|

Buna ziua. Daca mi-a expirat pasaportul si buletinul pot sa ma intorc in tara sa le fac? fara sa am probleme la aeroport?

4 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Va trebui sa mergi la o reprezentanta a Romaniei (Ambasada ori Consulat) din tara unde esti si sa obtii un titlu de calatorie, altfel poti avea necazuri pe parcurs.

| explică (pentru Ioandelasal):

Cu titlu de calatorie pot pleca?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Diasiatat101):

Sigur ca poti, acesta este valabil pana la domiciliul tau din tara.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Dacă ai fi venit cu mașina, puteai trece fără grijă. Dar de când cu 9.11, la aeroport cu siguranță nu ești lăsat să intri fără documente valabile (fie ele și provizorii).
Așadar, mergi la ambasadă / consulat și ceri să-ți elibereze documente provizorii de călătorie.
===
ART. 29
(1) La intoarcerea pe teritoriul Romaniei, cetatenii romani au obligatia sa prezinte organelor politiei de frontiera documentele de calatorie in strainatate valabile, emise de autoritatile competente romane din tara sau din strainatate.
(2) Organele politiei de frontiera pot permite intrarea pe teritoriul Romaniei a cetateanului roman care se legitimeaza cu un document de calatorie emis de autoritatile competente romane, a carui valabilitate a incetat, numai dupa efectuarea verificarilor corespunzatoare in evidentele specifice, cu privire la identitatea si cetatenia titularului. In acest caz durata verificarilor efectuate nu poate depasi 24 de ore din momentul prezentarii solicitantului in punctul de trecere a frontierei.
(3) In cazul in care persoana care se prezinta in punctul de trecere a frontierei pentru a intra pe teritoriul Romaniei declara ca este cetatean roman, dar nu poseda documente eliberate de autoritatile romane, valabile sau expirate, care sa ateste identitatea acesteia, organele politiei de frontiera efectueaza in cel mai scurt timp posibil verificarile necesare pentru stabilirea identitatii si cetateniei persoanei respective.
[Legea nr. 248 din 20 iulie 2005]
===
Vezi și
europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_ro.htm

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează