ValiMocanu
| ValiMocanu a întrebat:

Am impresia ca atmosfera a cam lancezit. Si ce mi-am zis? Hai sa va mai arunc o provocare: Ce parere aveti despre sondajele de opinie? Credeti in ele? Vi se par veridice? Ce optiuni considerati ca ar trebui sa contina?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In principiu sint utile, pot releva anumite lucruri. Dar sa fim seriosi, cele care au caracter politic sau comercial au rolul de a manipula. Cind ai mai multe optiuni dintre care trebuie sa alegi, da' n-o gasesti tocmai pe cea pe care ai fi vrut sa o bifezi, sondajul nu mai e sondaj, nu releva nimic. Daca intrebi "care din cei trei x, y, z credeti ca are mai multe sanse sa ajunga presedinte?", dar nu apare si w care are clar sanse. Apoi la tv se prezinta un top cu x, y, z si afli ca x este preferatul tuturor, topul este o aiureala. Gogoritele care apar la tv in timpul alegerilor, au clar tendinta de a ainfluenta si-si schimba pe ultima suta de metri rezultatele, care "sint actualizate continuu", cind se constata ca nu s-a reusit influentarea.
In general se incearca manipularea maselor. Uitati-va de exemplu la reclame. Prin reclama, comerciantul incearca sa atraga un numar cit mai mare de clienti. Si foloseste orice metoda. Cum suna "cumpara pasta asta de dinti ca-i buna si are un efect racoritoar" si cum suna "componenta x din pasta mea de dinti, a fost testata in laboratoarele y din Germania", sau "s-a dovedit clinic ca...". Se incearca influentarea deciziei cuiva prin omisiuen, prin prezentarea calitatilor si avantajelor, ocolindu-se dezavantajele, sau prin inducerea ideii ca toti prefera lucrul respectiv, sau a fost dezvoltat de cercetatori importanti, ca are acceptul unor institutii de renume, etc, etc, etc.

7 răspunsuri:
| psiholoaga a răspuns:

Mie nu mi-a placut deloc statistica, mi se pare ca te priveaza de contactul direct cu omul, dar cineva trebuie sa o faca si pe asta. Foarte multe sunt facute aiurea (am facut si eu sondaje pentru gfk o perioada), pentru ca e importanta cantitatea si atunci nu se mai acorda asa atentie calitatii. De fapt sunt metode cantitative (sondajele) si calitative, de tipul focus grup. Cred ca un focus grup, daca alegi bine participantii, poate releva mai multe despre un anumit subiect decat 1000 de sondaje facute din usa in usa sau in conditii de laborator. Depinde foarte mult de cum sunt realizate, in ce scop, cum sunt concepute... Sunt mai multe scale de masurare, in functie de tipul de sondaj, de la intrebari cu raspunsuri da/nu, la cele in 5 raspunsuri, de la totdeauna, aproape totdeauna asa si-asa etc. Cam la toate sondajele profesioniste trebuie ca raspunsurile sa includa si varianta nu stiu/nu raspund. Personal, nu ma iau dupa rezultatele sondajelor deloc.

eileen
| eileen a răspuns:

Eu am lucrat la o firma de sondaje de opinie si pot sa va spun cu mana pe inima ca rezultatele nu sunt niciodata relevante, oricat s-ar chinui mai marii firmei sa tina la acuratete.

daniela
| daniela a răspuns:

Pai sa-ti spun cum se fac unele din ele pentru ca o colega de-a mea are un pusti care se ocupa de asa ceva : de exemplu sondaj de piata pentru X produs el trebuie sa sondeze sa zic cate 5 persoane pentru fiecare segment de varsa din 5 in 5 ani. Ei iti dai seama ca nu gaseste asa ca noi la servici ne damdeam diverse varste si ni le notam ca sa nu uitam daca suna cineva sa intrebe ce si cum si cum fiecare are fix si mobil (eventual 2 numere de mobil) completam 3-4 formulare asa in cat pustiul sa-si primeasca banii. Iti dai seama ce iesea. Probabil asa sunt si sondajele politice poate astea sunt si mai rau facute ele fiind masluite functie de cine le comanda.

assiris
| assiris a răspuns:

Nu cred in ele, sunt subiective, cheltuiala de resurse aiurea cu scopul de a demonstra... ce? Mai bue ar fi cele pe internet/telefonic.Sunt anonime si mai aproape de adevar si mai putin costisitoare. Marja de eroare nu ar diferi prea mult daca se face pe un esantion mai mare si mai variat.

| borsec a răspuns:

Cred in sondaje ele sunt complexe, fascinante şi importante as spune eu.

Institutele astea de sondare a opiniei se confruntă cu sarcina de a-şi da seama ce gândesc milioane de oameni despre un anumit subiect şi apoi relatează rezultatele în câteva zile sau chiar în câteva ore
Sondajele folosesc eşantioane mici pentru a reprezenta un număr foarte mare de oameni, ceea ce face greu de crezut pentru cei mai muţi dintre noi că acest proces furnizează o înţelegere veridică a ceea ce gândeşte fiecare membru al unei societăţi…

Sunt convinsa, însă, că, odată ce oamenii intră în culisele sondajelor şi află cum funcţionează acestea, este mult mai probabil să aprecieze rolul valoros pe care îl pot juca într-o societate democratică

| Ben. a răspuns:

Este garantata impartialitatea institutelor?

| claudiarebecca a răspuns:

Exista sondaje bine facute, pe un esantion relevant si in care poti avea incredere. ce optiuni ar tb sa contina cred ca tine de tipul de sondaj.