| MiHai3122 a întrebat:

Salut, vreau si eu o lista cu tot ce face ospatarul. Preia comanda, duce comanda, da nota de plata?

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Mai schimba prosoapele, aranjeaza si schimba vesela si este atent la tot ce se intampla in sectorul de mese care-i sunt incredintate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Una dintre cerintele de baza pentru toti cei care lucreaza in alimentatia publica, indiferent ca sunt restaurante, baruri, cafenele, snake-uri, fast-food-uri, pizzeri, pensiuni, este aceea ca trebuie sa aiba un aspect curat si ingrijit.

Barbatii trebuie sa aiba tunsoarea scurta, fara perciuni si sa fie proaspat barbieriti.

Pentru femei este indicata o coafura ingrijita si stransa cu o bentita; machiajul trebuie sa fie cat mai discret si se va evita utilizarea ojei colorate, putand fi folosit cel mult lacul de unghii transparent.

In nici un caz nu este permis ca parul sa fie deranjat, ravasit si netuns, barbatilor recomandandu-li-se sa evite pana si portul mustatii.

Mainilor trebuie sa li se acorde o deosebita atentie si se vor spala de mai multe ori pe zi cu sapun si periuta, iar unghiile se vor taia scurt.

Fiind obligati prin natura profesiei, sa stea vreme indelungata in picioare, lucratorii din alimentatia publica trebuie sa evite incaltamintea stramta si cu tocuri inalte, indicat ca acesta sa fie confectionata din piele sau din material prin care sa patrunda aerul, pentru a se evita treanspiratia picioarelor.

De asemenea, este obligatoriu ca inainte de intrarea in lucru angajatii sa isi faca dus(la unitate sau acasa); se va eviata utilizarea de after-shave, spray-uri sau parfumuri cu miros puternic, iar cele utilizate se vor folosii cu multa discretie.


Una dintre regulile principale pe care le cere eticheta vestimentara a lucratorilor din alimentatie publica este ca aceea ca imbracamintea folosita la prezentare sa fie in armonie cu conformatia corpului celui ce o poarta, precum si cu imprejurarile in care este folosita; este indicat ca imbracamintea ce o poarta lucratorii sa fie cat mai rezistenta, de buna calitate si usor de intretinut, pentru aceasta trebuie sa fie croita pe corp si trebuie asortata din punct de vedere coloristic.

De asemenea, imbracaminte nu trebuie sa fie patata, descusuta sau cu nasturi lipsa si sa fie calcata ori de cate ori este nevoie.

Camsa, bluza, caravata, papionul sau snurul trebuie sa fie in armonie cu costumul de prezentare, si se vor folosi pe tot parcursul serviciului in functie de anotimp si de specificul localului.

Este recomandat ca barbatii sa poarte ciorapi negri sau bleumarin, iar femeile ciorapi de culoarea pielii, fara dunga sau modele, acestia trebuie sa fie bine intinsi pe picior.

Pantofii ce vor fi purtati de barbati si de femei trebuie sa fie cat mai comozi si de culoare neagra.

In acest fel tinuta vestimentara devine placuta si atragatoare contribuind din plin la ambianta generala de care are nevoie consumatorul.

Este, de asemenea, recomanat sa nu se poarte cercei, bratari, coliere, ghiuluri etc, ci numai verigheta si ceasul, evitanduse astfel situatia de a pune in inferioritae o anumita categorie a consumatorilor.

Respectiva vestimentatie-uniforma, diferita de la un local la altul in functie de specificul fiecaria, trebuie folosita numai in timpul serviciului, lucratorii avand obligatia de a o intretine in permanenta in cele mai bune conditii.

In cadrul efectuarii unor lucrari auxiliare, cum ar fi curatenia, amenajarea localului, aprovizionarea etc; este indicat sa fie folosite halate pentru a proteja echipamentul de prezentare, care trebuie sa apara in permanenta nou.

Pentru alcatuirea unui meniu se va tine cont de anumite criterii dintre care amintim:

1. prilejul ofertei(masa obosnuita, aniversare, protocol etc);

2. asigurara necesarului fiziologic;

3. asocierea corecta a alimentelor si a preparatelolr in structura meniului;

4. asocierea corecta a preparatelor cu bauturile asigurarea cerintelor privind varietatea, sezonalitatea.

In alcatuirea orcarui meniu se va avea in vedere sa fie cuprinse preparate obtinute din toate categriile de alimente, acestea trebuie sa fie diversificate ca mod de preparare, gust si culoare si tinanduse intotdeauna de sezon.

La alcatuirea meniurilor precum si la servirea preparatelor se va asigura succesiunea gusturilor in asa fel, incat sa se inceapa de la amar sau acru, apoi sarat si la final dulce.

In general, pentru meniurile de seara nu se recomanda preparatele greu digerabile si nici nu se servesc gustari, exceptie facand caviarul.

De obicei, intr-un meniu nu trebuie sa existe de doua ori ceeasi garnitura, iar cand se serveste inghetata nu trebuie sa se mai ofere fructe in afara de pepene galben.

Ca ordine de servire, carnea rosie se va servi intotdeauna dupa cea alba.

Alcatuirea meniului precum si stabilirea ordinii servirii preparatelor constituie o problema extrem destul de importanta, trebuind sa se tin seama de foarte multi factori. Regulile de baza sunt urmatoarele: dejunul si cina vor incepe cu gustari reci sau calde sau consomeuri; se vor servi apoi, preparate din peste sau antreuri; se va continua cu servirea preparatelor de baza, care va fi insotit de legume si salata; dupa caz, se vor servi branzeturi; urmeaza oferirea desertului, a fructelor si a cafelei.

Toate preparatele vor fi asociate cu bauturi alcoolice care sa corespunda acestora.

In afara unitatiilor in care se practica servicii a la carte, de regula, exista 2 tipuri de meniu si anume: meniu la pret fix fara alegere, care are in componenta o gustare calda sau rece, un preparat de baza unic la alegere din peste sau carne de porc sau vita, salata sau branzeturi, si un desert. Meniul cu pret fix la alegere, care cuprinde acelasi numar de servicii ca precedentul, deosebirea stand in faptul ca numarul preparatelor pentru fiecare serviciu poate fi de pana la 3-6, ceea ce da clientului posibilitatea de a alege.

Ø aranjarea meselor complete, când sunt asezate pe masa un numar mai mare de obiecte de servire, corespunzator structurii meniului ce va fi servit, cu respectarea regulilor aratate mai sus, aceasta forma de aranjare se foloseste în conditiile în care meniurile sunt stabilite cu anticipatie;



Mise-en place-ul la prânz sau cina, pentru un meniu comandat

distanta de 2 - 3 cm de la marginea mesei;
numar de masa;
farfurie suport;
farfurie mijlocie întinsa (de desertm, aici prevazuta pentru o gustare rece);
cutit mare (pentru preparatul de baza);
cutit pentru peste;
cutit pentru gustare;
furculita mare;
furculita pentru peste;
furculita pentru gustare;
cutit pentru desert;
furculita pentru desert;
lingurita;
pahar pentru apa:
pahar pentru vin rosu;
pahar pentru vin alb;
pahar pentru aperitive;
farfurie întinsa mica;
servet;
oliviera;
loc pentru salatiera
Aranjarea simpla a mesei, când se asaza pe masa un numar redus de obiecte, urmând sa fie completate pe masura ce se comanda meniul "a la carte". De regula aceasta forma de aranjare se foloseste în cazul când salonul este aranjat pentru asteptarea clientilor fara sa se cunoasca ce vor servi.

Mise-en place-ul simplu de întâmpinare în salon

distanta de 2 - 3 cm de la marginea mesei;
farfurie suport;
cutit obisnuit;
furculita obisnuita;
pahar de apa minerala;
pahar pentru vin;
servet forma plic;
vaza cu flori;
numarul mesei