| CentyLox a întrebat:

Daca vreau sa merg cu un laptop in alta țara din UE am auzit ca imi trebuie niste acte, este adevarat? In caz de ceva nu stiu categoria deci scuze

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ceea ce trebuie stiut, in unele tari (mai ales in Germania, dar nu numai) se pune mare accent la "dreptul de autor" respectat la strictete!

Ce inseamna acesta?
In primul rand sa ai licenta pentru Windows si programele, descarcarile si distribuirile (de filme, muzica, poze etc.) folosite (pirateria poate fi pedepsita si amenzile pot fi mari).

Cel mai indicat este sa folosesti un calculator cu Linux (in loc de Windows), care are toate programele de baza in pachet si are licenta libera (gratuita).

NU descarci filme sau muzica de pe site-uri (dubioase, care le ofera "la gramada" la liber. Te poti uita si asculta site-urile publice (ca Youtube sau Google, etc.), cu conditia sa le vezi /asculti dar sa nu le descarci si sa le dai mai departe altor persoane de pe calculatorul tau (share).
Link-urile se pot distribui prin site-urile de socializare.

Pe calculatorul tau sa nu pastrezi materiale interzise (continutul lor poate fi verificat si din exterior, prin internet, daca esti luat "in vizor").

Materialele facute de tine nu au nici o problema, daca au continut ce nu se loveste de interdictiile legii.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu, nu este adevarat

| mihai69 a răspuns:

Nu ai nevoie de niciun act / document ca să plimbi un laptop cu tine prin UE.

| NLS a răspuns:

Din 2013 îmi car laptopul după mine in concedii de doua ori pe an (Germania--->România și inapoi) și nu m-a întrebat nimeni de el. Vameșii unguri au intrat în microbuz sa ne strige pe nume, eu stăteam cu el pe genunchi, ma uitam la un film.

Însă exista pe autostrada prin Ungaria, Austria și Germania, filtre care cauta tot ce ai ilegal la tine.
Te opresc și îți răstoarnă mașina pe dos, oricum- au câini care identifica droguri, alcool, țigări, carne... Deci știu din prima cam ce ai la tine. Sa se lege de programele ilegale de pe laptop nu am văzut concret, dar zicea o cunoștință ca a pățit.
Poți sa faci pentru siguranță o poza facturii.
Ideea e ca atunci când mergi dincolo, vamesii unguri cauta carne, alcool și țigări, iar austriecii și nemții te cauta de negri mititei cu barba și rucsac.
La întoarcere nu te cauta deloc.

| kanechy a răspuns:

Salut, nu iti trebuie nimic, dar iti sugerez sa il iei la bagaje de mana, sa nu il pui la cala, pentru ca e posibil sa il gasesti distrus sau chiar fara el!