sigur si constant, fata de alte companii care, du0a cum am mai zis, au o functie care intrece limitele (in unele tot dezvoltata de Samsung), dar care fac niste sacrificii.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Primul telefon cu scanner de amprenta in display? Non-Samsung! Primul cu camera de 48-64 MP? Non-Samsung! Primul telefon celular ever? Non-Samsung! Primul telefon cu Android? Non-Samsung! Primul smartphone? Non-Samsung! Primul telefon cu scanner de amprenta? Non-Samsung! Primul SSD? Non-Samsung!

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Ti-am zis ca nu ma intereseaza cine a fost primul. Primul telefon cu scanner de amprenta OPTIC in display (nu cel mai rapid, dar cel mai bine securizat)? Samsung. Cn a produs senzorul de 64 MP? Samsung. Cn a produs unul de 108 MP (care oricum o sa fie prezent pe S11)? Samsung. Cel mai bun UI pe Android? Samsung. Cel mai rapid tip de SSD pe telefon (UFS 3.0 pe Note 10 care are cea maibmare viteza) si chiar pe PC? Samsung. Astfel, am contracarat tot ce ai spus. Vrei sa zic si de primul acum? Primul ecran OLED pe un telefon? Samsung. Primul procesor cu mai multe nuclee pe un telefon? Samsung. Primul telefon cu corp complet din metal si sticla? Samsung. Primul senzor cu focalizare dual-pixel? Samsung. Primul ecran "fara margini"/infinity? Samsung. Primul telefon (si singura companie) cu apertura dubla pe camera? Samsung. Am spus o parte din ce au cel mai bun, dar si ce au facut primii. Mai zi, imi face placere sa iti demonstrez ca te inseli.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Ai zis "inovatia e sinonim cu Samsung" si e o afirmatie la fel de corecta si acum ca si in trecut. Adica incorecta, cu 2-3 exceptii. E amuzant cum Samsung introduc primii pe piata diverse module de memorie sau senzori foto, dar primele produse care se lanseaza cu ele in interior nu sunt ale lor, nu? happy Cel mai bun UI pe Android, spanacul ala de One UI? Mwhahahahaha! Mai verifica-ti afirmatiile, totusi. "The first mobile phone to use a dual core processor is the LG Optimus 2X, which was first made available to the public nationwide in South Korea, on 25 January 2011."

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Treaba cu LG-ul e comentata. Tot in 2011 s-a lansat Galaxy S2, dar in mai. Treaba e ca procesorul de pe S2 a fost anuntat cu mult inainte de Optimus 2X. S-a intamplat similar cu ecranul infity-o. Huawei au lansat Nova 4 inainte de S10 cu vreo 2 luni numai ca sa poata sa spuna ca ei au facut primul astfel de ecran. Acelasi lucru si aici. Legat de Samsung, acestia fac cei mai multi bani din vanzare de piese si vand altor companii prototipurile pentru viitoarele piese finite, pentru a vedea cum se comporta "in the wild" si pentru a arata de ce sunt capabili, inainte sa arate de ce sunt capabili, daca intelegi. Dupa aceea, lanseaza versiunea finala a lor, intrecand de departe versiunea initiala, vanduta altei companii. Si da, One UI e cea mai buna interfata pe Android. Care spui ca ar fi? EMUI? Oxygen OS? Ma faci sa rad. Nu se compara cu One UI.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Daaaa, vezi ce succes nebun a avut versiunea "finala" de Fold ca l-au intirziat niste luni bune de perfect ce era. Cea mai buna interfata de Android e stock-ul peste care pui ce vrei tu ca launcher si gata. Microsoft Launcher sau Poco Launcher sunt foarte OK.

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Microsoft launcher, sa fim sinceri, e o porcarie. Pocco launcher, e doar ok. Android-ul stock, da, e cel mai bun dar, dupa cum am mai zis, One UI e cea mai buna interfata. Nu stiu ce treaba are Fold-ul dar, oricum, sper ca nu te informez eu pentru prima data ca Fold nu e un dispozitiv destinat vanzarii, ci un prototip pentru mase, dupa cum am mai zis si acum vreo 2 mesaje.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Hai sa lasam scuzele cu prototipul pentru mase. Si Note 7 ce a fost?
P.S. Ce are MS Launcher ma rog? Ce are One UI asa de magic si nu au celelalte, de fapt?

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Note 7 a fost o adevarat problema. Nu sunt tipul ala de persoana care zice ca daca ceva e bun, totul in rest e oribil sau tot ce face compania care imi place e bun. Ce are One UI? Are design-ul facut manual, pentru ca literele sa arate comod, "familiar", facut numai din curburi, are Night Mode inca din Android 9 si este cel mai permisiv UI, in ceea ce priveste functiile.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Pai si ce, Android stock nu are NM tot de la 9 incoace?

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu, are doar pe unele telefoane si nu se aplica pe tot sistemul. Pe Android stock s-a bagat de pe 10, cu integrare pentru aplicatii. Oricum, am zis ca stock e mai bun decat One UI. Dar aspectul asta inclina balanta catre One UI.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Mie stockul mi se pare urit cu spume dupa ce am trecut la Poco. Si nu pentru briz-brizuri gen tranzitii, ci strict la cum arata un grup de aplicatii, nimic mai mult.

| AmMultipleÎntrebari explică (pentru GabiDumitrescu):

Mie sincer Poco nu prea imi place. Ce e drept, folderele de aplicatii pe stock arata urat, dar animatiile sunt foarte bine puse la punct, la fel si design-ul sistemului. De aceea imi place. Eu oscilez intre stock si One UI.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AmMultipleÎntrebari):

Despre ce animatii discutam aici? Mie singurele animatii care imi vin in minte din scurt sunt alea de tranzitie de la un screen la altul. De aia imi place sa tin vreo 6 grupuri de aplicatii in home screen ca sa nu ma tot slide incolo si incoace ca sa gasesc ceva. Si oricum Poco a evoluat binisor cu autogrouping-ul daca te duci in app drawer.