| ady123456789 a întrebat:

La ce se foloseste root pentru telefon? La ce ajuta?

Răspuns Câştigător
| pEpsY007 a răspuns:

Root-area este operatiunea prin care utilizatorul capata drepturi depline asupra memoriei interne a telefonului, dupa root-are utilizatorul poate face ce doreste cu sistemul de operare. Parerea mea este ca nu este bine sa root-ezi un telefon/tableta deoarece se poate strica + ca o sa ti se duca si garantia

2 răspunsuri:
| AirănMeidăn a răspuns:

Android-ul creat de Google este considerat un sistem deschis, cu multe posibilități de personalizare și care oferă utilizatorului o mulțime de opțiuni în privința aspectului și aplicațiilor instalate. Spre deosebire de Apple, care restricționează instalarea aplicaților din iOS doar prin magazinul oficial, Google a lăsat utilizatorilor posibilitatea de a rula aplicații și din alte surse.
Totuși, aplicațiile instalate au acces limitat la fișierele de sistem, iar utilizatorii nu pot șterge sau modifica aplicațiile preinstalate de producător sau de compania de telefonie. Prin analogie, un smartphone Android este ca un PC cu Windows pe care utilizatorul nu are cont de administrator, având drepturi limitate de a modifica configurația sau instala/dezinstala programe. Pentru a avea acces complet la resursele unui smartphone Android, este necesară obținerea drepturilor de administrator (root), operație cunoscută sub numele de "rooting".
Deși procesul se bazează pe exploatarea unor vulnerabilități ale sistemului Android, Google consideră că această posibilitate încurajează entuziaștii să experimenteze și să aducă contribuții importante la dezvoltarea sistemului de operare. Google a ales să îmbunătățească securitatea Android, în cea mai recentă versiune Jelly Bean 4.3, prin includerea SELinux (Security-Enhanced Linux) și printr-un sistem de gestionare a permisiunilor aplicațiilor, dar a lăsat posibilitatea de a face root pentru cei care doresc.
Așa cum supuneam, obținerea dreptului de administrator pe un smartphone Android permite utilizatorului să realizeze mai multe operații care altfel i-ar fi interzise.
În afara modelelor Nexus, care vin cu o versiune nemodificată de Android, majoritatea producătorilor de smartphone-uri adaugă aplicații și funcții suplimentare pentru a putea concura modelele similare ca specificații tehnice. Deși utile și inovatoare uneori, în multe cazuri sunt preinstalate și aplicații pe care utilizatorii le-ar putea instala direct din Google Play, dacă ar avea nevoie de ele. În plus, unii operatori de telefonie adaugă aplicații proprii care limitează și mai mult spațiul de stocare internă.
După rooting, utilizatorul poate dezinstala aceste aplicații, poate șterge o parte din fișierele multimedia preinstalate, cum ar fi tonurile de apel pe care nu le utilizează, eliberând spațiul de stocare internă pentru aplicațiile proprii.
Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a rula aplicații care necesită root. Dintre acestea, probabil cea mai cunoscută este Titanium Backup pentru că permite backup-ul aplicațiilor instalate, restaurarea acestora sau dezactivarea (freeze) aplicațiilor inutile.
Alte aplicații care necesită root permit blocarea reclamelor, recuperarea parolelor Wi-Fi, instalarea unor versiuni personalizate de Android, partajarea conexiunii de Internet, folosirea unui firewall sau gestionarea mai bună a aplicațiilor care rulează.

| sltlp a răspuns:

Gaseai pe google, ce naiba.
root-ul iti da drepturi de administrator. Dar partea avansata ma refer. Daca nu stii ce faci, pe un android, si dai resetare la setarile de fabrica, totul e ok. Dar daca ai root, care iti da voie sa faci prostii, si modifici sau stergi din sistem, atunci adio soft, sau mai rau, telefon daca umblii aiurea la boot.