| George1337 a întrebat:

Daca merg in Odorheiul Secuiesc intr-un magazin si persoana care serveste nu vorbeste romana, deci nu am cum sa cumpar, pot depune plangere? Si cat de probabil e sa fie sanctionat magazinul?

6 răspunsuri:
anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Ba te serveste, si te intelege., Daca nu va intelegeti poti sa gesticulezi, arati cu mana ce iti trebuie.

| ruddy a răspuns:

Nu inteleg ce ii cu atata ura? Daca mergi in alta tara, si nu vorbesti limba respectiva (iar vanzatoru nu vorbeste engleza ) ce ar trebui? sa nu te serveasca cu nimic? ii greu sa ii faci semn cu mana ce ai dori sa cumperi? Si in Spania si Italia sunt mici asezari pline de romani, ar trebui sanctionati toti nu?

| darrio2007 a răspuns (pentru ruddy):

Poate nu vorbeste limba romana ca nu vrea nu ca nu stie. Am patit-o in Tusnad cu multi ani in urma.

| Liviu a răspuns (pentru darrio2007):

Ia sa ii injuri tu, sa vezi tu cum isi aduc aminte brusc limba romana.Eu nu am avut ocazia, ca sincer iti spun, as face albie de porci acolo.In tara mea, in 'Romania' (cu r mic sa zicem) am pretentia sa fiu servit in limba materna, nu o stii? nici o problema, te iau de manuta si te dau afara.Esti obligat cand ai cetatenie sa stii limba.Nu e ura, e NORMALITATE, bine cu legile astea, si cam toata lumea face ce vrea, din cine vrea, slabe sanse sa ne revenim.Intr-un timp vroiau si presedintele lor bozgor, pardon ungar laughing deci? Vor autonomie? sa se duca'n mama ungarie.Aici e Romania, nu 'hungary'.Nu am nimic cu persoanele de etnie indiferent care, atata timp cat stiu limba romana.

| Salontanul a răspuns (pentru ruddy):

Incurci lucrurile: suntem in Romania si fiecare cetatean trebuie sa stie romaneste asa cum (romanii de care vorbesti) ca sunt in Spania si Italia au invatat limba tarii respective. Asta cu nevorbitul limbii romane este doar la voi cei din Transilvania. Arata-mi un singur roman din Ungaria care nu stie ungureste si eu il mananc! Am mers in Ungaria si, maghiari get-beget, vorbeau romaneste pentru ca aveau bun simt sa ii poata servi pe romanii care vin la ei. Nu degeaba cei din Ungaria vi se adreseaza cu un apelativ jignitor pe care nu-l pot scrie aici! Pacat ca nu suntem oameni!

| AndreiCraiova a răspuns:

Tonul vocii si limbajul nonverbal reprezinta impreuna aprox 90% din ceea ce transmitem. Cu siguranta vei sti sa transmiti ce ai nevoie, deci nu se pune probleme ca nu ai cum sa cumperi, ci ca nu ai vrea. Plus ca nu mergi intr-un magazin sa porti o conversatie. Te duci la raft, iti iei ce ai nevoie, lasi produsele pe tejghea si platesti cat iti arata si casa de marcat.

Nu exista nicio lege in care sa se spuna sa fii servit in limba ta materna intr-un magazin. Daca vezi in asta o problema, mergi si la Dragonul Rosu si cumpara ceva.

Pace!