|

Cine stie sa joace wist? E un joc de carti si nu stiu cum se joaca. Cine imi explica si mie cum se joaca. Funda pentru cea mai buna explicatie.

3 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Whist este un joc de cărți clasic, de levată, care a cunoscut perioada sa de glorie în sec al XVIII-lea si al XIX-lea. Cu toate că regulile de joc sunt extrem de simple, jocul este destul de dificil.
Reguli: Se folosește un pachet standard de 52 de cărți. Cărțile din fiecare culoare (pica - ♠, cupa - ♥, caroul - ♦, trefla - ♣) de la cea mai mare la cea mai mică sunt: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Whist-ul este jucat de patru jucători, împarțiți în două perechi cu partenerii așezati la masă față în față. Jucătorii trag cărți pentru a determina perechile: cele două mai mari desemnează o pereche, iar celelalte două perechea adversă. Este strict interzis să se comenteze cărțile sau să se semnalizeze între jucatori în orice moment al jocului. Cărțile vor fi amestecate de fiecare jucător pe rând, în mod obișnuit de cel din stânga dealer-ului. Pentru a elimina timpii morți și a mări viteza de joc, un al doilea pachet de joc poate fi amestecat de către partenerul dealer-ului în timp ce acesta împarte cărtile apoi îl plasează în dreapta sa pentru a fi folosit în următorul joc. Cărțile se taie de către jucătorul din dreapta dealer-ului înainte de distribuire. Dealer-ul distribuie tot pachetul de cărți, una câte una, în sensul acelor de ceasornic, cu fața în jos, fiecare jucător având în final câte treisprezece cărți. Ultima carte, care aparține dealer-ului, este expusă cu fața în sus pentru a indica care culoare va fi atuul. Această carte rămâne cu fața în sus până când dealer-ul joacă pentru prima levată. Jucătorul din stânga dealer-ului joacă (atacă) primul pentru prima levată. Orice carte din mâna sa poate fi folosită pentru atac. Ceilalti jucători, în ordinea acelor de ceasornic, joacă fiecare câte o carte în levată, trebuind să pună de aceeași culoare cu atacul dacă posedă cărți din acea culoare. Un jucător care n-are carți în culoarea...2005 - 6381 + Vezi răspunsul întreg

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Regulile jocului

Whistul românesc este un joc pentru 3-7 jucători, ideal pentru 4. Jucătorii nu se asociază, jucând individual.
Dintr-un pachet standard de cărţi se foloseşte un număr de cărţi astfel încât să revină câte 8 cărţi de jucător (24 pentru 3 jucători, 32 pentru 4 jucători şi aşa mai departe până la 48 pentru 6 jucători). Cărţile eliminate sunt cele mai mici din pachet începând cu 2, 3, etc.
Pentru 7 jucători se joacă cu 48 de cărţi, dar dealer-ul nu îşi va împărţi sieşi cărţi, devenind "mână moartă". Astfel fiecare jucător va deveni mână moartă de-a lungul partidei atunci când îi vine rândul să fie dealer.
Rangul cărţilor este următorul, începând cu cea mai mare: A, K, Q, J, 10, 9, şi aşa mai departe. Acestea nu au valoare la calcularea scorului, whistul fiind un joc exclusiv de levată.
[modificare]Distribuirea cărţilor
Primul dealer este ales prin tragere la sorţi. Un jucător distribuie câte o carte tuturor jucătorilor şi cel cu cartea cea mai mare devine primul dealer, apoi şi ceilalţi prin rotaţie în sensul acelor de ceasornic.
Numărul de cărţi distribuite fiecărui jucător variază de-a lungul partidei. Se începe cu un joc în care se distribuie o singură carte şi se continuă tot aşa până când toţi jucătorii au fost dealeri o dată, distribuind numai câte o carte.
După aceasta numărul cărţilor date creşte cu câte una la fiecare nouă distrubuire până când se ajunge la opt cărţi distribuite pentru fiecare jucător. Urmează ca toţi jucătorii, când le vine rândul să distribuie, o dată, câte opt cărţi. Apoi numărul de cărţi începe să descrească cu una la fiecare nouă distribuire până când se ajunge la o carte distribuită. Acum toţi jucătorii fac câte o distribuire de câte o carte.
Exemplu: Cu patru jucători întreaga partidă constă în 24 de distribuiri, iar numărul de cărţi distribuite în fiecare tur va fi după cum urmează:...2011 - 2250 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Gasesti pe internet

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează