|

Unde pot citi Morometii vol 1? dar sa fie bun

4 Raportează Evaluează
4 răspunsuri:
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Esperança):

L-am gasit si eu pe scribd, dar are foarte multe greseli si propozitiile nu prea au sens, si e foarte aiurea sa citesc asa.mersi oricumbig grin

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Morometii

Era o zi de vara. Familia Moromete venea de la camp ostenita. Capul familiei era Ilie Moromete care avea o sotie Catrina Moromete si sase copii : Paraschiv, Nila, Achim, Tita, Ilinca si Neculai. Paraschiv, Nila si Achim nu o aveau mama pe Catrina si erau fratii vitregi ai Titei, Ilincai si lui Niculai.
Cand vanira de la camp Ilinca si Tita s-au dus la scaldat, Paraschiv, Nila, Achim s-au culcat si Niculai a mers la pascut oile. Mama acestora pregatea de mancare pentru pranz in timp ce Ilie s-a intalnit cu vecinul sau Balosul si au discutat pe tema vanzarii salcamului al carui proprietar era Ilie Moromete.
Pe de alta parte Ilinca si Tita se scaldau in rau. Tita, mai timida ii era rusine sa se dezbrace sa se scalde deoarece ii era teama sa nu apara vreun baiat. Cand a capatat curaj, Tita a auzit zgomote, dar spre bucuria fetelor nu au aparut flacai ci doua batranele ce vorbeau despre despartirea Polinei, fiica lui Tudor Balosul, de Birica. Polina si Birica se iubeau mult dar era o diferenta mare de clasa sociala intre cei doi si tatal Polinei nu a acceptat sa fie prieteni.
Timpul trecu repede si era ora pranzului. Tita si Ilinca s-au intors de la scaldat, fratii vitregi s-au sculat, Niculai a venit de la pascut si Catrina a terminat de pregatit dejunul. Toata familia s-a asezat la masa si in timp ce mancau, Ilie Moromete vorbea despre problema cu fonciirea. Acesta nu avea bani sa plateasca taxa perceptorului poreclit jupuitu si se hotari ca Achim sa plece la Bucuresti si sa castige bani de pe urma oilor.
Imediat ce au terminat masa, Paraschiv, Nila si Achim s-au dus la matusa lor pentru a-i povesti ga Mariei despre plecarea lui Achim la Bucuresti. Aceasta isi iubea mult nepotii dar ii ura foarte mult pe copiii Catrinei dorindu-le raul.Ei se hotarasc sa-l lase pe Achim sa plece cu oile la Bucuresti si imediat dupa el sa fuga si Paraschiv cu Nila. Ga Maria...2006 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Eu vreau sa citesc cartea, nu vreau rezumatul.mersi oricumhappy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează