|

Buna! Am 15 ani si fratele meu care locuieste in Spania doreste sa plec la el vara asta. Eu am acceptat si mi-a cumparat bilet de avion. Dar cum nu sunt majora nu pot sa plec neinsotita de cineva si nu stiu ce sa fac.

2 Raportează Evaluează
2 răspunsuri:
| a răspuns:

Ai nevoie de cartea de identitate si o declaratie notariala autentica, data de ambii parinti, prin care isi dau acordul sa pleci in Spania si indica drept insotitor major personalul de bord de pe avion, asa prevede L.248/2005, art.30.
Companiile aviatice nu pot refuza transportul daca ai aceasta declaratie, tot ce pot face este sa ceara o taxa pentru insotitor, daca solicita aceasta taxa si cat este poti afla de la compania aviatica la care ai biletul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu poți pleca neînsoțită din două motive:
- companiile aeriene au o politică în privința minorilor neînsoțiți în sensul că fie le refuză dreptul de a călători, fie îi obligă să „închirieze" un însoțitor de la ei (de exemplu, TAROM).
- există o lege care interzice unui minor să iasă din țară neînsoțit de un adult (cel puțin). Dacă adultul ce-l însoțește nu e părintele său, are nevoie de declarații notariale de la ambii părinți prin care acea persoană să fie numită însoțitorul minorului și pe deasupra, de o adeverință de cazier judiciar.
În sens invers (Spania -> România) rămâne valabilă doar prima limitare.
Fratele tău va cam trebui să plătească încă un bilet dus-întors unui adult; în plus, acela va fi nevoit să aibă actele despre care vorbeam mai sus asupra sa la frontieră; sau să achite companiei aeriene tariful pentru asigurarea unui însoțitor.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează