| Kairaa a întrebat:

Dacă Marea Britanie iese din UE va trebui viză și pașaport. Viza se poate face doar în București?
Cam cât costă?
Și cât e valabilă?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Deja acordul de iesire a fost aprobat de Parlamentul MB, urmeaza a fi aprobat si de Parlamentul European si iesirea se va produce incepand cu 1 februarie 2020.
Nu cunosc in detaliu acordul dar cred ca o sa se poata intra fara viza. Urmeaza sa fie negociate si acorduri de detaliu in diverse domenii, poate si in cel al liberei circulatii a persoanelor si atunci vom afla precis.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca UK "iese" (nu iasa) o sa aflam conditiile dupa 31 ianuarie.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nici celor care au votat acordul nu le este inca foarte clar care sunt conditiile, dapai noua... si mai ales detalii din astea de pret si valabilitate. O sa vedem de luna viitoare. Cel mai probabil cetatenilor din UE nu le va trebui viza ci doar pasaport si nici ala nu e sigur ca va fi obligatoriu.

| RAY a răspuns:

Dacă pleci până pe 31 decembrie 2020 se aplică aceleași reguli ca mai sus. După această dată depinde foarte mult de forma de Brexit și de deciziile guvernului. Una din principalele teme ale referendumului pentru Brexit a fost frica britanicilor că o să vii tu să le furi slujbele alea, la care se înghesuie câte zece dintre ei, cum ar fi spălatul de mașini sau cele din construcții. În cel mai rău caz, dacă guvernul vrea, poate introduce cote de imigrație (cum există pentru alte țări), dar Uniunea Europeană nu se joacă cu lucruri de genul ăsta și ar introduce la rândul ei cote pentru britanici.

Dacă vei fi în țară până pe 31 decembrie 2020 și ai deja cinci ani de când ești acolo o să poți să rămâi fără probleme, dar va trebui să aplici pentru „Settled Status" (drept de rezidență). Dacă ești în Marea Britanie de mai puțin de cinci ani va trebui să aplici pentru „pre-settled Status". Chestia asta o să te coste cam 65 de lire dacă nu se ridică taxa, așa cum pretinde May că o să se întâmple. Dacă ți se pare stupid să dai 65 de lire să ți se confirme dreptul la reședință pe care deja îl ai, stai liniștit, că nu ești singur.

Cel mai probabil cetățenii UE o să piardă tratamentul preferențial de care beneficiază momentan, ceea ce înseamnă că o să trebuiască să aplici pentru o viză de lucru. Vizele de lucru pentru imigranți „highly skilled" sunt momentan limitate. Însă guvernul britanic va ridica aceste restricții dacă vrea să mențină economia cu motoarele turate. Pentru că, da, economia britanică înghite acum (și o va face și în viitor) foarte multă forță de muncă din exteriorul țării.

mai multe aici https://www.vice.com/ro/article/pandxm/brexit-te-poate-afecta-ca-roman

| Holiday a răspuns:

Cel mai probabil nu-ti va trebui viza. Doar pasaport.

| gabicoo a răspuns:

Dacă Marea Britanie iese din UE în baza unui acord ( ratificat de ambele părți ) nu va fi necesară viza. Doar pașaportul va fi obligatoriu!