| Alverto a întrebat:

Salut, știți vreo cabană părăsită?
De preferat sa fie pe munte.
Fiindcă mi-ar placea sa mă apropii de natură și să trăiesc ceva timp în natură, poate pun și legume

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Ma gandeam eu, ca de la Cezar ti-a venit ideea. Sa stii ca orice teren are un proprietar. Altele au mai multi, chiar.
Trebuie sa dai de el, si sa ii propui sa cumperi constructia, si o bucata de teren. Nu sunt deloc scumpe, sa stii. Familia mea are un teren ca ala din videoclip, si valoreaza undeva pe la 10.000 de lei, cu toate ca e IMENS. Are si vreo 10 brazi pe el + alti copaci, dar nici o utilitate, drumul de acces e doar pentru vehicule off-road.
Sanse sa te stabilesti la o asemenea cabana fara sa o cumperi, ar fi doar daca mergi undeva pe un teren aflat in grija primariei vreunei comune, si ti se aproba cererea de campare/folosire a cabanei pe o perioada de timp.
Deci ia la rand primariile comunelor de la munte, si vezi care iti poate da ceva-ceva. Gasesti destule primarii cu proprietati libere, s-ar putea sa le convina sa le ingrijeasca cineva, daca nu sunt dorite. Dar nu o primesti de tot, doar un fel de chirie.
PS: la munte se fac cartofi si ceapa. Iar cand se fac, vine ursu' si ti le mananca. Sau cerbul.
Eu am casa jos, in depresiune, la ~1km de padure, si vin frecvent cerbi prin gradinile vecinilor. Veneau si la noi, cand puneam legume.

13 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Părăsite stiu cateva. Din motivul ca sunt neingrijite dar tot apartin cuiva.

| Alverto explică (pentru darrio2007):

Sigur, spune-mi unde se află?

| DemonLord a răspuns:

Toate cabanele fie ele parasite sau nu, au un proprietar, care dacă afla ca ajungi să-ți faci acolo vila cu piscina și ferma te poate da în judecata.

| Alverto explică (pentru DemonLord):

Părăsită la cel mai serios mod
Uite aici dacă vrei să înțelegi la ce mă refer: https://youtu.be/SZy3l3Wogqg

| DemonLord a răspuns (pentru Alverto):

Aceeași situație, dacă cumperi terenul dimprejur poți să-ți faci și oraș, atât timp cat folosești terenul statului fără aprobare și gratis, ești ars.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru DemonLord):

O parte din terenuri apartin consiliului local, iar unele primarii permit folosirea provizorie a acestor terenuri fara autorizatie, cu conditia de a le declara la impozite.
Eu am in apropiere de bloc o magazie, declar doar suprafata, pentru calcularea impozitului; in rest nici macar nu ii intereseaza unde e. Daca se intampla sa aiba planuri cu terenul ocupat de acea magazie, anunta atunci la gramada zona ce trebuie golita, si am vreo 14 zile sa desfac magazia si sa eliberez terenul, ori mi-o demoleaza ei, si considera deseu tot.

| DemonLord a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Și consiliul local nu face parte tot din 'stat', domeniu public(habar n-am cum sa zic, sper ca înțelegi)?
Una e o magazie de bloc care poate acum are proprietar, dar e pe domeniu public și alta o casa în vârful muntelui care a aparținut cuiva (și aparține ca n-a fost făcută prin magie). Dacă o locuință nu are proprietar ca a decedat și nu exista moștenitori, ajunge în proprietatea statului/primăriei locale.
Mai era acum câteva luni unu' pe aici de zicea ca vrea sa se mute în pădure ca sa nu plătească taxe pe teren și locuinta la stat.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru DemonLord):

Multe baraci din astea (cabane) sunt pe pasuni montane aflate in proprietatea primariei/statului, pentru ca au fost stane. Ele sunt construite de ciobanii care au lucrat acolo, nu prea mai au acum proprietar, fac parte din terenurile primariei, nici macar ca imobile nu sunt trecute. Cum i-am spus in celalalt mesaj, poate sa depuna cereri pe la primariile de la munte, poate e acceptat pe undeva.
Normal ca nu se poate aseza nimeni nicaieri fara permisiune ori donatie/mostenire/concesionare/cumparare, dar cabanele astea pe jumate daramate sunt chilipiluri.

| TheGentleman a răspuns:

Poți lua în considerare refugiile montane. Doar că nu arată ca-n filme, dărăpănate, și dispun de trusă de prim ajutor și stații radio pentru solicitare de urgență (în caz de rătăcire, rănire etc)

| Silwian a răspuns:

Ce amuzant esti! Cum adica cabana parasita? Sau chiar sa zicem ca ar exista si cineva de aici ar sti... Chiar crezi ca ti ar zice unde se afla?laughing))) Sa ma anunti si pe mine daca gasesti!laughing

| Alverto explică (pentru Silwian):

Ce este amuzant
Eu chiar vorbesc serios

| Pati2500c a răspuns:

Fii atent, ieri seara ma uitam pe TPU la intrebari si un om a intrebat daca cunoastem batrani sau oameni care ar dori sa aiba grija de o cabana, sa locuiasca acolo, sa isi planteze ce au nevoie. Era undeva in padure unde avea si o livada de pruni. El nu sta acolo si dorea ca cineva sa stea acolo. Cauta prin intrebari pe TPU si o sa gasesti

| mariusdaniel112 a răspuns:

Era cineva aici care a postat ieri exact despre asta. Are o cabana pe care nu o foloseste dar o sparg localnicii mereu si vreau sa gaseasca pe cineva sa locuiasca acolo.