|

SAll TPU! As vrea sa stiu in ce an a fost golit LACUL BELIS si ceva despre pesti gigantici care sau aflat acolo. Cand se va golii LACUL BELIS, am auzit de un proiect de restraurare a barajului. Cand se fac lucrari la lac? Funda! cel care stie sa-mi raspunda la intrebaribig grinhappy BAFTAhappy

2 Raportează Evaluează
2 răspunsuri:
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Început în 1970

Lacul Beliş-Fântânele a fost construit în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someşul Cald. Are aproape 10 kilometri pătraţi şi este situat la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri. Pe malul lacului s-a dezvoltat staţiunea turistică Beliş-Fântânele. Pe amplasamentul lacului au existat vechi cătune - Milioan, Giurcuţa de Jos, Pleş, Dădeşti, Bolojeşti, care au fost strămutate odată cu amenajarea barajului. Vechile fundaţii ale caselor şi turnul de piatră al fostei biserici din Giurcuţa de Jos se zăresc în momentul în care nivelul lacului scade. Apa din lacul Beliş-Fântânele este utilizată în hidrocentrala de la Mărişel, capabilă să genereze o putere de 220 MW, fiind a doua unitate de acest gen de pe râurile interioare din ţară, în funcţie de energia cu care contribuie în sistem.
Reprezentanţi ai Serviciului Salvamont din Beliş, care funcţionează aproape de malul lacului, Rică Chira şi Doru Iuga, spun că au prins cu mai mulţi ani în urmă toată biserica veche din Giurcuţa de Jos, răsărită din apele lacului. "Urcam pe apă spre biserică. Lacul are 90 de metri. Acum a scăzut nivelul cu aproximativ 15 metri", ne lămureşte Chira, salvator montan. El adaugă că, de fiecare dată când scade lacul, nu pierde ocazia "să imortalizeze", din zona turnului bisericii, pădurea. "De 10 ani sunt aici. Ne uităm la turnul bisericii când răsare din lac, dar venim aici ca să fotografiem pădurea. Faceţi poze, filmaţi, pentru că peste câţiva ani nu o să mai rămână nimic! Când am venit, toţi versanţii erau înverziţi, acum sunt goi", a spus Chira.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează