| Lioana a întrebat:

Ai fost vreodata la Sfinxul din Muntii Bucegi in luna noiembrie cand are loc acel fenomen ce are loc o data pe an?
Daca da, cum ati coborat de pe platou avand in vedere ca telecabina nu mai functioneaza dupa apus? Care e cel mai bun traseu de coborare si cat de riscant e?
Exista lupi, ursi, serpi sau alte vietati care ar putea crea probleme?
Se poate urca cu masina pe platou sau macar in apropierea lui?
Ce ati recomanda cuiva care vrea sa mearga?

Răspuns Câştigător
| mihai69 a răspuns:

Dacă nu e zăpadă, poți urca cu mașina până la Piatra Arsă. De acolo faci cam o oră până la Sfinx. Să aveți lanterne, apă, mâncare energizantă, haine și încălțăminte de iarnă.
Nu recomand traseul noaptea pe ceață, precipitații și / sau vânt puternic.

16 răspunsuri:
| sonya a răspuns:

Salut!

Orice salvamontist iti va spune ca ceea ce vreti voi sa faceti e o nebunie. Si nu ma refer la a vedea acel "fenomen" de care vorbesti, ci de ideea de a cobori noaptea pe unde apucati.

Ganditi-va bine inainte, ca riscurile sunt mai mari. Niciodata nu se coboara noaptea pentru ca uneori chiar si o secunda daca nu ai fost atent si ai sarit peste semnul traseului, e posibil sa ajungi in alta parte. In caz de urgenta, va fi complicat sa va stie exact pozitia voastra.

Fie ramaneti acolo, plecati si urcati cu voi corturi si cele necesare pentru temperaturi scazute, lanterne, mancare etc. Fie va retrageti undeva la un refugiu, telecabina si astepti pana a doua zi.

Chiar si a pleca spre Hotel Pestera nu e o idee prea buna. Chiar daca e doar de coborat, tot noapte e si nimic nu e usor pe timpul noptii.

Nu poti urca cu masina pana pe platou, toate te lasa la aproximativ o ora de mers pana la Sfinx.

Nu ai prea multe variante, ia in calcul mai degraba sa renuntati sau sa va sfatuiti cu cei de la salvamont. Ei sunt in masura sa va dea cele mai bune sfaturi. Si exista si ursi sa stii.

Eu nu recomand.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu am coborât cu un grup de tineri prin anul 68 pe vreme de iarnă, pe Valea Jepilor. Nu recomand, dar a fost strașnic. Un coleg era în pantofi și l-a pierdut pe unul sub zăpadă. Am scormonit după el 5 minute.

| NLS a răspuns:

Pai cred ca mai exista ATV-uri si Jeep-uri, e mult mai sigur decat sa incerci sa cobori pe jos noaptea. E cam scump transportul, dar daca sunteti mai multi...

| Lioana explică (pentru NLS):

Si poate urca jeep-ul pe platou? Pe unde? Eu am mai fost cu un jeep inchiriat in zona dar soferul a spus ca nu poate urca pe platou. Tot cu telecabina am urcat sus.

| NLS a răspuns (pentru Lioana):

Https://ziardebusteni.ro/......e-cariera/

La astia ma refeream.

| Iote a răspuns:

Recomand sa ramai sus la cabana pana dimineata.

| Lioana explică (pentru Iote):

Din pacate cabanele de pe platou nu mai sunt functionale.

https://stirileprotv.ro/......e-tot.html

| Lioana explică (pentru Iote):

Daca as putea ajunge pana la Hotel Pestera nu as mai avea nevoie de cazare. M-as urca in masina si as merge spre casa. Dar hotelul nu e pe platou. Tot trebuie coborat jos de la 2200 m altitudine la 1610 m.

| Iote a răspuns (pentru Lioana):

Macar ai deschis link-ul? Sigur ca nu. Altfel ai fi aflat ca Hotelul Peștera este situat în Parcul Natural Bucegi la 1610 de metri altitudine, între minunile făcute de natură: Babele, Sfinxul, Peştera Ialomiţei, Cheile Tătarului.

| Lioana explică (pentru Iote):

L-am deschis si am citit acea localizare neclara. Dar intre minunile acelea e o distanta si o diferență de altitudine considerabila. Pana la Pestera Ialomitei care e mentionata acolo si care a inspirat numele hotelului, se coboară cu telecabina Peștera-Babele (cand functioneaza).
Ai fost vreodată pe platou sau dai doar informații gasite pe net? Eu am fost, dar am urcat si am coborât cu telecabina asa ca nu stiu drumul de coborâre pe jos.
Si apoi tocmai m-am uitat pe Booking, si am vazut ca Hotelul Pestera nu mai are camere disponibile pe data de 28.

| Iote a răspuns (pentru Lioana):

Eu am fost de mai multe ori pe platou. Am coborat pe jos si pe gheata, fiindca erau cablurile incarcate cu zapada. Am facut si cheile Tatarului.
Numai tu nu te-ai gandit ca in acea zi va fi full in orice unitate de cazare din preajma.

| Lioana explică (pentru Iote):

Nu m-am gandit cat de full va fi pentru ca nu vreau sa ma cazez. Eu intrebam de drumul de coborare pe jos, nu de cazare.

| mihai69 a răspuns (pentru Lioana):

Pe jos nu e recomandabil să cobori noaptea de pe platou pe niciunul dintre traseele existente.

| Lioana explică (pentru mihai69):

Si daca nu exista alta alternativa?

| mihai69 a răspuns (pentru Lioana):

Există: rămâi pe platou până se luminează de ziuă. Fie la o cabană, fie la stația de telecabină, fie la un refugiu. Sau într-o mașină parcată pe lângă Piatra Arsă.

Întrebări similare