anonim_4396
| Anonim întreabă:

Buna, am o prietena care are 15 ani și este in Germania, vrea să se întoarcă în România, din cate am inteles de ala alte persoane te întoarce în românia fără procura de la părinți sau însoțitor, cu condiția să prezinți buletin si pașaportul dovedind că esti român, este adevarat?
Multumesc anticipat, orice raspuns este de ajutor!

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Intoarcerea cetatenilor romani, minori, se poate face fara declaratia parintilor (nu este procura ci declaratie notariala). Atata doar ca trebuie sa se intoarca cu o masina. Pe avion stiu ca nu accepta minori fara insotitor major.

3 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Nu, trebuie aprobarea părinților, căci e minoră și are sub 16 ani. Posibil, situația respectivă să fie în spațiul Schengen, unde într-adevăr nu se mai fac controale la frontieră cetățenilor unui stat membru Schengen.
Succes!

| Violleta2022 a răspuns:

Fetita nu poate calatorii singura, pentru ca-i minora.
Unul din parinti trebuie sa o insoteasca, sau sa-i dea procura legala cuiva, care sa o insotesca pe parcursul calatoriei.
Poate sa calatoreasca singura cu avionul, dar numai daca un parinte merge cu ea la aeroport si o da in costodie, pe mana unui supraveghetor de zbor.

| mihai69 a răspuns:

Din afară spre România poate reveni oricând, oricum, fără alt act cu excepția unuia de identitate valabil (CI sau pașaport).