| Viviannnnnna a întrebat:

Poate unul dintre voi ma poate ajuta. am 17 ani, cetatenie romana, locuiesc in Italia cu mama iar tatal este stabilit in Romania. Vara aceasta vreau sa merg in Grecia impreuna cu o prietena (18) caci are rude stabilite acolo. Am auzit ca dupa 14 ani minorii pot sa calatoreasca singuri, avand declaratie de la ambii parinti. planuim sa mergem cu nava/avionul(am auzit ca nu toate companiile accepta minori ce calatoresc singuri si depinde de compania). cineva care a fost in situatia asta sau cunoaste cazuri de genul ar putea sa imi dea detalii? Am inteles ca trebuie sa merg in RO cu ai mei la primarie pentru delegatie, dar tot am un dubiu in ceea ce priveste Grecia, daca totusi pot sa merg avand acordul laughing) merci frumos!

2 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Dacă pleci din Italia spre Grecia și apoi te întorci iar în Italia, nu e nevoie de nicio declarație notarială.
Unele companii aeriene acceptă minori peste 16 sau 17 ani neînsoțiți - verifică pe site-urile acestora. Altele solicită o simplă declarație pe un formular propriu și cer ca minorul să fie așteptat la sosire de un adult care să-l preia. Dacă tu mergi cu o persoană majoră, nu cred să fie cazul.

| Holiday a răspuns:

Avand in vedere ca prietena cu care calatoresti e majora poate fi ea insotitoarea ta. Iti trebuie declaratii notariale ale ambilor parinti prin care sunt de acord sa iesi din tara insotita de prietena ta (au nevoie de datele ei personale). Asa este legea in Romania pentru iesirea din tara a unui minor. Daca pleci din Italia direct nu ai nevoie de astea, aia e necesara doar cand treci granita din Romania catre exterior si e redactata in romana, dar trebuie sa te interesezi acolo daca iti trebuie ceva conform legilor din Italia.