| Simpatik a întrebat:

Salut, vreau sa donez unei rude fostul meu telefon cu android 11, problema care se pune si as vrea ca acest topic sa-i ajute si pe cei care-si vand telefoanele sa stergem datele definitiv fara ca cineva sa mai aibe acces la poze, conversatii pe whatapp, mesaje pe retea, orice alt continut din telefon.

Cu mentiunea ca datele sunt si au fost in memoria telefonului si nu pe vreun card. Multe dintre telefoanele actuale nici numai vin cu card de memorie extern.

Stim ca telefoanele android au aceasta setare de REVENIRE LA SETARILE DE FABRICA, este suficient aceasta sa stearga definitiv datele (erase)?
Se mai pot recupera acestea ulterior cu softuri gratuite de recuperare a datelor precum Recuva?

Stiu ca pe celelalte versiuni de android incepand cu 4-5.0 exista o optiune de criptare a intreg continutului telefonului, optiune pe care nu am gasit-o pe android 11. Aceasta criptare totala a continutului telefonului este asemanatoare cu criptarea HDD-ului pe windows 8.1
Stiu ca anumite bloguri din IT recomandau inainte sa vinzi un telefon cu android sa il criptezi apoi sa dai resetare la setarile din fabrica apoi sa-l criptezi din nou, faci de 2-3 ori asta si nimeni numai putea recupera datele

1. Acum insa nemafiind functia de criptare a datelor asa cum era odata si in conditiile in care telefoanele actuale au o memorie de stocare interna apropiata de cea a SSD-urilor, ce este de facut pentru ca datele sa fie sterse definitiv fara ca cineva fie el si hacker sa mai poata avea vreodata acces?

si

2 cum putem verifica, cu ce softuri putem scana daca am sters definitiv datele, pe langa recuva exista si ceva softuri mai speciale pentru telefoane?

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Pentru a sterge complet continutul memoriei telefonului, ai o singura modalitate (dar complicata), in pasii urmatori:
1. Cauti un program (de calculator) cu care poti accesa INTREAGA memorie a telefonului, sa-l "vada" ca un disc
2. Cauti firmware-ul telefonului, precum si secventa de incarcare pentru boot.
3. Stergi intregul continut a telefonului, respectiv il formatezi complet (sau o suprascrii cu 0 /F (hex).
In acest moment, telefonul va fi complet nefunctional!
4. Incarci secventa de boot (loader)
5. Incarci firmware
6. Deconectezi cablul de la calculator
7. Re-pornesti telefonul.
Daca cele doua fisiere au fost intregi si compatibili cu telefonul, atunci telefonul va functiona "ca nou", fara urme de la folosirea anterioara.

| Simpatik explică (pentru Bula):

Ai dreptate este complicat si nu merita.
Pe langa asta nu am certitudinea ca facand root, telefonul va mai functiona normal dupa ce se fac modificari asupra firmwareului.

| Bula a răspuns (pentru Simpatik):

Nu.
Boot_loader-ul si firmware-ul trebuie sa fie ORIGINALE, iar atunci va functiona.

| gabicoo a răspuns:

Dă de două trei ori revenire la setările din fabrică!

| Simpatik explică (pentru gabicoo):

Dar unde naiba a disparut criptarea, era cel mai bun mecanism, la fel s-a facut si cu criptarea in windows pe 8.1 exista, pe win 10 au scos-o ca pe win 11 sa o introduca iarasi; ok pe windows exista si programe care se pot descarca si face acest lucru nu e problema, pe android e mai greu si nu as vrea sa descarc ceva ce nu am folosit adica soft de criptare android din surse necunoscute.

| Mirel4412 a răspuns:

Oamenii au incredere sa-si vanda telefoanele pe olx unor straini, nu rude. E posibil sa recuperezi datele din cate stiu, dar nu fiecare mesaj pe care l-ai scris, poate doar niste registrii.

| psyclepath a răspuns:

Ruda ta lucreaza la NSA si are prea mult timp liber? Ca altfel nu prea cred ca merita efortul.

| Simpatik explică (pentru psyclepath):

Nu,dar el merge din mana in mana si nu pot sti la cine ajunge pe parcurs, e o masura de securitate pe care mi-o iau, pe langa asta simpla stergere a datelor nu sterge datele definitv exact ca in cazul HDD-urilor!

| denisTiky a răspuns:

Cine stie ce aveai pe telefonul ala de ti e asa frica sa nu gaseasca nimeni (: